De 3 favoriete beleggingen van Hamish Maertens

Hamish Maertens, gepassioneerd belegger en CEO van Option Generator Asset Management, leek er geen genoeg van te krijgen vorig week zaterdag tijdens zijn lezing voor Beleggen Voor Iedereen. Na zijn toelichting over opties (waarvan u de samenvatting gisteren kon lezen op Spaarvarkens), strooide Maertens ook nog met concrete tips in het rond. Net als de aanwezige studenten noteerden ook wij de aandelentips, met uiteraard de argumentatie.

De praktische werking van een covered call-strategie

Eerst en vooral is het belangrijk om te vermelden dat Maertens niet aanraadt om de door hem vermelde aandelen zomaar te kopen, maar wel om beroep te doen op een covered call-strategie. U gaat dus calls schrijven terwijl u de onderliggende aandelen of langlopende callopties op het aandeel bezit. Elk optiecontract staat hierbij garant voor 100 aandelen. Heeft u 500 aandelen of 5 langlopende callopties van een bepaald bedrijf? Dan kan u 5 callopties schrijven op die positie.

Maertens adviseert om steeds te kiezen voor het schrijven van maandopties. Op deze manier zal u op jaarbasis de hoogste premies ontvangen. Het generen van maandelijkse optiepremies tot wel 2 of 3 procent is dan ook geen uitzondering. U kan zowel kiezen voor het schrijven van at-the-money (ATM) calls als out-of-the-money (OTM) calls. Wanneer u at-the-money calls schrijft, is de uitoefenprijs gelijk aan de huidige beurskoers. Bij out-of-the-money calls ligt de uitoefenprijs boven de huidige beurskoers. Hoe lager de uitoefenprijs ten opzichte van de beurskoers, hoe meer premie u als schrijver van callopties zal ontvangen. Uiteraard is de kans dan wel groter dat de calls in-the-money aflopen en ze bijgevolg uitgeoefend zullen worden door de koper.

Op de eindvervaldag van de optie zijn er twee mogelijkheden: de optie loopt waardeloos af of de beurskoers ligt boven de uitoefenprijs van de optie en de koper zal deze willen uitoefenen. Wanneer de optie waardeloos afloopt is er geen probleem en schrijft u opnieuw een nieuwe call voor de volgende periode. Als de optie echter in-the-money noteert rond de eindvervaldag raadt Maertens aan om uw optie door te rollen naar boven. Dat is interessanter vanuit een fiscaal standpunt. U sluit dan net voor de vervaldag uw geschreven calloptie, en vervangt deze door een nieuwe met een latere expiratiedatum en hogere uitoefenprijs.

Nu u de praktische werking van een covered call-strategie onder de knie heeft is het tijd om over te gaan naar enkele concrete tips. Ready, set, go!

Intercontinental Exchange (99,21 dollar, NYSE, beurswaarde: 55,68 miljard dollar)

Intercontinental exchange (ICE) is een Amerikaanse beursuitbater die onder andere de welbekende New York Stock Exchange (NYSE) onder zijn beheer heeft. Samen met de NASDAQ vormt ICE een oligopolie.

De stabiliteit van de cashflows van Intercontinental Exchange is een belangrijke troef volgens Maertens. ICE verdient zijn boterham vooral aan de hand van trading en clearing. Al worden ook data steeds belangrijker. Vandaag de dag zijn 42% van de inkomsten afkomstig uit deze categorie.

De omzet klokte vorig boekjaar af op 5,2 miljard dollar, en dat met een operationele marge van maar liefst 52,3%. Wanneer de schuldgraad afgezet wordt ten opzichte van het kapitaal wordt een percentage van 21% bekomen. Het bedrijf is met andere woorden voldoende solvabel. Wie sinds 2010 een covered call-strategie toegepast zou hebben op dit aandeel zou op een jaarlijks rendement van 18,3% hebben kunnen rekenen (standaarddeviatie 16,3%).

Crown Castle (159,68 dollar, NYSE, beurswaarde: 67,01 miljard)

Belgen hebben een baksteen in de maag. Ook aan de overkant van de oceaan (Verenigde Staten) kan u heel wat interessante Real Estate Investment Trusts (REIT’S) terugvinden. Crown Castle is de tweede grootste aanbieder van gedeelde communicatie-infrastructuur in de VS met meer dan 40.000 zendmasten. Ze profiteren dan ook van de nog steeds stijgende populariteit van smartphones en het daarbij horende dataverbruik.

Het dividendrendement kan met 3,03% aantrekkelijk genoemd worden. Zeker wanneer u weet dat in het verleden het dividend jaarlijks met zo’n 7-8% groeide. De EBITDA-marge bedraagt meer dan 50% en de bèta, een maatstaf voor volatiliteit, klokt af op 0,80. Dat betekent concreet dat Crown Castle minder volatiel is dan de markt in zijn geheel.

Danaher Corporation (206,31, NYSE, beurswaarde: 146,36 miljard)

Last but not least komt Maertens met het Amerikaanse conglomeraat Danaher Corporation op de proppen. Deze onderneming houdt zich bezig met het ontwerpen, produceren en verkopen van professionele, medische, industriële en commerciële producten en diensten. Danaher is actief in volgende markten: life sciences, diagnostics, product ID en het bevorderen van de waterkwaliteit.

Het conglomeraat staat bekend om zijn goed track record wat betreft overnames en acquisities. Het is een van de weinige aandelen die COVID-proof is, aldus Maertens. De schuldgraad klokt vandaag de dag af op 2,8 keer de EBITDA. Deze ratio zou dankzij de robuuste cashflows tegen 2022 moeten dalen tot 1,3 keer de EBITDA. Merk trouwens op dat Danaher er in slaagt om jaarlijks een dubbelcijferige groei van zijn cashflow te rapporteren. De omzetgroei zal naar verwachting over de tweede jaarhelft van 2020 afklokken op 3,5%. Wie sinds 2010 covered calls op Danaher geschreven zou hebben, zou op een jaarlijks rendement van 19% hebben kunnen rekenen.

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

Reacties