De Drie Favorieten van Matthias Baccino

Online broker Trade Republic wil promoten om op regelmatige basis een vooraf bepaald bedrag in dezelfde effecten of sectoren beleggen. Dat kan eenvoudig via ETF’s. Dit zijn de drie populairste ETF’s gekozen door Belgische spaarders op Trade Republic.

Amundi S&P 500 EUR (Acc)

Van de top drie ETF’s die Belgische spaarders in hun investeringsplannen opnemen, staat de tracker die de Amerikaanse S&P500 index volgt op nummer één. Van de tien grootste beurskapitalisaties zijn er negen Amerikaans. Logisch dat Belgische beleggers in Amerikaanse aandelen willen beleggen: met de S&P500 hebben ze meteen de 500 grootste Amerikaanse beurskapitalisaties in hun portefeuille, met aan de top bijvoorbeeld Apple, Microsoft en Amazon. Sinds 1928 bedraagt het rendement van deze index 9,5% per jaar en 6,4% als je de inflatie aftrekt, dus echt in koopkracht. Ter vergelijking: Amerikaanse obligaties presteerden 1,8% na inflatie. Dit betekent dat als u gedurende 20 jaar in de S&P 500 had belegd, u de reële waarde van uw belegging met 3,5 zou hebben vermenigvuldigd. En slechts 1,4 met obligaties.

Ishares Core MSCI World USD (Acc)

Op de tweede plaats staat een tracker die de MSCI World volgt. Deze index is bij het grote publiek minder bekend dan de S&P500, maar het is de benchmark voor de wereldwijde aandelenmarkten omdat het een van de meest gediversifieerde indices is. Daardoor is het een goede beleggingskeuze op lange termijn is voor wie gelooft in wereldwijde economische groei in de komende decennia. Alle sectoren van de economie zijn vertegenwoordigd volgens hun weging (begin 2022): informatietechnologie: 20%; financiën: 14%; gezondheidszorg: 12%; consumer cyclicals: 12%; industrials: 11% enzovoort. De ISIN-code is IE00B4L5Y983.

Ishares’ Global Clean Energy USD ETF (Acc)

Deze ETF maakt het podium compleet. Het ISIN-nummer is IE000U58J0M1. Deze tracker is belegd in “hernieuwbare energie”, een onderwerp dat door de klimaatverandering en de energiecrisis op de radar van bijna elke belegger is verschenen. Bedrijven zoals Enphase Energy, Orsted, Eletrobras, Plug Power, Adani Green Energies, enz. Investeerders willen niet alleen op deze manier een positieve invloed hebben op het klimaat, maar zien deze sector ook als een investeringsmogelijkheid met veelbelovende vooruitzichten. Beleggen brengt uiteraard risico’s met zich mee, maar door een ruime diversificatie en beleggen voor de lange termijn kunnen deze worden beperkt.

Deze selectie verscheen eerder ook in De Standaard.

Reacties

    1. Dag Bart,

      Goed dat je dat even gecheckt hebt! Ik heb zelf eens via mijn broker-account gekeken in hoeverre deze koopbaar zijn en de tweede ETF is zeker in België te kopen. Ook voor de derde etf is dit het geval. Wat hierbij wel belangrijk is, is dat je steeds de ISIN-code gebruikt om je opzoeking te doen. Dat kan je perfect vergelijken met een nummerplaat, die moet ook altijd uniek zijn. Het is namelijk zo dat er van 1 ETF meerdere varianten kunnen bestaan. Net zoals je bij auto’s verschillende modellen hebt van eenzelfde merk.

      Nog een leuk weetje: Wanneer je een bepaalde ETF niet kan kopen is dat vaak omdat er geen KID (Key Investor Document) aanwezig is. Dat document geeft ondermeer inzicht in de kenmerken en risico’s van elk product, de kosten, het beoogde rendement, enzovoort. De KID is opgelegd door Europa middels de PRIPS wetgeving waaraan alle fondsen moeten voldoen. Niet alle Amerikaanse aanbieders nemen de moeite om dat in orde te brengen. Dat verklaart ook waarom sommige fondsen wel zichtbaar zijn in je brokeraccount, maar wanneer je wil overgaan tot aankoop dit geblokkeerd is.

      Met vriendelijke groeten,

      Stefanie
      Team Spaarvarkens.be