Guy Janssens scoort +50% met drie duurzame fondsen

Guy Janssens is een grote believer van duurzaam beleggen. Met zijn team beheert hij het duurzame dakfonds van BNP Paribas Fortis. Met bijna 10 miljard euro is dat het grootste van Europa geworden. Een dakfonds of ‘paraplufonds’ (in het Engels: ‘umbrella fund’) is een fonds dat niet zelf belegt in aandelen of obligaties van individuele bedrijven, maar wel in deelbewijzen van fondsen. Het is een fonds-van-fondsen.

Zo belegt het duurzame dakfonds van BNP Paribas Fortis in een vijftigtal duurzame beleggingsfondsen. In zijn lijst van drie favoriete beleggingen voor Spaarvarkens.be die we op 10 augustus vorig jaar voor u publiceerden, stelde Janssens drie thema’s en evenveel fondsen voor.

Die drie fondsen leverden sindsdien een gemiddeld rendement op van 50%. Janssens meldt aan Spaarvarkens.be dat hij verwacht dat deze fondsen ook in de toekomst goed zullen blijven renderen. ‘Ik behoud dan ook exact dezelfde selectie als mijn favoriete beleggingen’, vertelt een trotse Janssens.

Dat zijn deze duurzame fondsen:

  • BNP Paribas Energy Transition
  • BNP Paribas Aqua
  • RobecoSam Healthy Living

Guy Janssens doet met +50% een stuk beter dan de wereldwijde aandelenindex

Het gemiddelde rendement van deze fondsen was 50,09%, terwijl de MSCI ACWI index in dezelfde periode ‘slechts’ 32,68% steeg.

Deze outperformance werd gerealiseerd dankzij de sterke prestatie van BNP Paribas Energy Transition en BNP Paribas Aqua.

De drie fondsen beleggen in belangrijke thema’s die gelinkt zijn aan de sustainable development goals van de Verenigde Naties.

  • BNP Paribas Energie Transitie is gelinkt aan SDG 7; betaalbare en duurzame energie en SDG 13; klimaatactie.
  • BNP Paribas Aqua is gelinkt aan SDG 6; schoon water en sanitair.
  • RobecoSam Healthy Living is gelinkt aan SDG 3; goede gezondheid en welzijn.

Wat zijn de sustainable development goals en waarom zijn ze zo belangrijk?

Van 25 tot 27 september 2015 vond de Duurzame Ontwikkelingstop plaats in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Alle staatshoofden, overheids- en topvertegenwoordigers kwamen er samen. Ze bespraken de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) die tegen 2030 bereikt moeten worden. Ze zijn op 1 januari 2016 in werking getreden.

De SDG’s werden voorafgegaan door de Millenniumdoelstellingen (MDG’s). De SDG’s zijn een oproep tot actie voor alle landen – arm en rijk – om welvaart te bevorderen en tegelijkertijd de planeet te beschermen tegen klimaatverandering. Ze leggen de grondslag voor het beëindigen van armoede, met strategieën die zowel economische groei ontwikkelen als een reeks sociale behoeften aanpakken, zoals onderwijs, gezondheid, sociale bescherming en werkgelegenheid.

SDG 7: Verzeker toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen

We hebben energie nodig voor onze welvaart en ons welzijn; om te leven, te wonen en te werken. De maatschappij zou zich niet kunnen ontwikkelen zoals nu zonder energie. Daarom is het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van energie, vinden de Verenigde Naties. Een op vijf mensen heeft op dit moment nog geen toegang tot energie. Maar tegelijkertijd is energie ook een van de grootste problemen van deze eeuw. We halen te veel energie uit kolen, olie en gas. Deze grondstoffen raken een keer op en de brandstof veroorzaakt klimaatverandering. Ten minste 60 procent van de uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door energie.

De doelen omvatten toegang tot betaalbare en betrouwbare energie, waarbij technologie om energie te verbeteren en op te slaan een grote rol speelt.

SDG 13:  Neem dringend actie om klimaatverandering en haar impact te bestrijden[

Ieder land op ieder continent heeft te maken met klimaatverandering. De opwarming van de aarde heeft nu al invloed op het dagelijks leven en het inkomen van miljoenen mensen wereldwijd en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen.

Dit doel probeert klimaatverandering aan te pakken door vijf focuspunten, die proberen klimaatrampen te voorkomen, kennis te vergroten en beleid om grip te krijgen op het wereldwijde probleem.

SDG 6:Verzeker toegang tot duurzaam beheer van water en toilethygiëne voor iedereen

Schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen hebben een positieve invloed op andere ‘Global Goals’, zoals voedselveiligheid, onderwijs en gezondheid. Schoon drinkwater zorgt voor minder infecties en schone toiletten op scholen zorgen ervoor dat meer meisjes naar school gaan, ook als ze ongesteld zijn. Er is genoeg schoon drinkwater voor iedereen op de wereld, maar door problemen als een slechte infrastructuur of economie, sterven er elk jaar nog miljoenen mensen aan ziekten die veroorzaakt worden door vervuild drinkwater of slechte hygiëne.

