De 3 favoriete beleggingen van Ellen Vermorgen, beursjournalist bij De Tijd

Ellen Vermorgen is voorzitter van beleggingsclub Chickenstock

Ellen Vermorgen (36) was tien jaar lang verslaggever voor Z-Nieuws van zakenzender Kanaal Z. In juli 2019 ging Ellen als beursjournalist aan de slag bij De Tijd. U kan een bijdrage van Ellen Vermorgen snel herkennen aan het betere koppen-werk zoals ‘Beter Bed in een zetel’ of ‘Sois Immobel et tais-toi’.

Beursrally

Ellen Vermorgen

Als beursjournalist verslaat Ellen Vermorgen voor De Tijd nu Beursrally, de fictieve beurswedstrijd waar ondertussen al bijna 30.000 mensen aan deelnemen. Ook Spaarvarkens doet mee. We stuurden ons biggetje Stefan Willems. Hij vormt samen met drie andere jonge beleggers het Beursrally panel waarvan de beleggingsavonturen gevolgd worden in de kolommen van De Tijd. Voorlopig staat hij aan de kop met een onwaarschijnlijke winst van 7% in twee weken.

Ellen Vermorgen belegt zelf in aandelen en trackers met een eigen portefeuille. Ze is bovendien voorzitter van een heuse beleggingsclub. Een club die uit drie vrouwen bestaat en geheel in lijn met Ellens kunst van de fijnere titel luistert naar de naam ‘Chickenstock’. Ellen Vermorgen: ‘Met Chickenstock beleggen we iedere maand een kleine spaarsom in een aandeel of ETF. Voorafgaand aan de investeringsbeslissingen houden we een vergadering. Dat zijn heel leuke, nogal liederlijke avonden waarin we doorbomen over wat er zich in de wereld afspeelt en welke bedrijven de toekomst zullen vormgeven. Daarin ligt voor mij ook de unieke kracht van de beurs: ze vormt een spiegel voor de wereld en vergroot je denkkader.’

Klassieke fout

In het begin maakten we een klassieke fout: we zochten naar achterblijvers in de veronderstelling ‘een koopje te kunnen doen’. Dat leverde enkele stevige verliezen op met onder meer Ontex en Scorpio Tankers. Op de winnaars namen we te snel winst, terwijl het er net op aan komt om je winnaars in alle vrijheid te laten lopen. Dat heb ik afgelopen week nog ondervonden in Beursrally, waar ik uiteraard ook aan mee doe. Ik had zowel BAM Groep als Fastned in portefeuille en verkocht ze met een kleine winst nog voor hun reuzensprong vorige maandag en dinsdag. Ik ben voorlopig klassementsleider van de ‘Beleggen’-redactie bij De Tijd. Mocht ik wat meer geduld hebben gehad, zou ik mijn voorsprong echt hebben kunnen uitbouwen en zouden mijn collega’s het knap lastig krijgen om bij te benen.

Zo is de beurs

Maar zo is het met de beurs altijd: je moet niet te lang stilstaan bij ‘wat had kunnen zijn’. Te snel willen traden is tricky en kan heel wat frustratie opleveren. Anderzijds waagde ik me in het begin van de pandemie, toen de koersen erg wispelturig waren, wel eens met succes aan ‘buy the close, sell the open’. Ik kocht vlak voor de slotbel snel een sterke daler, meestal een Amerikaans aandeel, om hem ’s anderendaags bij de openingsbel weer te verkopen. Met die tradingwinsten bouwde ik een bescherming op ten tijde van de grote beursdaling in maart. Ik ben blij dat ik ons spaargeld zo in zekere mate heb kunnen beschermen, maar trots ben ik er niet op.

Slim gebruik

Daarin volg ik onze Beursrally-mentor Roland Van der Elst helemaal: ‘de beurs is geen spel maar bij slim gebruik een uitgelezen spaarmiddel’. Daarom blijf ik in de beurs geloven voor de lange termijn en ik probeer – ook al zit ik er elke dag middenin – me niet te laten leiden door de waan van de dag. En let op, dit zijn geen aandelentips. Beschouw het als ideeën die ik hier graag deel met de lezers van Spaarvarkens. Succes en graag tot in De Tijd!

Cloudflare (74,76 dollar): internetdiensten en webbeveiliging

Het Amerikaanse Cloudflare is momenteel mijn best presterende aandeel. Ik kreeg de tip van een oud-professor die ik enorm waardeer en van wie ik in mijn studententijd nog een kot huurde in Antwerpen. Hij is politiek wetenschapper maar heeft een groot beurshart. Ik kocht het met zicht op de Amerikaanse presidentsverkiezingen waarbij internetbeveiliging en cyberspionage een belangrijk focuspunt waren. Het aandeel verdubbelde in waarde sinds onze aankoop in september. In de beleggersclub lachen we dat we met Cloudflare ‘onze Amazon’ binnengehaald hebben. Ik denk dat ik mijn professor eens op een héél mooi etentje ga trakteren als de horeca weer opengaat.

Cloudflare, Inc. – Investor Relations

Solvay (96,50 euro)

Ik ben onder de indruk van het leiderschap van Ilham Kadri die met een grote menselijkheid en kennis van zaken orde schept bij Solvay. Die turnaround zorgt voor een verlaging van de schuldgraad, winstgroei en daardoor ook een verbetering van de vrije kasstroom. Als chemicus begrijpt ze haar bedrijf. Ik hecht niet zoveel belang aan koers/winstverhoudingen maar als ik Solvay vergelijk met sectorgenoten kan ik niet anders dan concluderen dat het – ondanks de recente sterkte – nog een koopje is. Bovendien ben ik niet ongevoelig voor de rijke geschiedenis van het bedrijf. In het weekend trekken we vaak naar het prachtige Solvay-domein in Terhulpen, ooit de zomerresidentie van Ernest Solvay.

iShares Global Water UCITS ETF (44,84 euro)

Voor de heel lange termijn beleg ik in deze water-tracker. Zeventig procent van de aarde bestaat uit water. Maar daarvan is slechts 1 procent bereikbaar drinkwater. Voor ons is stromend water hier een evidentie maar waterschaarste en een slechte waterkwaliteit hebben een invloed op de levenskwaliteit en de gezondheid van miljarden mensen. Door te beleggen in het thema hoop ik mee de transitie te steunen naar schoon water voor iedereen. De tracker volgt bedrijven die bezig zijn met waterfiltering- en zuivering, slimme irrigatie en sanitaire nutsvoorzieningen. We boeken er een bescheiden maar bevredigend rendement op en zijn van plan de tracker nog vele jaren aan te houden.

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

Reacties