Boris Cukon: ‘Chinese vastgoedzorgen zijn excuus voor winstnemingen’. Drie nieuwe favoriete beleggingen

Welke return haalde het rendabelste grondstoffenfonds met zijn top drie voor Spaarvarkens? Selecteren de beheerders een nieuwe top drie? En wat vinden ze van de angst voor een zware terugval van de grondstoffenprijzen wegens een mogelijke implosie van de Chinese vastgoedmarkt? Spaarvarkens.be hing aan de lijn met Boris Cukon.

Boris Cukon Spaarvarkens.beVoor het tweede opeenvolgende jaar haalden Boris Cukon en Vincent Vandamme met hun een fonds (Isatis Global Natural Resources Flexible) over 2020 het hoogste rendement in het klassement van grondstoffenfondsen van Moringstar. Met hun fonds haalden ze een rendement van +56,8%. Begin augustus selecteerde ze voor Spaarvarkens hun drie favoriete beleggingen van dat moment. Daarop haalden Cukon & co een return van 20%. Uitstekende evoluties met Tessenderlo (+33,7%) en een topprestatie (+60,3%) via Sprott Physical Uranium Trust (jawel, het fonds dat de uraniumscène in vuur en vlam zette) werden gedempt door een terugval van 36% op  Integra Resources: van 5,64 CAD naar 3,61 CAD => -36%.

Boris Cukon blijft positief voor de drie posities:

Tessenderlo: “Ondanks de mooie stijging van het aandeel van Tessenderlo Group, blijft het bedrijf goedkoop noteren tegen iets meer dan 5 keer de verwachte Ebitda en 10 keer de verwachte winst over 2021. De fundamenten blijven sterk en de balans is ultra-gezond.

Uranium Participation Corporation gaat nu als Sprott Physical Uranium Trust door het leven en zit midden in een nieuwe hausse-trend. De uranium-prijs is al mooi opgeveerd naar 42,4 USD per pond uranium waarbij we op basis van de sterke vraag- en aanbodfundamenten denken dat we minstens 65-70 USD per pond uranium zullen zien in de komende 12-24 maanden.

Integra Resources heeft een succesvol drilprogramma achter de rug die zowel de resource van 4,4 miljoen ons goud als de onafhankelijk berekende Netto Actuele Waarde van haar “Delamar”-goudprojekt van 7,46 CAD per aandeel gevoelig zou moeten verhogen. Verschillende grote goudmijnproducenten hebben het projekt als meermaals bezocht en de interesse is groot. Het projekt ligt in Idaho, de op 4 na beste staat in de Verenigde Staten voor mijnbouw volgens de Frasier Institute-rangschikking. Een overname van Integra Resources aan een
koers van 7-8 CAD per aandeel moet mogelijk zijn in de volgende 12-24 maanden.”

Boris Cukon en Vincent Vandamme selecteerden toch een brandnieuwe top-3 voor Spaarvarkens.be:

  1. Fireweed Zinc:

Fireweed Zinc is eigenaar van het MacMillan Pass-zink-lood-zilverprojekt in Canada. Een onafhankelijk bewezen Netto Actuele Waarde van dit projekt van 6,2 CAD per aandeel zal hoogstwaarschijnlijk met zo’n 40-50% verhoogd worden na incorporatie van “Boundary West”, een nieuwe zone die MacMillan Pass één der grootste zinkprojekten ter wereld zal maken. De grootste zinkproducenten ter wereld volgen dit projekt met grote interesse – twee grote Canadese zinkproducenten zijn reeds aandeelhouder – en behoudens een wereldwijde zware recessie is er grote kans dat Fireweed Zinc binnen de 24 maand wordt overgenomen aan een veelvoud van de huidge koers.

  1. Largo Resources:

Largo Resources is een producent van vanadium, een metaal waar momenteel nog geen “groene hype” in zit in tegenstelling tot bvb. lithium-aandelen met EV/Ebitda-waarderingen tussen 25 en 40 voor bvb. SQM en Albemarle. Een nieuw rapport van IDTechEx concludeert dat vanadium redox batterijen nu wel echt aan het doorbreken zijn en dat de enorme hoeveelheden aan zon- en windenergie idealiter opgeslagen worden in dit type batterijen. Largo noteert aan 5,3 verwachte EV/Ebitda en heeft netto-cash op de balans. Voorzitter Alberto Arias controleert 43% van de aandelen en de gerenommeerde value belegger Grantham Mayo Van Otterloo houdt bijna 5% aan.

  1. Resilux:

Resilux, een Belgische producent van PET preforms, publiceerde uitstekende resultaten over de 1st jaarhelft van 2021. De Ebitda steeg met 10,4% en de netto-winst zelfs met 26,2%. De balans is ijzersterk met een netto-schuld op ruw-weg 0,5 keer de verwachte Ebitda. Resilux wil zich meer en meer als een “recycling company” profileren. Een ton rPET van Poly Recycling zorgt voor 80% minder CO2-emissies dan een ton “nieuw” PET-materiaal. Terwijl rPET momenteel 12% uitmaakt van de Resilux-volumes, wil het management dit opdrijven naar 50% tegen eind 2025. Vele “groene aandelen” noteren aan meer dan 20 keer EV/Ebitda, Resilux slechts aan 7,3.

 

Wat denk je van de angst voor een terugval van de grondstoffenvraag  door een mogelijke terugval in China door  vastgoedontwikkelaar Evergrande ?

Evergrande Group In Pole Position To Succeed Pirelli As Inter’s Shirt Sponsor, Italian Broadcaster ReportsBoris Cukon:  Ik denk dat “Evergrande” vooral als excuus worst gebruikt voor een correctie die gewoon nodig was op sommige oververhitte markten zoals bijvoorbeeld ijzererts. Daar is nu zo’n 60% van de prijs af. Ook de prijzen voor Rhodium, palladium en platinum zijn fors gecorrigeerd. Vooral rhodium, maar dat is dan ook een piepkleine markt.  Die terugval is eerder gerelateerd aan verschillende
autoproducenten die hun productie moeten stopzetten door een tekort aan semiconductoren (chips). Het is niet zo dat we een val zien bij alle grondstoffen zoals bij een systemische crisis, getuige daarvan de beperkte reactie bij koper en nauwelijks terugval van, bijvoorbeeld, de zinkprijs.

Kan het wel systemisch worden? Tja, alles kan,  maar de belangrijkste indicatoren lijken dat voorlopig niet aan te geven.

Kijken we naar de “credit spreads” in de Verenigde Staten, dan hebben die quasi niet gereageerd op het “Evergrande”-nieuws, noch de laatste weken, nog  gisteren ( dinsdag 21/9) tijdens de zogenaamde “bloedbad-dag” op de beurzen. Ook de Amerikaanse dollar trok niet echt aan, terwijl dat normaal de ultieme vluchthaven is bij een echte systeemcrisis. Ook de kredietspreads bleven dichtbij hun laagste niveau van het voorbije decennium.

De obligaties van Evergrande werden al een tijdje geleden naar “junk” verlaagd en de grootste schuldeisers zijn lokale banken zoals Minsheng Banking en Agricultural Bank of China. China wil de “huizen-oververhitting” inperken maar wil volgens mij geen “besmetting” van de hele markt. Ik ga er dus vanuit dat een reddingsplan, in welke vorm dan ook,  ervoor zal zorgen dat de schade binnen de perken blijft.

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

Reacties