Sinds 1990 hebben 2,6 miljard mensen toegang gekregen tot schoon drinkwater. Maar er zijn nog steeds 1,8 miljard mensen die hun drinkwater uit vervuilde bronnen halen. Daarnaast kunnen 2,4 miljard mensen op de wereld nog geen gebruik maken van schone toiletten en ander sanitair.

Het zesde duurzaamheidsdoel heeft zes verschillende targets die gaan over drinkwater, sanitair of hygiëne, bijvoorbeeld door een programma dat handhygiëne promoot. Maar het gaat ook over hoe water efficiënt gebruikt kan worden en de zoektocht naar mogelijkheden om drinkwater te filteren en op te slaan.

SDG 3: Verzeker een goede gezondheid en promoot welvaart voor alle leeftijden

Gezondheid is essentieel voor duurzame ontwikkeling”, stellen de Verenigde Naties. Doel drie gaat over gezondheid en welzijn voor iedereen, van jong tot oud. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie daalde het kindersterftecijfer in 2015 met 53 procent ten opzichte van 1990. Toch sterven er elk jaar nog steeds zes miljoen kinderen voor hun vijfde levensjaar. Het merendeel van deze kinderen woont in Azië en sub-Sahara Afrika. Vier van de vijf kinderen die voor hun vijfde levensjaar overlijden komen uit deze regio’s. Moedersterfte is in 2015 met 44 procent gedaald ten opzichte van 1990, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar ook hier kunnen nog stappen worden gezet. Moedersterfte is in ontwikkelingslanden nog steeds 14 keer hoger dan in ontwikkelde landen.

Naast bovengenoemde onderwerpen gaat het derde doel ook over de invloed van non-communicable diseases, oftewel ziekten die niet van mens-op-mens overgedragen kunnen worden. Maar ook ongelukken, vervuiling en universele gezondheidszorg voor allen staan op de agenda.

Je kan als investeerder een duurzame impact hebben door te beleggen in bedrijven die actief meewerken om de doelstellingen van de sustainable development goals te realiseren.

Daarnaast leveren deze bedrijven ook een zéér mooi rendement op, zodat je een financiële en extra-financiële impact hebt.

Hier volgt nog wat informatie die Guy Janssens vorig jaar al gaf over de drie duurzame fondsen;

BNP Paribas Energy Transition

BNP Paribas Energy TransitionBNP Paribas Energy Transition belegt in innovatieve bedrijven die oplossingen bieden inzake goedkopere en groenere energie.

Zo kunnen we het klimaatprobleem en de schaarste van goedkope energie aanpakken.

Bedrijven zoals Plug Power (wereldleider in groene waterstof) of Siemens Gamesa en Vestas Wind Systems (wereldleiders in alternatieve energie) behoren tot de huidige portefeuille.

Name Portfolio Weighting %
Plug Power Inc 9.23
Sunnova Energy International Inc 7.84
Enphase Energy Inc 6.16
Sunrun Inc 5.37
Generac Holdings Inc 3.00
Siemens Gamesa Renewable Energy SA 2.31
SolarEdge Technologies Inc 2.24
Vestas Wind Systems A/S 2.15
EDP Renovaveis SA 2.15

BNP Paribas Aqua

BNP Paribas AquaBNP Paribas Aqua belegt in bedrijven die actief zijn in waterzuivering, waterinfrastructuur en watervoorziening.

Proper water is zéér schaars op onze planeet (minder dan 3% van het beschikbare water) en de toename van de wereldbevolking en extreme weersomstandigheden verhogen deze schaarste.

De wereldwijde toename van industrie en overstromingen zorgen ervoor dat een continue controle van ons water noodzakelijk en belangrijk is voor de volksgezondheid.

Bedrijven zoals Aglilent Technologies bieden oplossingen om afvalwater te verminderen en de kwaliteit van water te testen. Je vindt die dan ook in de huidige portefeuille.

Name Portfolio Weighting %
Agilent Technologies Inc 3.36
American Water Works Co Inc 3.17
Pennon Group PLC 3.06
Georg Fischer AG 2.96
Veolia Environnement SA 2.79
IDEX Corp 2.68
Trimble Inc 2.66
Ferguson PLC 2.50
Pentair PLC 2.48

RobecoSam Healthy Living

RobecoSam Healthy Living Healthy living belegt in bedrijven die een belangrijke meerwaarde bieden om onze gezondheid te verbeteren.

De slogan is hier “beter voorkomen dan genezen”. Bedrijven, actief in gezonde voeding, sport en wellness behoren tot de portefeuille.

Neem bijvoorbeeld de steeds toenemende vraag naar de consumptie van vis. Die kan verklaard worden door de geringere impact op het klimaat dan vlees, extra vitaminen en minder calorieën.

Leroy Seafood, een duurzaam Noors visbedrijf, opgericht in 1899 is wereldleider in visvoorziening en behoort tot de huidige portefeuille.

Name Portfolio Weighting %
Deckers Outdoor Corp 3.70
Boston Scientific Corp 3.62
Alcon Inc 3.25
Leroy Seafood Group ASA 3.20
Agilent Technologies Inc 3.16
CVS Health Corp 3.16
International Flavors & Fragrances Inc 3.14
adidas AG 3.04
Siemens Healthineers AG Registered Shares 2.99

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

Reacties