De 3 aandelen van Benjamin Belmans

Benjamin Belmans

Tijdens de rustige zomermaanden hebben studenten eindelijk eens tijd om aan hun portefeuille te denken. Benjamin Belmans is student Immobiliën en Verzekeringen aan de Thomas More Hogeschool in Geel. Hij schreef eerder al een aantal prachtige artikels voor onze website. Je kan zijn laatste artikel ‘Als een tiener het kan, wat houdt jou dan nog tegen?’ hier terugvinden. Nu is het zijn beurt om zijn drie favoriete aandelen uit de doeken te doen:

Tesla 

Hoewel Tesla vroeger bekend stond om zijn luxe en high-end elektrische voertuigen, hebben ze de afgelopen jaren flinke vooruitgang kunnen boeken door hun prijzen te verlagen. Toen Tesla plots met een wagen naar buitenkwam die voor iedereen betaalbaar was, schrok de hele wereld. Maar ook Tesla’s randactiviteiten boeken succes. Zo weet de ceo de laatste jaren sterke groei te realiseren rondom de elektrische voertuigen. Denk dan aan laadpalen, zonne-energie, enz. Het nieuwe neusje van de zalm is ongetwijfeld hun FSD-systeem. Dat stelt de auto’s van Tesla in staat autonoom te rijden. Niet enkel Tesla maakt gebruik van dit systeem. Het wordt ook verkocht aan de concurrentie. Op die manier verdient Tesla extra en blijven ze voorlopen op de markt. Tesla krijgt van ruim 500.000 auto’s informatie binnen. Deze data zorgt ervoor dat de firma zijn software almaar beter kan maken. Door al deze optimalisaties belooft de ceo om tegen 2024, 100% zelfrijdende auto’s uit te brengen. Of ze ooit verslagen zullen worden? Dat valt nog af te wachten. Naar mijn mening heeft Tesla nog voldoende batterij om door te gaan.  

Alphabet 

We maken allemaal dag in dag uit gebruik van de producten van Google. Maar ook elke smartphone die aangekocht wordt met een Android besturingssysteem, bezit automatisch Google-producten. Zelfs liefhebbers van Apple-producten verkiezen de software van Alphabet boven de standaard meegeleverde software van Apple zelf. Het systeem van autofabrikant Volvo draait bijvoorbeeld ook probleemloos op de software van het technologiebedrijf. Zijn er kapers op de kust? De zoekmachine ChatGPT van OpenAI, geeft vandaag de dag een gericht antwoord als je die een concrete vraag stelt, terwijl de Googlezoekmachine nog vaak met suggesties als antwoord komt. Microsoft heeft een samenwerking met OpenAI waardoor die wel eens de inhaalbeweging zou kunnen inzetten. Maar ik geloof dat Alphabet dergelijke concurrentie van zich kan afweren.

Alibaba 

Voor velen is dit het minst bekende aandeel van de drie, tot de naam AliExpress valt. Alibaba is een Chinees bedrijf dat zich richt op e-commerce, online detailhandel, betalingsdiensten, een prijsvergelijkingszoekmachine en clouddiensten voor data. Het bedrijf heeft veel te bieden. De omzetcijfers zijn de laatste jaren enorm hard gegroeid. Alibaba werd in 1999 opgericht en kende sindsdien een ongelofelijke groei. Het aandeel is door het huidige marktsegment iets risicovoller, toch lijkt het me nog steeds een geweldige kans. Alibaba houdt ruim 98% van zijn klanten tevreden na hun eerste aankoop? Voor heel wat bedrijven blijkt dat onhaalbaar. Het is een bedrijf wat voor mij de dag van vandaag niet kan ontbreken in een degelijke groeiportefeuille.

Reacties

  1. Mooi lijstje, Benjamin.
    Ik had Alibaba ook in portefeuille, maar de inmenging door de overheid zorgt dat het bedrijf niet altijd de teugels zelf in handen heeft en ‘slaafs’ moet volgen, wat het bedrijf niet ten goede komt. Lage waardering, maar te afhankelijk van de overheid. Just my opinion..

    1. Dankjewel Jochen. Alibaba is een zeer sterk aandeel maar toch ook risicovol qua waardering. Het bedrijf kan het inderdaad goed doen maar de overheid kan snel roet in het eten gooien. Wel, concreet ben ik van mening dat Alibaba zeker en vast nog leuke ideeën zal klaar hebben staan, die ze op heden niet kunnen uitvoeren door de grote overheidswaakhond. Alibaba zal zichzelf in zes splitsen, waardoor er minder nauwlettende controle zal plaatsvinden. Elke toekomstige unit zal zich kunnen focussen op hun doel/kern activiteit. Ik denk dat dit Alibaba alleen maar ten goede kan uitkomen. De activiteiten zullen elk individueel overzichtelijker worden en zo kunnen ze elk probleem doeltreffender aanpakken. Als de cijfers van hun Cloud diensten dalen, moeten ze het niet ver gaan zoeken. Ik denk dus dat het bedrijf veel efficiënter kan gaan werken wat het aandeel ten goede komt. Tot slot zou Alibaba zich in de toekomst minder zorgen rondom de overheid moeten maken als ze individueel kleineren worden.