Gert Bakelants, hoofdredacteur van De Belegger, deelt zijn favoriete beleggingen
Gert Bakelants is al tientallen jaren gebeten door de beleggersmicrobe, die immuun bleek tegen zowel grote als kleine crashes, zeepbellen, Belgische pestbelastingen en andere tegenstrevers. Gert is een van de grootste voorvechters van beleggen in aandelen door particuliere beleggers. Hij is ook een goede bekende van de Spaarvarkens: bij Roularta was hij ten tijde van het beleggingsblad Inside Beleggen en Cash! een collega van Spaarvarken Jan Reyns. En Gert schreef jarenlang afwisselend met Spaarvarken Pascal Paepen in De Tijd een column over beleggen.
Gert werkt ondertussen al meer dan 15 jaar als hoofdredacteur van De Belegger. Hij is een veelgevraagd gastspreker die tot in de kleinste hoeken van Vlaanderen zieltjes wint voor de beurs.
Hij stond altijd wat sceptisch om drie favoriete beleggingen te benoemen, ook als het om zijn geliefde aandelen gaat. Maar de lezers van Spaarvarkens.be weten ondertussen wel dat drie aandelen niet hetzelfde is als een portefeuille. De tips zijn interessante startpunten om zelf op onderzoek te gaan.
De algemene en belangrijkste tip die Gert Bakelants aan beleggers wil geven, is even eenvoudig als waardevol. Een tip die helpt om betere beslissingen te nemen.
Old school tool
Gert Bakelants: ‘Mijn belangrijkste algemene tip voor beleggers is: koop een notitieboekje! Al dan niet van Moleskine (Italiaanse bedrijfje dat luxeboekjes maakt, in handen van DāIeteren, red) . Duur hoeft het boekje niet te zijn. Wel is het voor elke belegger essentieel dat hij het consequent bij de hand heeft. Om het als āold school toolā te gebruiken, zowel voor beginnende als gevorderde beleggers.’
Noteer je argumenten
āNoteer telkens u een aandeel koopt uitgebreid de argumenten waarom u het betrokken eigendomsbewijs koopt. Vindt u niet meer dan Ć©Ć©n enkele reden, dan volstaat dat wellicht niet om het aandeel te kopen.ā āNoteer tevens wat u van het aandeel verwacht en welk koersdoel u voor ogen heeft. Verplicht uzelf om uw notitieboekje te raadplegen telkens u de impuls voelt om een aandeel uit uw portefeuille te verkopen. Door het internet als informatiebron en de bijna-professionele tools die ook particuliere beleggers door brokers krijgen aangereikt, worden beleggers tegenwoordig overspoeld door stimuli om te handelen. Een zegen voor brokers die commissie-inkomsten opstrijken, maar lang niet altijd voor de belegger, die zich in toenemende mate door de waan van de dag laat leiden.
Kriebelt het? Check je boekje
Met de blik op de korte termijn komen bovendien veel beleggers in verleiding om (te) snel winst te nemen. Voorkom dit door uw notitieboekje te raadplegen. Kriebelt het om een aandeel te verkopen? Check dan de redenen waarom u het in de eerste plaats kocht. En ga na of de (koop)argumenten nog steek houden. Is dat nog steeds het geval, dan is het tijdstip om te verkopen wellicht nog niet aangebroken. Een simpel notitieboekje voorkomt dat u impulsief tewerk gaat. En dat kan in het resultaat op wat langere termijn een wereld van verschil maken.
De drie favoriete beleggingen van Gert Bakelants:
Ackermans & van Haaren 142,60 euro
Een aandeel voor de lange termijn. De groep neemt actief deel aan het beleid van de bedrijven waarin het investeert en creƫert zo bijkomende aandeelhouderswaarde. Een belegger koopt bovendien een korf van topbedrijven (spreiding), waarvan er een aantal eveneens beursgenoteerd zijn (extra visibiliteit). De beursgenoteerde belangen, waarvan CFE (met vooral maritieme dienstverlener DEME) het zwaarst weegt, zijn stuk voor stuk ook aantrekkelijk gewaardeerd.
Een verder koersherstel bij deze deelnemingen (naast CFE ook Sipef en Leasinvest RE) zal ook het koersverloop van AvH ten goede komen. Weldra komt er overigens een vierde beursgenoteerd belang bij: Biotalys. Dat belang is niet zo groot, maar het illustreert wel dat AvH ook een aantrekkelijke private equityportefeuille heeft, waaruit regelmatig āverborgenā waarde kan komen bovendrijven. Zo staat ook het 30%-belang in chemiedistributeur Manuchar te koop: dat zal een stevige meerwaarde opleveren en de netto kaspositie (gezonde balans dus) van AvH spijzen. Met bankdochters Bank van Breda en Bank Delen zit de investeringsgroep in financiĆ«le niches waar nog wel geld te verdienen valt.
