Bitcoin en crypto’s, speculatie of belegging?

Many gold bitcoins

“Goud! Goud! Er komt goud uit Amerikaanse rivieren!’’ schreeuwde een krantenverkoper in San Francisco, terwijl hij een paar gouden munten in zijn hand liet zien.

Geruchten over de ontdekking van goud werden in maart 1848 in Californië bevestigd waarmee de beroemde Californische ‘’Gold Rush’’ (goudkoorts) begon. Honderdduizenden mensen reisden af naar Californië om hun geluk te beproeven bij het vinden van goud, in de hoop een fortuin te verdienen.

Gold Rush miljonair

Slechts enkelen waren in staat een fortuin te verdienen. Samuel Brannan was één van hen. Hij werd de eerste ‘’Gold Rush miljonair’’. Hij werd echter geen miljonair door goud te delven, maar door in te spelen op de behoeften van goudzoekers en hun spades en zeven te verkopen. Het business model:

‘’When everyone is digging for gold, sell shovels’’

Crypto miljonair

De Gold Rush uit de jaren 1850 in het Amerikaanse Californië doet ons denken aan het huidige sentiment rondom crypto’s (digitale munten). Opnieuw beproeven talloze mensen hun geluk in de hoop veel geld te verdienen. Bitcoin, Etherium, Ripple of een andere crypto? De massa is op zoek naar de winnaar van de toekomst, alleen is het nog volkomen onduidelijk welke de winnaar zal zijn.

Wel is duidelijk dat de techniek waarop crypto’s gebaseerd zijn, de ‘blockchain’, veel potentieel biedt en steeds vaker in bredere zin in gebruik wordt genomen door bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen en notarissen.

Blockchain, wat is het?

Volgens SAP Insights wordt Blockchain vaak gezien als een realtime, onveranderlijk register van transacties en eigendommen. Maar wat betekent dat? Het is in feite een betrouwbaar en bijna niet te hacken register met transacties en informatie over wie waar de eigenaar van is.

Denk aan een database waarin informatie in blokken is opgeslagen. Deze blokken kunnen op afzonderlijke computers worden gekopieerd en gerepliceerd. Ze zijn allemaal identiek en worden met elkaar gesynchroniseerd. Als iemand data toevoegt of verwijdert, wordt de informatie overal gewijzigd en dat vraagt veel rekenkracht.

Via algoritmes beslissen alle deelnemers in het netwerk welke informatie valide is en welke niet, zoals transacties die via het netwerk worden uitgevoerd. Het kan gaan om betalingen met een digitale munt, maar ook om contracten, diploma’s of eigendomsbewijzen die twee partijen uitwisselen.

‘Sell shovels’

Terug naar beleggen en investeren. Stijgende en volatiele crypto’s leiden vanzelfsprekend tot vragen. Welke rol spelen crypto’s binnen vermogensbeheer? Is het een onmisbare nieuwe beleggingscategorie of is dit speculatie?

Vast staat dat de cryptomarkt momenteel een ongeregeld geheel is. Intussen bestaan en naast de Bitcoin wereldwijd al meer dan 7.500 andere cryptomunten en regelmatig duikt er wel negatief of crimineel nieuws op dat verband houdt met bepaalde crypto’s. Westerse centrale banken willen niet zo ver gaan als de Chinese overheid die het gebruik ervan eerder dit jaar verboden heeft, maar Janet Yellen, Amerika’s Finance minister en eerder ook voorzitter van de FED, heeft aangekondigd dat er regulering op komst is wat het geheel meer duidelijkheid zal schenken.

Bij 1Vermogensbeheer hebben we niet de kennis (of de illusie?) de winnende crypto te selecteren. Wel vinden we de toepassing van de blockchaintechnologie een zeer interessante ontwikkeling.

Hiermee lijkt de geschiedenis zich te herhalen: ‘When everyone is digging for gold, sell shovels’. Anders gezegd: in plaats van op zoek te gaan naar de winnende cryptomunt vinden wij het verstandiger te investeren in de leveranciers van de benodigde technologiën. Het goud van vroeger zien we als de cryptomunten van nu, de ‘shovels’ als de blockchaintechnologie.

In de praktijk

Daarom spelen we in op de groei van de blockchaintechnologie middels de Siren Nasdaq NexGen Economy ETF; een breed gespreid mandje met ongeveer 65 onderliggende aandelen dat ernaar streeft de ‘blockchain-economie-index’ te volgen.

In de ETF zijn bedrijven opgenomen die het gebruik en de inzet van blockchain technologie bevorderen door:

  • De distributie en verificatie van internationale betalingen te stroomlijnen
  • Digitale gegevens efficiënter op te slaan en te beveiligen in de cloud
  • Vertrouwde transacties mogelijk te maken op basis van gegevensbeveiliging en privacy
  • Risico’s in (onder meer) supply chain management te beperken.

De correlatie van de nieuwe positie met cryptomunten is beperkt, waardoor de volatiliteit van de ETF ook veel minder is. Voorbeelden van aandelen binnen de ETF zullen u wellicht bekend voorkomen; Paypal, Visa, SAP en NVIDIA.

De Spaarvarkens beleggingscursus start opnieuw in januari

Wil je leren beleggen? Spaarvarkens start vanaf begin januari opnieuw zijn beleggingscursus voor beginnende en ervaren beleggers. Vroege beslissers krijgen een additionele korting van €50. Meer info hieronder.

Bovenstaande bijdrage kwam tot stand door 1Vermogensbeheer

Reacties

  1. Wat een rare aanbeveling, @spaarvarkens. Niet verhandelbaar in België. De meeste ‘shovels’ zitten trouwens al in brede index trackers, so why bother?

  2. Akkoord met Louis, dit zet velen onder ons op een verkeerd been dat ons nergens brengt. Beter ware het duiding te geven bij de aanbeveling zodat de juiste inschatting kan gemaakt worden of er al dan niet alternatieven zijn om in de “tip” – al dan niet rechtstreeks – te investeren.