Factorbeleggen in 2023?
Steven Nuyts is Chief Investment Officer bij FinFactor. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de selectie van individuele aandelen. Emoties zijn vaak een slechte raadgever voor de belegger. Bij FinFactor schakelt men emoties dan ook zo veel mogelijk uit door op een erg kwantitatieve manier portefeuilles op te bouwen. Aandelen worden geselecteerd op basis van specifieke kenmerken. Dit wordt ook wel factor beleggen genoemd. Steven Nuyts laat ons even onder de motorkap kijken van zijn model.
Factorbeleggen wat is het?
Voor velen zal factor beleggen nog onbekend in de oren klinken. Toch zijn de meeste onder ons bekend met de termen “value” versus “growth” of “large-“, “mid-“ en “small caps”. Dit zijn voorbeelden van factoren die kunnen gebruikt worden voor de selectie van aandelen. Bij value investing gaat de belegger op zoek naar aandelen die goedkoop noteren ten opzichte van een waarderingsmaatstaf zoals de boekwaarde of de winst van een aandeel. Dankzij de goede prestatie van value aandelen ten opzichte van growth aandelen in het verleden werd deze strategie erg populair onder beleggers. Daarenboven toonden academici aan dat de premie die value aandelen opleverden echt wel statistisch significant blijkt te zijn en dus niet het gevolg lijkt van toeval.
Al je middelen in dezelfde factor investeren is echter niet zonder risico. Zo bleef de value factor van 2007 tot en met 2021 beduidend achter op de growth factor. De belegger in factoren moet dus soms erg lang geduld hebben. In 2022 kwam er dan ook een ommekeer. Groei aandelen deelden in de klappen terwijl waarde aandelen stand hielden. Het verschil in prestatie loopt momenteel zelfs op tot meer dan 20%. Andere factor-strategieën die al enkele jaren mooie prestaties opleverden, presteerden ook ondermaats. Kwaliteitsaandelen (bedrijven met een hoge rentabiliteit of lage schuldenlast) en momentumaandelen (aandelen die recent goed presteerden) realiseerden een slechter rendement dan de markt.
Waar moet je op letten?
Een belegger die zijn portefeuille opbouwt op basis van één enkele factor neem dus een groot risico. Soms kunnen factoren het jarenlang slechter doen dan de markt. Sommige factoren presteren soms zo dermate slecht dat academici zich af beginnen vragen of deze factoren wel hun naam waardig zijn (small caps).
Een deel van de oplossing voor dit probleem vinden we in een slimme combinatie van verschillende factoren. Het aandelenmodel van Steven Nuyts screent meer dan 2.000 aandelen op 4 groepen van factoren:
- Inkoop eigen aandelen
- EPS momentum
- Kwaliteit
- Waardering
Alle aandelen krijgen een score op 100 op elk van deze factoren. Nadien bouwt FinFactor een portefeuille op bestaande uit een 30-tal aandelen. Deze portefeuille houdt FinFactor relatief neutraal ten opzichte van de gewichten van de verschillende sectoren in de benchmark van het model. Binnen elke sector selecteert Steven Nuyts enkele aandelen die de beste scores hebben op elk van deze factoren.
Zo komt FinFactor uiteindelijk tot een portefeuille die gevoelig is aan verschillende factoren. Ze proberen op deze manier factorpremies te verdienen zonder te afhankelijk te zijn van één enkele factor. Op deze manier kon FinFactor in 2021 een erg sterk rendement neerzetten dankzij de factoren kwaliteit, EPS momentum en inkoop eigen aandelen terwijl dit jaar de factor value de prestatie verbetert.
De Drie Favorieten van … Steven Nuyts
In september 2020 stelde Steven Nuyts drie aandelen uit zijn modelportefeuille aan jullie voor: Autozone, UnitedHealth en Terna. Deze aandelen realiseerden tot op vandaag een uitzonderlijk mooi rendement van bijna 75%. Je kan dat artikel hier nog eens lezen.
Morgen maken we zijn laatste nieuwe favorieten bekend in onze wekelijke rubriek ‘De Drie Favorieten van …’
Reacties