De 3 favoriete beleggingen van Roland Van der Elst

Advies voor Spaarvarkens van de man die zijn volk leerde beleggen (60 jaar beleggerservaring!)

Een nieuw initiatief om verstandig sparen en beleggen aan te moedigen, daar kunnen we niet neen tegen zeggen. Ik verleen graag mijn medewerking aan de Spaarvarkens met mijn drie favoriete beleggingen van dit moment.

Er is wel een probleem: wie bent u? U die dit leest? Als iemand een advies vraagt, dan is het antwoord daarop afhankelijk van uw wensen en noden. Zo ook in verband met sparen en beleggen. Daarom ben ik voorzichtig in mijn keuze om het algemeen geschikt te maken voor een ruim en divers publiek.

Gimv (46,90 euro): voor een stabiel dividend en meerwaarden

Gimv was de afkorting voor Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen waarin ook de Vlaamse regio participeerde. Die Vlaamse deelneming is gebleven, maar de investeringsmaatschappij is Vlaanderen ontgroeid.

De Gimv zoekt nu rendabele toekomstgerichte beleggingen in ons land, maar ook in Nederland, Duitsland en Zwitserland. Gimv is partner in een aantal jonge, dynamische, technologisch-gerichte ondernemingen. De portefeuille is jong en Gimv investeert niet alleen geld, maar ook raad en daad in de participaties voor hun ontwikkeling. In de loop van de jaren heeft Gimv daarbij een aanzienlijke knowhow opgebouwd die toelaat deze ondernemingen na verloop van enkele jaren terug hun vrijheid te geven. Dat heet dan ‘realiseren van belangrijke meerwaarden’. Dat is dan weer geld dat in andere groeibedrijven kan geïnvesteerd worden.

De privé-aandeelhouder, die via de beurs Gimv-aandelen kocht, wordt bij de jaarlijks gerealiseerde winsten niet vergeten. Elk jaar wordt een dividend van 2,50 euro bruto uitgekeerd. Na 30% roerende voorheffing blijft voor de privé-aandeelhouder 1,75 euro netto over.

Soms vonden de aandeelhouders dat aan de magere kant als de winst van Gimv bv. sterk gestegen was. Nu zijn diezelfde aandeelhouders, in dit coronajaar waarbij de portefeuille lijdt, blij dat ze via Gimv een nettorendement tussen 3 en 4% op kunnen strijken. En na een moeilijk jaar zullen er betere tijden komen. Vele ondernemingen hebben het nu moeilijk en zullen wellicht bij Gimv voor nieuw kapitaal komen aankloppen. Dat worden interessante dossiers. Winst en dividenden voor de toekomst!

Quest For Growth (5,60 euro): alternatief voor een fonds dat belegt in technologieaandelen

Terwijl Gimv een beleggingsmaatschappij is, is Quest for Growth een beursgenoteerd beleggingsfonds. Beide aandelen bieden beleggers de mogelijkheid om via een belegging het risico over verschillende ondernemingen te spreiden.

Klassieke beleggingsfondsen worden doorgaans door de banken gecommercialiseerd. Wie intekent of zo’n beleggingsfonds bij de bank koopt, betaalt 100% van wat er in de portefeuille zit: geld en/of aandelen, obligaties, enz. Het speciale van Quest for Growth is dat het beursgenoteerd is en sterk onder de waarde noteert van wat in de portefeuille zit.

De intrinsieke waarde van de portefeuille van Quest for Growth bedroeg op 31 juli dit jaar 8,07 euro. Maar u kan het op de beurs kopen rond 5,60 euro. Dat is dus een fikse korting! Eigenlijk koopt men iets van 100 voor de prijs van 70! Eigenaardig? Inderdaad. Al zijn er verklaringen voor. Voor 2019 kon geen dividend uitgekeerd worden. Met Corona is 2020 een moeilijk jaar en dus moet men voor dit jaar evenmin een uitkering verwachten. Ontmoediging heeft tot verkoopdruk geleid.

Quest For Growth belegt ook in nieuwe of jonge technologiebedrijven en die zijn niet altijd succesvol. De zoektocht naar groei wordt niet altijd gerealiseerd. Een groot gedeelte van de portefeuille wordt weliswaar belegd in beursgenoteerde aandelen met toekomst, zodat de waarde van de portefeuille min of meer kan opgevolgd worden.

De fondsbeheerder heeft een goed trackrecord en kocht recent zelf 5.000 aandelen bij. Allen daarheen? Voorzichtig! Dit is risicokapitaal. Weinig aandeelhouders zijn bereid om tegen koersen rond 5,60 te verkopen. Geïnteresseerden moeten dus zelf opgeven welke maximumkoers ze willen betalen en ze moeten eventueel geduld hebben als het niet onmiddellijk lukt om ze tegen een zuinige koers binnen te halen. Stel dat uw bank u een beleggingsfonds aanraadt dat belegt in technologie. Dan kan u zeker overwegen om als alternatief te beleggen in Quest For Growth.

Goud als verzekering (1953,70 USD)
Barrick Gold Corp. (26,99 USD) of beter nog: een fonds in goudmijnen

We beleven speciale tijden. Er wordt geld bijgedrukt dat het een lieve lust is. Het komt misschien niet op uw rekening terecht, maar de toename is er niet minder om. Er is een overvloed aan geld zonder dat er daarom meer goederen of diensten ter beschikking zijn. De wereld zwemt in het geld en dat merk je aan de spaarboekjes die niets meer opbrengen omdat er teveel geld op zoek is naar ontleners.

Wie belegt in Belgische staatsfondsen op 10 jaar bijvoorbeeld, moet er zelfs aan toeleggen. Het is een situatie die al jaren duurt en volgens velen nog jaren kan duren. En als je het goed bekijkt: een briefje van 50 euro is maar een stukje gekleurd papier. Geld op een bankrekening is maar een cijfer met een aantal nullen achter. Vroeg of laat haalt er ‘iemand’ één of meer nullen af. Om maar te zeggen dat geld niet meer is wat het was.

Dan maar uitgeven? Maar hoe gaan we dan later dat home betalen of de thuisverpleging? Moeilijk! Sommigen zoeken een gedeeltelijke oplossing in goud. Wie dat deed, heeft geen slechte zaak gedaan. Blijft dat zo? Niemand die het weet. Goud (1.953,70 dollar/ troy ounce) kan wel een plaats hebben in risicospreiding! En de rol spelen van verzekering, die we hopelijk zelfs niet nodig zullen hebben.

Maar goud brengt niets op? Inderdaad. Dat kan opgelost worden door een goudmijnaandeel te kopen. Welk? Dat is een moeilijke vraag. De meeste beleggers kiezen dan voor de grootste bedrijven die ook het beste geleid worden. Dat zijn Barrick Gold en Newmont Mining. Het kan ook via een fonds en dat is wellicht verstandiger. Let wel, voor een brandverzekering betalen we maar een deeltje van de waarde van het huis. Beschouw goud of een goudmijn dus als een verzekeringspremie en investeer er dus niet teveel geld in.
Lees ook op Spaarvarkens: goud nu nog kopen of beter verkopen? van Pascal Paepen.

Lees ook op Spaarvarkens: de 3 favoriete beleggingen van Boris Cukon

Meer lezen over Roland Van der Elst? Hierbij nog enkele interviews die Jan Reyns eerder had met de oud-professor Beleggingsleer:

De beleggingslessen van oud-professor Beleggingsleer Roland Van der Elst (2018)

Interview voor De Standaard met professor Roland Van der Elst (2010)

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

Reacties