De 3 favoriete beleggingen van Scott Woods

Hoe ontdek je buitenlandse aandelenpareltjes?

Wie als particulier zelf belegt in aandelen heeft een belangrijk voordeel versus heel wat professionele beleggers. Je keuze is groter. Grote beleggers moeten de interessantste aandelencategorie vaak links laten liggen: de aandelen met kleine beurskapitalisatie (aantal aandelen x beurskoers) of aandelen waar maar een klein deel van de aandelen vrij op de beurs noteert (de zogenaamde ‘free float’). Vaak zijn immers grote pakketten aandelen in vaste handen (bijvoorbeeld bij de oprichter). Kleine aandelen of smallcaps zijn echter om twee redenen extra interessant:

1. Kleine bedrijven kunnen nog veel sterker groeien dan grote bedrijven

Daardoor renderen aandelen met een kleine beurswaarde op lange termijn beter dan aandelen met een grote beurswaarde. Dat wil niet zeggen dat zeer grote bedrijven, zoals bijvoorbeeld Microsoft, geen mooi rendement meer kunnen leveren, maar nog eens verdubbelen of verdrievoudigen zal niet eenvoudig zijn.

2. Kleinere aandelen worden minder opgevolgd en minder verhandeld

Hierdoor zijn ze vaak goedkoper gewaardeerd dan kleppers zoals Microsoft. Voor een kleine belegger is dat geen probleem, want zijn ‘mandje’ of portefeuille is snel gevuld. Lees hier nog een artikel op Spaarvarkens over de troeven die je hebt als kleine belegger. 

Belgische beleggers kijken voor kleine aandelen in de eerste plaats naar de Brusselse beurs. Hier noteren trouwens vooral aandelen die op internationale schaal als kleine beurswaarden worden bekeken. Bovendien kennen de beleggers de Belgische bedrijven ook beter. Ze zijn gemakkelijker te volgen en in te schatten, ook omdat we vertrouwd zijn met de cultuur van dat bedrijf. Allemaal goede redenen, maar zo mis je toch ook heel veel mogelijkheden in het buitenland. Hoe ontdek je daar pareltjes? Je kan in goede fondsen beleggen die zich specialiseren in smallcaps, want die zijn erg gelukkig ook, of kijken in welke aandelen die fondsbeheerders beleggen.

Columbia Threadneedle Global Smaller Companies

Een goed fonds dat wereldwijd in smallcaps belegt is Columbia Treadneedle Global Smaller Companies. De voorbije vijf jaar haalde dit fonds een zeer hoge jaaropbrengst van 14,8% versus 7,4% voor de index (MSCI World Small Cap Index). Het gemiddelde fonds in deze categorie behaalde slechts 5,3% per jaar, een stukje minder dan de index dus.

Columbia Treadneedle Global Smaller Companies slaagt er duidelijk in om zijn hoge jaarlijkse kosten (meer dan 2%) heel ruim terug te verdienen, iets waar de meeste fondsen niet in slagen. Dat zag je al aan het rendement van het gemiddelde fonds. 5,3% is niet toevallig 2,1% minder dan de opbrengst van de index. Dit verschil komt ruwweg overeen met de jaarlijkse kosten die het rendement dus drukken.

Scott Woods is pas sinds april 2019 beheerder van dit fonds en dus niet verantwoordelijk voor de erg sterke prestatie over de voorbije vijf jaar. Maar hij lijkt toch het sterke trackrecord van Global Smaller Companies verder te zetten. De opbrengst sinds begin dit jaar is 10,6% terwijl de andere smallcapfondsen gemiddeld 3,6% verloren en de MSCI World Smallcap zelfs 10,1 % in het rood staat. Dit fonds beheert 1,1 miljard euro en kan dus niet in de echte kleine beurswaarden beleggen. Het fonds mag voor een kwart ook in grotere beurswaarden beleggen. Internationaal gezien is een typische smallcap trouwens groter dan wat wij in België als smallcap beschouwen. Hier vinden we een beurskapitalisatie van pakweg 500 miljoen euro eigenlijk al niet meer klein. In de VS vinden beleggers zelfs 5 of 10 miljard dollar beurswaarde klein.

Twee van de hieronder aangegeven aandelen behoren tot de grootste 10 posities van Colombia Threadneedle Global Smaller Companies. Ze zijn alle drie Amerikaans en hebben een beurskapitalisatie van 7 tot 16,8 miljard dollar.

De drie favoriete beleggingen van Scott Woods:

1. Clarivate (27,79 dollar, beurskapitalisatie: 16,8 miljard dollar)

Dit is een aanbieder van wetenschappelijk, patiënten- en academisch onderzoek. Dat moet bedrijven helpen in hun innovatie met oplossingen voor onder meer merkbescherming en intellectueel eigendomsbeheer. Clarivate is wereldwijd marktleider met een zeer volledig aanbod. De klantenbasis is heel groot en zij betalen via abonnementen. De inkomsten zijn heel sterk terugkerend. De brede portfolio van Clarivate inzake gecureerde gegevens biedt een duurzaam concurrentievoordeel, waardoor het bedrijf sterk gepositioneerd is om te profiteren van de structureel groeiende vraag naar voorspellende en prescriptieve analyses.

2. Charles River (239,01 dollar, beurskapitalisatie: 11,89 miljard dollar)

Dit bedrijf werkt veel voor farmabedrijven. Op contractbasis doet Charles River fullservice-onderzoek voor geneesmiddelen in een vroeg stadium. Zij bieden alle instrumenten en ondersteunende diensten voor het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. Het bedrijf zal profiteren van de toenemende investeringen van biofarmaceutische bedrijven in preklinisch en fase I (vroeg stadium) onderzoek. Dat vormt immers de basis van het succes. Bovendien is er een trend naar een grotere uitbesteding van onderzoek en ontwikkeling in een vroeg stadium.

3. Ritchie Bros. (64,05 dollar, beurskapitalisatie: 7,0 miljard dollar)

Dit is een veilingmeester van industrieel materiaal voor onder andere bouw-, transport- en landbouwsectoren. Het bedrijf is wereldwijd actief en heeft een sterke reputatie. Het bedrijf maakt ook gebruik van technologie en groeit online, wat extra groeimogelijkheden biedt. Het aantal klanten stijgt steevast, wat succes van de veilingen garandeert en nieuwe klanten oplevert. Dit bedrijf geniet van een positieve vicieuze cirkel.

Favoriete beleggingen (zoals die van Scott Woods): wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

Lees meer over je troeven als kleine belegger

Reacties