Tessenderlo 35,45 euro
Dit was ook lang geleden een favoriet aandeel van Gert Bakelents. Dat is niet veranderd toen Tessenderlo het rijkelijke diner op de Algemene Vergadering schrapte. Maar alle gekheid op een stokje. De koerscorrectie van de jongste maanden biedt een aantrekkelijke instapgelegenheid, vindt Gert. Sinds de instap van Luc Tack (in 2013) ligt de focus op slimme groei. De winsten worden volledig geherinvesteerd, zodat de kracht van ācompoundingā optimaal zijn werk kan doen en Tessenderlo intussen een groei-aandeel genoemd mag worden. In dat opzicht is een EV/EBITDA van 5,4 voor 2021 heel aantrekkelijk.
Het groene chemiebedrijf focust op (vloeibare) hoogwaardige (niche)meststoffen, maar scoort ook met de verwerking van slachtafval tot gelatines en genereert stabiele inkomsten met een gasgestookte elektriciteitscentrale. Tack controleert Tessenderlo via Picanol (eveneens interessant als onrechtstreekse investering in Tessenderlo) en voert met de regelmaat van de klok zijn belang in de groep op. In het verleden wilde Tack Tessenderlo met zijn Picanol laten fuseren, maar de onaantrekkelijke ruilverhouding leidde terecht tot verzet bij de minderheidsaandeelhouders. Een nieuwe poging is niet uitgesloten. Op termijn althans, want momenteel kan de man rustig op de beurs aandelen accumuleren aan aantrekkelijke prijzen. U mag ā voor een gepaste positie uiteraard ā het voorbeeld van Tack volgen. Ook Pascal Paepen heeft een boontje voor dit aandeel: Go, go, Tessenderlo! – Spaarvarkens.be
Engie 11,59 euro
‘Deze oude dame is aan een make-over bezigā, stelt Gert Bakelants. āDe energiegroep zal weldra geen kerncentrales meer uitbaten (die sluiten in BelgiĆ«) en zet volop in op groene energie, een transitie die al een tijdje aan de gang is. Sinds begin dit jaar staat een (nieuwe) topvrouw aan het roer, die een verdere structuurvereenvoudiging genegen is. Het groenere imago zal op de beurs een hogere waardering opleveren, zoals al bij RWE en Iberdrola te zien is (ook zij kozen voor groene energie). Met de elektrificatie van het wagenpark mag duidelijk zijn dat de vraag naar elektriciteit niet zal stilvallen. Inzake gas is Engie de nr.-1 in Europa, een activiteit die bij de energietransitie een belangrijke rol zal spelen.
We verwachten in navolging van o.a. RWE een geleidelijke rerating (herwaardering) van het aandeel, temeer het over stevige value-kenmerken beschikt. Zelfs na de zware afboekingen van de nucleaire activa noteert Engie onder de boekwaarde. Op de beurs wordt als ondernemingswaarde momenteel slechts 5 keer de bedrijfscashflow (EBITDA) betaald en 12 keer de verwachte jaarwinst. In afwachting van een rerating krijgen aandeelhouders een mooie wachtvergoeding (dividend) van minstens 0,65 EUR per aandeel in de komende jaren. āDat is meer dan een zoethoudertjeā, mogen we van Gert Bakelants noteren in ons notitieboekje.
Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be
āDe 3 favoriete beleggingen vanā is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeĆ«n op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.
We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.
Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.be.
Kan persoonlijk ook notitie boekjes aanraden, gebruik zelf die van hieroglyphs. Simpel gewoon waarom je iets wilt kopen en iets wilt verkopen, het verplicht je ook om onderzoek te doen en ook minder impulsief te handelen ook bij aankopen.
Wat ik me engie en andere afvraag alhoewel kern energie al heel lang verlies latend is en teert op subsidies voor nieuwe constructies gaat groene energie genoeg zijn voor alles op te vangen, daarboven op is het politieke apparaat in Belgiƫ vrij slecht op lang termijn beslissingen en dus wie zegt dat dit huidige groen verhaal een lang leven heeft?
Maar goed, altijd Interessant om andere meningen en visies te lezen
Laat ons hopen dat de eigenaar van het voorbeeldboekje zān eigen hanenpoten nog kan lezen.