Go, go, Tessenderlo!

Een jaar geleden, op 26 maart 2020, vertelden we u in een van de eerste bijdrages op Spaarvarkens.be dat we fan zijn van Luc Tack en ‘zijn’ Tessenderlo. Het chemiebedrijf zou die dag zijn jaarresultaten over 2019 publiceren en onze verwachting was dat die resultaten goed zouden zijn. We hadden gelijk, al geven we graag toe dat we daar niet veel moeite voor hadden moeten doen. Op 21 november 2019 gaf Tessenderlo immers al een positieve winstwaarschuwing. Wie Tessenderlo en Tack een beetje kent weet dat dat een unicum is. Het bedrijf en zijn meester waarschuwen continu voor de gevaren van het ondernemerschap om pas bij de uiteindelijke publicatie van de cijfers beter dan verwacht uit de hoek te komen. Die strategie stelt Luc Tack in staat om continu goedkoop bij te tanken in Tessenderlo. Eenmaal je op de hoogte bent van die strategie kan je twee dingen doen. Ofwel klagen als Calimero, ofwel zelf ook wat Tessenderlo inslaan.

Mooi 2020, ondanks corona

Gisteren was het weer zover. Tessenderlo kondigde opnieuw schitterende jaarresultaten aan. Alweer geen verrassing. De eerste zes maanden waren al top. Het bedrijf bleek amper last te hebben van corona. In de tweede jaarhelft bleek de impact van corona weliswaar groter. Volgens Tessenderlo is dat omdat de consument nu eenmaal minder uitgeeft. Het bedrijf had in de laatste maanden van vorig jaar ook last van de daling van de dollar. De Amerikaanse meststoffenfabrikant Kerley levert een belangrijke bijdrage aan de resultaten van Tessenderlo.

De resultaten mogen opnieuw gezien worden. De bedrijfswinst (ebitda) steeg van 177,8 miljoen euro in 2018 naar 267,7 miljoen euro in 2019 en 315 miljoen euro in 2020. De vrije cashflow steeg in 2020 zelfs met 58 procent tot 190 miljoen euro. De netto-schulden daalden van 347,5 miljoen euro einde 2019 tot 201 miljoen euro. Voor de instap van Tack betaalde Tessenderlo jaarlijks een mooi dividend van netto 1 euro. Dat is nu al van 2013 geleden. Over de acht laatste boekjaren betaalde Tessenderlo 0,0 euro dividend. De winsten worden opgepot om de schulden te verlagen en om te investeren.

Nieuwe investeringen

Het investeringsritme wordt nog opgedreven. Als het even meezit wil Tessenderlo graag inspringen op de verzekering van de energiebevoorrading in ons land door een tweede elektriciteitscentrale op gas te bouwen naast de huidige centrale van T-Power in Tessenderlo. Tessenderlo kondigde ook al aan om fabrieken te bouwen van Kerley in Geleen (Nederlands Limburg) en op een nog te bepalen locatie in Oost-Europa. Die investeringen zullen weliswaar pas over enige jaren geld beginnen op te brengen en zullen in eerste instantie vooral geld kosten. Vandaar dat sommige aandeelhouders wellicht gisteren hun aandelen op de markt gooiden, zodat Tessenderlo – ondanks puike resultaten – ruim 2 procent van zijn waarde zag afgaan.

Wij maakten van de koersdaling gebruik om nog wat bij te tanken en we gaan ervan uit dat ook Luc Tack dat nog zal doen. Zoals we een jaar geleden al schreven blijft Luc Tack nu eenmaal bijkopen. Onmiddellijk na de publicatie van de cijfers van 2019 kocht Tack al 400.000 extra aandelen van Tessenderlo aan 24,50 euro. Zijn meest recente aankoop dateert van 29 januari. Toen betaalde Tack 35 euro. Maar dat zal niet zijn laatste aankoop zijn. Sinds hij in 2013 de participatie van 27,52% overkocht die de Franse staat aanhield in Tessenderlo kocht Luc Tack voortdurend bij. Momenteel houdt Picanol via zijn onderdeel Verbrugge 58,24% van de stemmen aan in Tessenderlo terwijl Luc Tack zelf via zijn investeringsvehikel Symphony Mills nog eens 7,13% van de stemrechten aanhoudt. Gezamenlijk houden ze zo iets meer dan de helft van de aandelen van Tessenderlo aan en ruim 65% van de stemrechten.

Wanneer een fusie?

Luc Tack zal zijn positie bij Tessenderlo en Picanol ongetwijfeld nog aanwenden om een fusie van die twee ondernemingen te regelen. Als zo’n fusie gebeurt aan de juiste voorwaarden zal die alleen maar voordelen opleveren. De samensmelting van twee ingeslapen en vrij illiquide beursnoteringen met een marktwaarde van respectievelijk 1,36 miljard euro (Picanol) en 1,61 miljard euro (Tessenderlo) zou, na nog wat mooie jaren van groei en opgepotte winsten, Euronext Brussel een mooie gediversifieerde industriële groep kunnen opleveren. Zo’n grote industriële holding op de beurs lijkt me interessanter dan een beursgenoteerde voetbalclub.

Reacties