Gelukkige verjaardag, Spaarvarkens.be!

Een verjaardag is een datum die ieder jaar weer gevierd of herdacht kan worden. De spreekwoordelijke uitzondering is 29 februari. In alle andere gevallen: 1 keer per jaar. Dat geldt voor gebeurtenissen, zoals geboortes en de oprichting van een bedrijf. Maar hoe zit het dan met ideeën die leven en plannen die al dan niet uitgewerkt worden? Wat is de verjaardag van iets dat nog aan het rijpen is? Het is bijzonder moeilijk om de geboortedag van Spaarvarkens.be te bepalen. En toch gaan we dat proberen door een aantal data op te lijsten die voor ons belangrijk zijn.

Maandag 9 maart 2020

Ik herinner me die dag nog goed. ‘s Avonds mocht ik Bart De Smet interviewen. De toenmalige CEO en huidige Voorzitter van Ageas sprak vlot over zichzelf en zijn beursgenoteerde bedrijf. Ik vroeg hem naar de impact van corona op zijn verzekeringsbedrijf. Dat live interview kan hier nog herbekeken worden.

Na die uitzending spraken de initiatiefnemers van Spaarvarkens.be af in een kleine, bruine kroeg in de Broekstraat in Brussel; Claire’s Café. De beurs stond op dat moment heel laag en zou tien dagen later een dieptepunt bereiken. Dat wisten we toen uiteraard nog niet, maar we waren er wel allemaal van overtuigd dat er op dat moment koopjes te doen waren. En dus wilden we zo snel mogelijk van start gaan met ons project.

De bedoeling van ons initiatief? Zoveel mogelijk mensen op een zo eenvoudig mogelijke manier tonen dat sparen en beleggen hen op weg zet naar financiële zelfredzaamheid. En tegelijkertijd diezelfde massa waarschuwen dat niet sparen en niet beleggen hen later in de problemen zou brengen. Een verdienmodel voor onszelf hadden we toen nog niet. Idealisme komt voor de centen. We zouden zelf wel betalen voor de kosten van de website en voor de opportuniteitskost van onze investering in tijd. Mijn wisselcolumn met Gert Bakelants in De Tijd was pas afgevoerd en ik rekende uit dat ik daardoor twee uur extra vrij zou hebben per week. Dat zou wel voldoende zijn voor mijn engagement bij Spaarvarkens.be. Dacht ik. Achteraf bleek dat een gigantische onderschatting.

Dinsdag 24 maart 2020

Op amper tien dagen tijd bedachten we een naam voor ons project en hadden we een eigen website. De eerste keuze voor de naam? Voor geld en geluk. Met een gelijknamige website. Maar die naam vonden we te lang en te moeilijk. Vandaar dat we uiteindelijk kozen voor www.spaarvarkens.be. Eigenlijk is die naam nog steeds te lang. Volgens experts is maximaal acht letters ideaal voor een website. De vlag dekt ook niet de lading. De website gaat over veel meer dan sparen. Maar dat zal u ondertussen ongetwijfeld al wel ontdekt hebben.

Aan ons logo voegden we dan ook nog de oorspronkelijke naam toe: voor geld en geluk. Die ondertitel klinkt misschien opvallend donzig. De meeste mensen die denken aan de financieel-economische wereld hebben inderdaad toch vooral de harde realiteit voor ogen. Prijzen en cijfers, dus en winst en dividenden. Menig politicus valt die begrippen aan als onmenselijk. Economie, geld en aandeelhouders lijken voor hen wel de oorzaak van alle ellende in de wereld. Dat is fout, natuurlijk. Economie is een menswetenschap. Voor en door mensen. Geld is een bijzonder handige uitvinding. Winst is nodig, anders blijft iets niet duren. Geld en winst staan geluk dus niet in de weg. Wel integendeel. Het is uiteraard belangrijk hoe we er mee omgaan. Liever een beetje sparen dan massaconsumptie waar je niet gelukkig van wordt. En liever een beetje beleggen ook, dan je geld veel te lang te parkeren op een rekening, waardoor je steeds minder koopkracht overhoudt.

Op 24 maart publiceerden we onze eerste tekst op de website. De bijdrage van Jan Reyns is er eentje die nog regelmatig erg actueel zal blijken; ‘waarom een forse, snelle beurscrash kansen biedt’. U kan dat artikel hier nog eens lezen. Sindsdien publiceerden we meer dan 200 teksten die gratis kunnen gelezen worden en mensen op weg zetten naar zelfredzaamheid en geluk.

Donderdag 1 april 2021

Geen grap. Op die datum lanceerde Spaarvarkens.be zijn eerste product tegen betaling: een online beleggingscursus. Amper vijf minuten nadat de cursus werd aangekondigd, schreef de eerste cursist zich al in: Peter. Enkele minuten later volgde Axel, wat later Jeroen en dan Michiel enz. Die eerste dag was al een heel groot succes. Nooit gedacht. De volgende dagen volgden er nog veel meer inschrijvingen.

Ondertussen hebben al vele honderden cursisten kunnen luisteren naar docenten Jan, Stefan en ikzelf. We vullen elkaar aan. Stefan is het jongste spaarvarken in de stal en belegt heel anders dan Jan en ikzelf. We zijn het zelden 100 procent eens met elkaar, maar dat maakt de samenwerking net zo interessant. En waar we het wel volmondig over eens zijn is dat we mensen moeten helpen op hun zoektocht naar ‘geld en geluk’. Op die weg zijn er immers ook heel wat bedriegers en mensen en bedrijven die het niet zo goed voor hebben met wie niet thuis is in de financiële jungle.

