De 3 favoriete beleggingen van Randeep Somel, beheerder van een fonds voor het klimaat

De duurzaamste trend? Duurzaam beleggen

Randeep Somel zoekt voor M&G bedrijven die het klimaat kunnen helpen. Jan Reyns van Spaarvarkens.be
Randeep Somel

Groeiaandelen en technologie zijn populair tegenwoordig. Maar een zo mogelijk nog sterkere en minstens zo duurzame trend is die van … duurzaam beleggen. De Federatie van Belgische Financiële Instellingen Febelfin, schat dat in de zomer van 2020 al de helft van alle beleggingsfondsen die in België verkocht werden, een duurzaam stempel dragen. En niet onbelangrijk: duurzame aandelenindices presteren beter dan gewone indices. Dit kon je eerder al lezen op Spaarvarkens.

Guy Janssens selecteert voor de klanten van BNP Paribas Fortis duurzame fondsen. Zijn drie favoriete beleggingen kan je hier lezen. 

Nagelnieuw fonds onder leiding van Randeep Somel

Het fonds dat Randeep Somel voor fondsenhuis M&G beheert, zat niet in de selectie van Guy Janssens en dat kon ook niet, want het werd pas in november gelanceerd. Het M&G Climate Solutions Fund  kan dus ook geen prestaties uit het verleden voorleggen. Maar Randeep Somel werkt wel al vijftien jaar voor M&G met andere fondsen in diverse strategieën. Het M&G (Lux) Climate Solutions Fund is een zogenaamd impactfonds. Het investeert in bedrijven die oplossingen bieden voor de uitdaging van de klimaatverandering. Dat zou ook goede perspectieven moeten bieden voor beleggers.

Focus op drie favoriete impactgebieden

M&G Climate Solutions selecteert zijn drie favoriete beleggingen in drie belangrijke impactgebieden. Dat zijn schone energie, groene technologie en de bevordering van de circulaire economie. Er is gekozen voor een sterke focus. Bijgevolg zijn er niet veel meer dan dertig aandelen. We zetten nu alvast een herinnering in onze agenda om u over een jaar te kunnen melden welk rendement dit fonds in het eerste jaar behaalde.

Laat ons nu eens kijken welke drie favoriete beleggingen Randeep Somel wil delen met de lezers van Spaarvarkens.be.

Tandje bijsteken

Welke sectoren zijn verantwoordelijk voor de klimaatopwarming. Spaarvarkens, Jan Reyns
De sectoren en hun aandeel in de uitstoot van broeikasgassen. Links de wereld, rechts de EU.

Volgens het internationale klimaatpanel zal er een tandje moeten bijgestoken worden om de broeikasgassen meer te verminderen. Aan het huidige tempo zou de opwarming immers leiden tot een stijging van 3,5 graden Celcius tegen 2050. De meeste landen hebben zich ertoe verbonden om dat te beperken tot slechts anderhalve graad. In tegenstelling tot wat men soms denkt, is er nog winst te boeken in heel veel sectoren (zie grafieken: links: wereldwijd, rechts: in EU). Dus niet enkel de energiesector is verantwoordelijk voor de broeikasgassen.

TREX (83,56 dollar, beurswaarde 9,68 miljard dollar): vloeren van afval

Het eerste aandeel van de drie favoriete beleggingen is Trex. Dat is de grootste fabrikant van composiet-terrasvloeren in Noord-Amerika. Composiet? Dat is materiaal, gemaakt uit verschillende componenten. De producten van Trex worden bijna volledig gemaakt van plastic afval. De vraag naar alternatieven voor hout heeft zich uitgebreid tot de bredere markt voor terrasbedekking in de VS en Canada. Trex is een pionier in de overgang naar een meer circulaire economie. Die zal ertoe bijdragen om het twaalfde VN-doel voor duurzame ontwikkeling te bereiken. Jaarlijks verwerkt het bedrijf in zijn producten 360.000 ton gerecycleerde kunststoffolie uit stortplaatsen en hergebruikte houtvezels. Dat afval krijgt dan uiteindelijk nog een mooie bestemming, bijvoorbeeld voor een nieuw terras.

VERBUND (69,60 euro, beurswaarde 12,2 miljard euro): groene energie

VN duurzame doelstelling 7Verbund is een van de grootste producenten van hernieuwbare energie in Europa. De meer dan 100 waterkrachtcentrales in Oostenrijk en Duitsland produceren schone, betrouwbare en flexibele elektriciteit tegen een zeer lage kostprijs. Als duurzame energieproducent bevindt het bedrijf zich in een unieke positie omdat het zowel basislastvermogen als piekbelastingsvermogen kan produceren. Gezien de hoge aanloopkosten van de bouw van stuwdammen zijn deze duurzame activa moeilijk te repliceren. Door goedkope, koolstofvrije elektriciteit uit hernieuwbare bronnen op te wekken, draagt Verbund bij tot de verwezenlijking van VN-doelstelling nummer zeven voor duurzame ontwikkeling. Het bedrijf hielp al om in 2019 de uitstoot van 24 miljoen ton CO2 te vermijden.

ROCKWOOL (2.320 Deense Kroon, beurswaarde 47 miljard DKK of 6,11 miljard euro): isolerend en brandwerend

VN duurzame doelstelling 11Last but not least in deze drie favoriete beleggingen van Randeep Somel. Een bedrijf met een merknaam die vele mensen ook voor het product gebruiken: Rockwool. Deze Deense groep is de grootste producent ter wereld van brandwerende steenwolisolatie voor gebouwen. Rockwool is goed geplaatst voor de groeiende vraag naar meer duurzame, energiezuinige en brandwerende gebouwen. Door zijn geavanceerde technologie onderscheidt het bedrijf zich van de concurrentie. De markt voor nieuwe en aangepaste bouwisolatie is enorm, met bijzondere kansen in ondergewaardeerde markten zoals de VS en het VK. Het draagt bij tot de verwezenlijking van VN-doelstelling nummer elf voor duurzame ontwikkeling. In 2018 stond de teller al op 200 miljoen ton CO2 die vermeden kan worden tijdens de levensduur van bestaande gebouwen waarin Rockwool werd gebruikt.

Meer info over de duurzame beleggingsfonden in België (bron: Febelfin)

De VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Kent u ze alle 17?

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’, hier met de ideeën van Pascale Nachtergaele, is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

Reacties