Beursrally 2020: Spaarvarkens op kop in Beursrally-panel

Dividend Stefan Willems

Beursrally Stefan Willems financieel journalistHet beursspel van De Tijd is ondertussen zijn tweede week ingegaan. Collega-spaarvarken Stefan Willems staat momenteel aan de kop van het klassement bij het Beursrally-panel met een verbazende 7 procent op amper 2 weken tijd.

De Tijd interviewde de jonge belegger om te polsen naar zijn ervaringen in de wedstrijd. U kan het originele artikel vinden door hier te klikken.

Wat is je eerste ervaring of algemene gevoel tot nog toe in de Beursrally?

Dat de Beursrally tijdens een kantelmoment in de financiële markten begonnen is. Al sinds de coronacrisis begon, voorspellen strategen dat er een enorme sectorrotatie zou plaats vinden wanneer er zicht kwam op een werkend coronavaccin. De week voor de Beursrally kwamen de eerste resultaten van dergelijke vaccins binnen en dan zag je meteen dat er een sectorrotatie op gang kwam van techbedrijven naar cyclische bedrijven die hebben afgezien door de coronapandemie. Ik heb hier dan ook volledig op ingezet en verwacht dat de koopwoede de komende weken nog zal duren.

Leuk weetje. In het team van Spaarvarkens.be noemt men mij vaak “het doemvarken’ omdat ik altijd focus op de worstcasescenario’s van een belegging en een zeer pessimistische visie heb. Maar op marktniveau zie ik momenteel weinig elementen die deze rally kunnen tegenhouden. Beleggers wachten immers al meer dan een halfjaar op dit moment wat de kracht van deze beweging uitlegt. De anticipatie op een heropening van de economie zal vermoedelijk zo krachtig zijn, dat je al grote zwarte zwanen nodig hebt om deze beweging te stoppen de komende maanden.

Met welke belegging heb je in de Beursrally het meest verdiend?

De meeste beleggingen in mijn portefeuille doen het goed, wat mijn grote winst verklaart op amper twee weken tijd. Zelf zette ik in op Smartphoto omdat in het orderboek signalen te zien waren van een uitstaande uitbraak. Dat leverde mij een vlugge 20% winst op. Bekaert won gelijkaardig terrein doordat de markt veel te negatief was over de situatie bij de staaldraadproducent. Ook mijn bankaandelen doen het zeer goed en noteren op hoge winsten terwijl ik nog veel verwacht van Sipef en Wereldhave Belgium.

Welke belegging in de Beursrally beklaag je je of had je anders ingeschat?

Ik doe mee om te winnen en dan moet je in de beursrally eigenlijk een heel zuiver thema bespelen. Ik heb volledig op cyclische aandelen ingezet, met uitzondering van het aandeel Barrick Gold. Dat bedrijf past op dit moment niet zo ideaal in een spelthema om de rally te winnen, maar kan wel een schokdemper zijn die stabiliteit kan geven aan een reële portefeuille. Een perfecte strategie voor je eigen portefeuille dus, maar misschien niet zo slim voor een beurswedstrijd die op korte termijn wordt gespeeld.

Hoe lukt het om trouw te blijven aan je strategie?

Mijn expertise ligt voornamelijk bij kleine Belgische familiebedrijven, al heb ik niet mijn volledige portefeuille ermee gevuld. Zo geloof ik dat in bepaalde buitenlandse largecaps toch nog rendement te halen valt de komende periode, terwijl veel bedrijven die ik volg lange tijd stabiel blijven en dan op korte termijn sterk naar onder of naar boven bewegen. Je moet op dat moment in deze aandelen zitten, maar de rest van het jaar bewegen deze aandelen amper, wat problematisch is in de Beursrally. Mijn portefeuille blijf ik daarom shiften de komende weken op basis van mijn persoonlijke verwachtingen.

Ben je vaak met je portefeuille bezig?

Meer dan ik zou willen. De Beursrally zet toch een bepaalde druk waardoor ik er eigenlijk meer tijd in steek dan zou moeten.

Wat is de voornaamste les die je al leerde?

Dezelfde les die ik al 10 jaar elke dag opnieuw leer. Het leuke aan het opvolgen van de financiële markten, is dat zelfs wanneer je scenario’s juist voorspelt, zoals kwartaalcijfers of macro-economische events, dat de markt toch nog steeds 180 graden anders kan reageren dan je had verwacht. Het constante spel om mee te zijn met de wereld en voorspellingen te maken, maakt in mijn ogen dat ik de mooiste job heb van dit land. Het volgen van de financiële markten en de wereld is de enige bezigheid in mijn leven waarvan ik weet dat het me nooit zal vervelen.

Gratis tips voor de Beursrally?

Daarvoor verwijs ik graag opnieuw naar de de tip ik op 16 november gaf of naar de talloze tips die al op Spaarvarkens.be verschenen. Succes!

Reacties