Recordprijs voor goud. Nu nog kopen of beter verkopen?
Let op: niet alle goud blinkt uit voor spaarders en beleggers
De goudprijs bereikte vanochtend een nieuw historisch record. Voor een troy ounce (31,103 gram) van het gele metaal wordt nu al 1.970 dollar betaald. Dat is 53.676 euro per kilo. Dit jaar steeg de goudprijs in dollar al ruim 29 procent. Wordt het tijd om winst te nemen? Of is het toch nog interessant om te kopen? En hoe doe je dat dan?
Marsmannetjes
Al minstens 4.000 jaar zijn mensen gefascineerd door goud. Vreemd, eigenlijk. Want het nut van het edelmetaal is al bij al beperkt. Goud vindt vooral een toepassing bij de aanmaak van juwelen. Een kleine hoeveelheid is bestemd voor de productie van elektronica. Het grootste deel vindt zijn weg naar de kluizen van centrale banken en beleggers. Warren Buffett, ās werelds bekendste belegger, vindt vooral dat laatste bizar. Hij haalt aan dat we goud uit een mijn halen waarna we het erts smelten tot blokken, om die vervolgens weer in een ondergrondse bunker te stoppen. Als er marsmannetjes zouden zijn en ze zouden ons gadeslaan, dan zouden ze zich terecht afvragen waarom we toch zo gehecht zijn aan goud.
Gouden kubus
Het is vooral de zeldzaamheid van goud die het metaal waardevol maakt. Als we al het goud dat ooit wereldwijd werd bovengehaald zouden opstapelen, dan krijgen we een kubus met een lengte/breedte/hoogte van 21,7 meter. We hebben het dan over 197.576 ton. Die hoeveelheid groeit nog aan omdat goud nu eenmaal niet verloren gaat en omdat goudmijnen blijven produceren. Maar zelfs dan vermoedt men dat die kubus maximum kan groeien tot een volume van 30 kubieke meter. Elk jaar komt er maar een paar procent nieuw gemijnd goud bij.
Vanwege zijn zeldzaamheid wordt goud ook gezien als een middel om te sparen. Tot 1971 kon je zelfs dollars omruilen in goud. Dat moest het vertrouwen in geld bevorderen. Centrale banken hebben nog een voorraad goud, maar die hoeveelheid volstaat lang niet om de huidige waarde van het papieren en digitale geld te dekken. De centrale banken hopen dat we ook zo wel ons vertrouwen in euroās, dollars en andere munten zullen behouden. Maar dat is niet zeker.
Waarom stijgt de goudprijs?
In de eerste 5 maanden van dit jaar kochten centrale banken wereldwijd 181 ton goud. Dat lijkt veel, maar die hoeveelheid blijkt toch 31 procent lager dan wat centrale bankiers in de eerste 5 maanden van 2019 kochten. Dat kan dus niet de reden zijn voor de forse stijging van de goudprijs. Goud stijgt meestal als de dollar daalt. Maar ook al is het groene biljet de afgelopen maanden gedaald, dat is niet de beste verklaring voor de stijging van de goudprijs. Ook vorig jaar, toen de dollar nog verstevigde, steeg de goudprijs immers met 19 procent. Er is dus meer aan de hand.
Negatieve rente en corona
De sterke stijging van de goudprijs is allicht vooral het gevolg van vier andere factoren: de extreem lage rente, de ontsporing van de begrotingen, de massale geldcreatie en de dreiging van inflatie. COVID-19 speelt hierbij een belangrijke rol. Door het virus spenderen overheden nu wereldwijd fenomenaal veel geld. Tegelijkertijd ontvangen diezelfde overheden nu veel minder belastinginkomsten. De begrotingen ontsporen en om het nefaste effect van de pandemie op economie en overheidsbudgetten nog enigszins te temperen, overspoelen de centrale banken de wereld met gratis geld. De rente daalde tot nul of onder nul zodat die intrest het verlies aan koopkracht (inflatie) al lang niet meer compenseert. Goud wordt dan een waardig alternatief voor het spaarboekje.
Nu nog kopen?
Op korte termijn kan de goudprijs dalen door winstnemingen. Hou daar rekening mee. Maar we zijn ervan overtuigd dat goud op lange termijn nog steeds potentieel heeft. De lage rente zal immers nog lang aanhouden. Meer en meer spaarders zouden zich ook vragen kunnen stellen bij de houdbaarheid van ons financiƫle systeem. En let op : vertrouwen vertrekt te paard en keert te voet terug. Goud heeft allicht nog een mooie toekomst op lange termijn.
Wie in goud wil beleggen kan dat op verschillende manieren:
- Gouden juwelen: niet kopen als louter belegging. Je betaalt immers niet enkel voor de grondstof, maar vooral voor de toegevoegde waarde van de edelsmid. En dat is geen financiƫle waarde maar een ambachtelijke en kunstzinnige. Dat kan een grote gevoelswaarde hebben, maar zeker niet altijd een financiƫle. Bij verkoop krijg je meestal niet de prijs die je ervoor betaald hebt.
- Gouden gedenkpenningen: niet kopen. Ze zijn niet liquide en te duur.
- Goudbaren en gouden munten: dat is al wat interessanter. Koop niet de kleinste baren (1, 2, 5 … gram) want die zijn relatief het duurst. Bewaar ze in een kluis zodat eventuele inbrekers er niet mee aan de haal kunnen gaan.
- Goudtracker: ook interessant. Dat is een fonds dat goud koopt en bewaart. Wie belegt in de tracker is dus voor een klein deel mede-eigenaar. Kies voor een tracker die fysiek goud aanhoudt.
- Fonds in goudmijnaandelen: OK, maar hou er rekening mee dat de aandelen van heel wat goudmijnen al erg zijn gestegen. Het risico is hoog.
- Aandelen van goudmijnen: Nog hoger risico dan een fonds dat belegt in goudmijnaandelen. Dezelfde opmerking: heel wat van die aandelen zijn al fors gestegen zodat je beter even wacht met kopen.
Altijd spreiden, nooit overdrijven
Een beperkte positie in goud is zeker nog te verantwoorden. Overdrijf echter niet. Koop niet enkel na deze forse rally, maar ook na een daling. Beschouw het goud in je portefeuille als een āverzekeringā tegen een falend beleid van overheden en centrale banken. Hoop tegelijkertijd ook dat je die verzekering nooit zal nodig hebben.
Reacties