De 3 favoriete beleggingen van Boris Cukon

Indrukwekkende beleggingsprestaties in de grondstoffen- en edelmetalensectoren

Cukon is een ervaren beleggingsspecialist in de grondstoffensector en de edelmetalen. Samen met Vincent Vandamme beheert hij ook een beleggingsfonds dat investeert in grondstoffenbedrijven: Isatis Investment Global Natural Resources Flexible. Over 2019 behaalde hun fonds met een rendement van 36,4% de hoogste opbrengst van alle fondsen in de grondstoffencategorie van Morningstar. Via Bolero (het online beleggingsplatform van KBC) kan het fonds gekocht worden met een instapkost van 1%.

Ook dit jaar laten ze iedereen mijlenver achter zich met een voorlopige winst van 40,6% (versus 3,8 % voor de nummer twee). Het fonds van Cukon en Vandamme is veel kleiner dan de andere en kan daardoor ook – met veel succes – in aandelen van relatief kleine bedrijven beleggen. Ook over een periode van 5 jaar staat het fonds op nummer één. Op 10 jaar is het tweede met een jaarlijkse return van 3,4%. Dit nogal lage jaarrendement op 10 jaar geeft vooral aan hoe wisselvallig de grondstoffensector was en waarschijnlijk altijd zal blijven. Vergeet dat nooit!

Boris Cukon selecteerde voor het potentieel op langere termijn. Tessenderlo is een klassiek industrieel aandeel. Daarnaast opteerde Cukon voor een bedrijf dat in uranium investeert en tot slot voor een goudmijnproject. Dat laatste heeft een hoger risico.

1. Tessenderlo Group (25,20 euro): Luc Tack stuurt naar groei

Bezieler en hoofdaandeelhouder Luc Tack kocht dit jaar al voor zo’n 30 miljoen euro aandelen Tessenderlo extra. Het aandeel is goedkoop gewaardeerd en het bedrijf is financieel gezond. Tack verwacht dat Tessenderlo dit boekjaar een beter resultaat zal kunnen neerzetten dan in 2019. Iets waar weinig bedrijven dit jaar in zullen slagen. Tack werkt hard om van Tessenderlo een groeiverhaal te maken en meer omzet te genereren met hogere winstmarges.

In de agro-divisie produceert Tessenderlo meststoffen. De structurele groei zou moeten komen van ammoniumthiosulfaat (7% marktaandeel in de V.S.) en kaliumthiosulfaat (3% marktaandeel in de V.S.). Dat worden ‘optionele’ meststoffen genoemd omdat ze in slechte tijden weggelaten kunnen worden. het inkomen van de Amerikaanse landbouwers situeert zich al enkele jaren op een historisch dieptepunt. Als dit keert, kan de vraag dus fors toenemen. Bovendien leren landbouwers de voordelen van deze meststoffen meer en meer kennen.

Tessenderlo is actief aan het worden in nieuwe groeimarkten met vooral stevige groei in de collageen-peptiden (divisie “Bio-valorisatie”). Zo wil de groep uitgroeien van een bedrijf met weinig toegevoegde waarde naar een specialiteitengroep in gezondheid en schoonheid waarbij de collageenpeptiden, onder de merknaam Solugel, gebruikt worden in anti-rimpelcrèmes en nagelproducten. Ook in sportvoeding wordt dit gebruikt omdat het goed zou zijn voor de gewrichten en voor spierherstel.

Zie ook de bijdrage over Tessenderlo die Spaarvarken Pascal Paepen einde maart schreef.

2. Uranium Participation Corporation (4,91 Canadese dollar): ommekeer uraniumprijs

Dit Canadese bedrijf koopt uranium en slaat het op.* De uraniumprijs was al fors gezakt en is heel lang nog verder gedaald. Die jarenlange berenmarkt is nog maar net geëindigd en omgeslagen in een haussemarkt. Uranium Participation Corporation houdt 16 miljoen pond uranium in voorraad aan tegen een operationele kost van 0,8% per jaar. Dit is dus een ideale ‘tracker’ op de uraniumprijs. Uranium Participation Corporation noteert aan 5,23 CAD, 9% lager dan de intrinsieke waarde van 5,79 CAD per aandeel (waarde van de voorraad met de uraniumprijs op 32,60 dollar per pond).

Vorig jaar was er wereldwijd 17% minder aanbod dan vraag naar uranium. Daardoor zakten dus de voorraden. De kloof tussen vraag en aanbod zal dit jaar bijzonder groot worden omdat de uraniummijnindustrie sterk werd gehinderd door COVID-19. Op zeker moment, zullen de producenten van kernenergie hun voorraad uranium moeten aanvullen. Bovendien komen er nieuwe kernreactoren in gebruik, wat de vraag extra zal ondersteunen.

* 3/8/2020 Nota na publicatie:  verwijderd: ‘met de bedoeling het later weer duurder te verkopen’. Volgens Boris Cukon functioneert het bedrijf echt als tracker van de uraniumprijs. Zie verder in tekst.

3. Integra Resources (5,64 Canadese dollar): veelbelovend goudmijnproject

Bij de goudmijnen kan je beleggen in wat waarschijnlijk de sterkste producent is: het Amerikaanse Barrick Gold (28,91 US dollar). Op korte termijn denkt Boris Cukon dat het sentiment te uitbundig positief is voor edelmetalen en er dus een grote kans op een terugval is. Maar de volgende jaren verwacht hij nog een forse klim van de goudprijs. Voor wie een groter risico (maar met het potentieel in verhouding) aankan, schuift Cukon Integra Resources naar voren.

Integra Resources is eigenaar van het “DeLamar”-goudproject in de Amerikaanse staat Idaho (geopolitiek veilig). De belangrijkste aandeelhouders zijn de grote goudmijnproducent Kinross Gold (5% van de aandelen), mijnbouwlegendes Ross Beaty en Pierre Lassonde: (samen 7%), het management (10%) en Coeur Mining, één van ’s werelds grootste zilverproducenten die nu gevoelig uitbreidt richting goud (5%). Het “DeLamar”-goudproject heeft reeds 4,4 miljoen troy ounce goud in kaart gebracht en verdere drilling (die nu bezig is) zal het project nog gevoelig uitbreiden.

Een studie, gepubliceerd in september 2019, raamde de Netto Actuele Waarde op 472 miljoen Canadese dollar of 9,95 CAD per aandeel. De kosten zouden maar 742 USD per troy ounce goud bedragen.

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

Reacties