Volgende week donderdag, op 14 april, starten we al met de vierde editie van de cursus. Dat is meteen onze laatste beleggingscursus voor dit jaar. Pas in januari 2023 breien we er een vervolg aan. In tussentijd rusten we niet, maar werken we aan andere projecten. De reacties van onze cursisten zijn bijna allemaal positief tot heel positief. Minder dan 1 procent van de deelnemers vindt de cursus onvoldoende. We proberen dan ook nog wat bij te sturen om nog beter te doen.

[fusion_button link=”https://spaarvarkensbe.plugandpay.nl/checkout/beleggingscursus” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment_medium=”” alignment_small=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” gradient_start_position=”” gradient_end_position=”” gradient_type=”” radial_direction=”” linear_angle=”180″ accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” bevel_color_hover=”” border_top=”” border_right=”” border_bottom=”” border_left=”” border_radius_top_left=”” border_radius_top_right=”” border_radius_bottom_right=”” border_radius_bottom_left=”” border_color=”” border_hover_color=”” size=”xlarge” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” font_size=”” line_height=”” fusion_font_family_button_font=”” fusion_font_variant_button_font=”” letter_spacing=”” text_transform=”” stretch=”default” margin_top=”” margin_right=”” margin_bottom=”” margin_left=”” icon=”fa-cart-arrow-down fas” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Schrijf je hier in[/fusion_button]

Vrijdag 23 juli 2021

Op vraag van de cursisten van onze allereerste cursus, zijn we vorige zomer gestart met de ‘Spaarvarkens Beleggingsclub’. In deze virtuele club bespreken we de actualiteit en geven we antwoorden op concrete vragen over geldzaken.

De meeste cursisten worden lid van de Club en blijven ons dus volgen. Er is geen mooier compliment. Gisteren, op 5 april, organiseerden we voor hen al het 40ste webinar. Die webinars kunnen live gevolgd worden en/of uitgesteld bekeken en herbekeken worden. In diverse ‘Boards’ op ons forum helpen clubleden elkaar. Wisdom of the crowd, heet dat.

We verzamelen ook voordelen en kortingen voor clubleden en spreken experts aan om ons in te wijden in de financieel-economische thema’s waarin zij gespecialiseerd zijn, of het nu Chinese aandelen zijn, of technische analyse, de mogelijkheden om te beleggen in uranium, of crypto (ja, ook dat) en nog zovele andere onderwerpen. We helpen ervaren beleggers, maar hebben ook webinars om nieuwelingen op weg te helpen. En we startten ook met voorbeeldportefeuilles. Daarnaast hebben we nog een lijst met 101 ideeën om de leden van de ‘spaarvarkensstal’ te dienen.

Tegelijk blijven we gratis informatie delen via onze website, die voor iedereen toegankelijk is. En af en toe vieren we dus een verjaardag. Dat kan op 9 maart, maar evengoed op 24 maart, of 1 april, 23 juli enz. We gaan voor nog veel meer lanceringen, ‘eerste keren’ en toekomstige verjaardagen. U zal nog horen van Team Spaarvarkens.be.

Alvast bedankt om af en toe eens een kijkje te komen nemen op onze website!

[fusion_button link=”https://spaarvarkensbe.plugandpay.nl/checkout/beleggingscursus” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment_medium=”” alignment_small=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” gradient_start_position=”” gradient_end_position=”” gradient_type=”” radial_direction=”” linear_angle=”180″ accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” bevel_color_hover=”” border_top=”” border_right=”” border_bottom=”” border_left=”” border_radius_top_left=”” border_radius_top_right=”” border_radius_bottom_right=”” border_radius_bottom_left=”” border_color=”” border_hover_color=”” size=”xlarge” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” font_size=”” line_height=”” fusion_font_family_button_font=”” fusion_font_variant_button_font=”” letter_spacing=”” text_transform=”” stretch=”default” margin_top=”” margin_right=”” margin_bottom=”” margin_left=”” icon=”fa-cart-arrow-down fas” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Inschrijving Beleggingscursus[/fusion_button]

Reacties

  1. Ik, lees hierboven:
    Vrijdag 23 juli, de Club aan een héél democratische prijs. Nu echt democratisch kan ik de prijs van € 245 toch niet noemen…
    Ik bekijk de aandeelhouder .NL waar men een vergelijkbaar concept heeft aan €14 per maand (Naar het schijnt Professionelere basis)

  2. Het is jammer dat je de prijs niet democratisch vindt én dat je ons niet professioneel genoeg vindt. We zullen ons iedere dag blijven inzetten om het tegendeel te bewijzen en de clubber veel te geven voor zijn geld.

  3. @ F. Ik heb “de aandeelhouder” een hele tijd gevolgd om info te vergaren omdat dit voor mij vanaf +- eind 2020 ook een hele nieuwe wereld was. Toen was het ong. 8€ en een klets per maand, denk ik. Eerlijk, eigenlijk weinig goede aandelen uitgekomen, zelfs min. 1tje met een stevig verlies waar zij dit toen de hemel in lauwerden…..wat denk je van Just Eat Takeaway… van de top naar nu 😭. Wanneer gekocht toen🥴 juist en zo zijn er nog wat voorbeelden in hun wisselend 11tal. In ieder geval wens ik u oprecht succes 👍. Dus professioneler……weet het niet zo. Trouwens de prijs van het geroemde Test Invest bvb is ook niet echt democratisch dan aan 30€ (na het 1ste jaar weliswaar).’’’