De 3 favoriete beleggingen van Sacha El Khoury

Sacha El Khoury is fondsbeheerder bij BMO Global Asset Management. Ze beheert er het Sustainable Opportunities European Equity Fund.

BMO, van oorsprong Canadees, had eind oktober 2020 voor 949 miljard Canadese dollar (607 miljard euro) onder beheer. De beleggingsteams van BMO werken vanuit vier steden over de wereld: Toronto, Chicago, Londen en Hong Kong. BMO Global Asset Management heeft naar eigen zeggen een van de grootste teams voor duurzaam beleggen of ESG (Voor meer info over duurzaam beleggen, zie onderaan deze pagina).

Van burgeroorlog naar potten bakken

Sacha El Khoury is afkomstig van Beiroet. Door de burgeroorlog die haar land tijdens de jaren tachtig en negentig teisterde, woonde ze samen met haar ouders in verschillende landen. Sinds 2008 woont ze in Londen, waar ze sinds 2009 werkt voor BMO. Ze houdt van jazz op de piano. Tijdens de lockdowns ontdekte ze de ontspanningsmogelijkheden van het potten maken en bakken. Ze is blij dat ze door het zoeken naar duurzame bedrijven voor het fonds ook een bijdrage kan leveren aan een betere wereld.

1. DSM, 147,50 euro. Beurswaarde 26,2 miljard euro

DSM bier met kalfje De opkomende landen blijven groeien. De voedingsbehoeften en -gewoonten evolueren meer naar die zoals in het Westen. Daarvoor moet de eiwitproductie omhoog. Maar daarvoor is er meer vee nodig.

Koeien veroorzaken echter meer broeikasgasemissies dan auto’s. Dat komt door methaan, iets wat koeien eigenlijk vooral boeren in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen. Methaan is veel schadelijker voor de opwarming van de aarde dan CO2. Het is vooral afkomstig van vee, zowel van melkkoeien als vleeskoeien. Hier komt DSM in het verhaal. Dit Nederlandse bedrijf is een leider in de zogenaamde vitaminepremix.

Schone koe

DSM heeft zijn expertise in voedingstechnologie gebruikt om een ‘schone koe’-enzym te ontwikkelen. Dat onderdrukt eigenlijk de productie van methaan in de darmen en leidt zo tot een aanzienlijke vermindering van de methaanemissie. Het product van DSM is niet alleen logisch in de strijd tegen de broeikasgasemissies, maar ook vanuit economisch oogpunt. De enorme hoeveelheden methaan die de koeien oprispen zijn in feite een directe kostenpost voor de boer. De energie in 500 liter methaan is het equivalent van ongeveer 10% van de energie die een melkkoe dagelijks verbruikt.

Winstmarges hoger

Deze energie zou beter gebruikt worden voor de productie van melk of vlees. DSM heeft in de loop der jaren zijn activiteiten gericht naar oplossingen voor duurzaamheid. DSM heeft leidende nicheposities verworven in de eindmarkten voor dierenvoeding en menselijke voeding. Ook de winstmarges zijn daardoor aan het verbeteren. De aangepaste bedrijfskasstroom (EBITDA) is met meer dan vier procentpunten verbeterd sinds 2015, tot bijna 19% in 2019. We verwachten dat deze dynamiek zich zal blijven doorzetten, naarmate de pijplijn van Onderzoek & Ontwikkeling tot bloei komt.

Investors | DSM

2. Philips 47,08 euro. Beurswaarde 41,4 miljard euro

Philips duurzame zeepbellen blazen

Met de gezondheidszorgcrisis en een verpletterende zorglast als gevolg van bevolkingsgroei en het toenemende aantal ziektes, zullen de overheden de kosten van de zorg willen verlagen. Het verzekeren van betaalbare geneesmiddelen en het promoten van digitale gezondheidszorg (of e-gezondheid) is een van de topprioriteiten. Dit zal gepromoot worden met de nieuwe EU4Health- en Digital Europe-programma’s.

Deze digitale gezondheidsrevolutie is  een potentiële kans voor veel bedrijven. Een ervan is Philips, vroeger vooral bekend van de alomtegenwoordige elektrische tandenborstels en scheerapparaten.

300 miljoen patiënten

Vandaag is Philips een leider in patiëntbewaking in het hele zorgtraject. Philips heeft een aandeel van meer dan 45% in de monitoring bij ziekenhuisopnames voor 300 miljoen patiënten. En vanop afstand worden tien miljoen slaap- en respiratoire zorgpatiënten thuis gecontroleerd.

Philips is ook de wereldleider op het gebied van echografie en beeldgeleide therapie. De beeldgeleide cardiovasculaire therapie maakt vroege interventie mogelijk. As er minimaal invasieve chirurgie mogelijk is, maakt dit de ziekenhuisopname korter. Dit bespaart niet alleen kosten, maar verbetert ook het leven en het welzijn van patiënten.

Doelstellingen verhoogd

Omdat Philips sneller groeit waar het bedrijf marktleider is, zal Philips ook de resultaten kunnen verbeteren. Naast de groei komen er ook hefboomeffecten op de winst. Daardoor kon het management op de jongste investeerdersdag in november 2020, nieuwe doelstellingen vooropstellen. Philips ziet een organische groei van 5 tot 6% mogelijk en een verbetering van de winstmarges met 60 tot 80 basispunten per jaar.

Investor Relations | Philips

3. Schneider Electric 124,70 euro. Beurswaarde 70,71 miljard euro

Gebouwen zijn een van de belangrijkste verantwoordelijken voor broeikasgassen. Ze stoten globaal meer uit dan de hele transportsector. Om de doelstellingen van Parijs te halen, moeten alle gebouwen tegen 2050 netto koolstofvrij zijn. Dat is nu minder dan 1% van de gebouwen. Dit biedt mooie kansen voor bedrijven als Schneider Electric.

Dit Franse bedrijf is de wereldleider in de energietransitie via een hele reeks elektronische en geautomatiseerde oplossingen voor gebouwen. De oplossingen van het bedrijf vormen een win / win / win: voor de klanten, de planeet en het bedrijf zelf, omdat tegelijk ook het gebruik en de processen binnen de gebouwen verbeterd worden.

Investor Relations | Schneider Electric Global (se.com)

Duurzaam beleggen scoort groene cijfers op de beurs – Spaarvarkens.be

De 3 favoriete beleggingen van Randeep Somel, beheerder van een fonds voor het klimaat – Spaarvarkens.be

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

Reacties