Waarom een forse, snelle beurscrash kansen biedt

Deze week opende met een zelden geziene daling van 8% voor de belangrijkste beursindices en toch moest het ergste nog komen. Na de Zwarte Maandag volgde een Zwarte Donderdag, die Wall Street nog eens 10% lager duwde en de Bel20 een onwaarschijnlijke 14,2%. Het grootste dagverlies ooit voor de Brusselse index.

Wat deze beurscrash helemaal uniek maakt, is de snelheid: donderdagavond noteerde de Bel20 35% lager dan midden februari, de Amerikaanse Dow Jones 28%. Dalen gaat altijd veel sneller dan klimmen, maar nu liep de schade wel extreem snel op. Dat is de prijs die beleggers plots betalen voor het te lang blind blijven voor de economische gevolgen van het coronavirus.

Maar er is ook een positieve kant aan deze zeer krachtige beurscrash. Met verliezen van 35 tot meer dan 40% voor aandelenindices is het grootste leed waarschijnlijk geleden. China liet al zien hoe de verspreiding van het virus moest bestreden moest worden: drastisch met een lock-down. Maar het kwam bij beleggers noch burgers hier op dat Europa even later aan de beurt zou zijn. Pas weken later schoten we wakker, met tegelijk het besef dat we zelfgenoegzaam waren geweest.

Misschien was het te laat? Een korte economische stop was mogelijk nog te behappen, maar als het te lang duurt, begint een met schulden overladen economie onvermijdelijk te wankelen en belanden we weer in een systeemcrisis die we nog maar tien jaar geleden ternauwernood hebben kunnen stoppen.

Als een geluk bij een ongeluk gold de wake-upcall op de beurs ook voor het bestrijden van het virus zelf. De hoop is dat de korte pijn nog de redding kan zijn.

Een illustratie vormt bioscoopuitbater Kinepolis, dat donderdag zelf bekendmaakte dat het al zijn Belgische zalen sluit tot minstens 3 april. Je zou denken dat het aandeel de volgende dag zou worden afgestraft, maar de koers won 9,9 %, en schoot eerst zelfs 18% hoger. Een indicatie dat het ergste leed geleden is. De koers was de voorbije weken al meer dan gehalveerd. Zo verloor Kinepolis alle opgebouwde koerswinst van de voorbije vijf jaar.

Beleggers wisten natuurlijk dat de activiteiten kwetsbaar waren door de vele mensen die er samenkomen. Maar zelfs als beleggers eerst te laat reageerden, illustreert dit misschien dat er daarna weer overdreven werd in de andere richting. Of Kinepolis niet verder gaat dalen is niet zeker te zeggen, maar de kans is groot dat de huidige koers een interessant instapniveau is. Want vergeet niet: via Kinepolis geniet een aandeelhouder van de kunst van dit bedrijf om bioscopen rendabeler uit te baten dan wie ook. Daardoor kan Kinepolis bioscoopgroepen overnemen en winstgevender maken. Zo nam Kinepolis recent kleinere bioscoopgroepen in Amerika over. Daar moet corona nog wel even over razen.

Lessen om rendabel in aandelen te beleggen

  • Als een koers plots klimt na heel slecht nieuws (sluiting bioscopen): kans op een ommekeer voor de koers (koopkans).
  • Kopen doe je beter goedkoper dan tegen een hoge prijs, maar op de beurs is dat natuurlijk moeilijker dan in de winkel. Je moet altijd blijven zien of het bedrijf nog gezond is (in het geval van Kinepolis: ze hebben schulden, maar niet extreem veel en de sluiting kwam door een externe factor).
  • Een heel snelle, forse beursdaling zal meestal sneller kunnen herstellen dan een trage maar even forse daling (dan raken alle beleggers ontmoedigd).
  • Het is onmogelijk te weten of een aandeel helemaal op de bodem is. Oplossing: wachten tot het koersniveau redelijk lijkt en dan met wat tijd ertussen in verschillende stappen kopen (staffelen).

Reacties