Beleggen in individuele obligaties via de beurs?

Business colleagues bonding in pub

Door de gestegen rentevoeten zijn obligaties aantrekkelijker geworden en krijgen ze opnieuw meer aandacht, ook van de doe-het-zelfbelegger. Je kan gespreid en onrechtstreeks in obligaties beleggen via fondsen (zoals overwegend gebeurt in uitbesteed en raadgevend beheer), maar daar zijn ook nadelen aan verbonden. Vooreerst nemen de fondskosten een beduidende hap uit het onderliggende obligatierendement. En je geniet in fondsen niet van het huidige fiscale voordeel bij rechtstreekse obligatiebeleggingen. Immers heel wat obligatiekoersen zijn onder pari (100%) gezakt wat het deel van het rendement bovenop de coupon onbelast maakt. Op je meerwaarde is er immers geen roerende voorheffing verschuldigd. In een obligatiefonds onderga je die meerwaardebelasting daarentegen wel via de Reynderstaks. Dus zelf individuele obligaties kopen is interessant, natuurlijk voor zover je ook spreidt en je je huiswerk goed maakt. We verwijzen hierbij naar ons artikel.

Individuele obligaties kopen is echter niet zo simpel als online aandelen kopen op de beurs. Heel wat brokers hebben namelijk geen of slechts beperkte lijsten met obligaties waarop je een online-order kan doorgeven. Vaak moet je een gekozen obligatie dus via een telefonische order aankopen. Maar de makelaarslonen zijn dan meestal (een stuk) hoger. Telefonisch kan je ook moeilijker met limieten werken: de broker geeft je een prijs waartegen je kan handelen en je gaat erop in of niet. Handel in obligaties echter toch liefst met limieten om niet aan slechte koersen te handelen bij een matige liquiditeit. En zo kan je vooraf ook je effectief nettorendement berekenen, bv. via het gebruik van onze tool waar je die limietkoers ingeeft. De tool vind je in ons artikel

Gelukkig zijn er ook voldoende mogelijkheden om via de beurs obligaties te kopen met limietkoersen en met een transparant kostenplaatje zoals bij aandelentransacties. 

De beurs van Frankfurt! 

Op de beurs van Frankfurt noteren circa 35.000 emissies van emittenten uit verschillende landen en in verschillende munten! En in veel emissies is de handel meer dan behoorlijk (zie hier, met onder meer een zoekfunctie). Ter vergelijking: op Euronext Brussel noteren maar 586 emissies, van Belgische emittenten in euro en relatief vaak met beperkte handel buiten staatsobligaties, zie hier

Hoe ga je te werk? Je kiest op basis van lijsten of aanbevelingen in beleggingsbladen een obligatie, en dan check je met de Isin code of die obligatie op de beurs van Frankfurt wordt verhandeld. Zo ja, test dan vervolgens of je bij je broker online kan kopen via beursorder op Frankfurt. Desnoods moet je het effect (Isin code !) laten toevoegen aan het waardenbestand van je broker. 

Enige voorbeelden (geen aanbevelingen)

1.US Treasures 

Op de beurs van Frankfurt noteren heel wat Amerikaanse staatsobligaties in USD. Als test nemen we er eentje met een lage coupon van 0.375% met een koers een stuk beneden pari, US91282CAD39. Beursorder werkt (getest bij grote Belgische broker). 

2. Ford Motor Co (rating BB+) 

Test van een emissie in USD, US345370CR99. Beursorder werkt (getest bij grote Belgische broker). 

3. Europese Investeringsbank 

Test van een emissie in GBP, XS1490724975. Beursorder werkt (getest bij grote Belgische broker) 

4.Fresenius Medical Care (rating BBB) 

Test van een emissie in €, XS2084497705. Beursorder werkt (getest bij grote Belgische broker).

Recommended2 recommendationsPublished in Nieuws, Obligaties

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Met veel belangstelling jouw artikel gelezen.
  Ik ben ook al een tijdje op zoek naar interessante obligaties en had ook al ontdekt dat de beurs van Frankfurt hiervoor “the place to be” is.
  Iemand een idee welke brokers het grootste aanbod van obligaties aanbieden op de beurs van Frankfurt voor een online aankoop? Bij de brokers waar ik klant bij ben is het aanbod van obligaties voor een online aankoop heel beperkt (en meestal enkel op beurs van Brussel). Bij Saxo lijkt het aanbod veel groter te zijn, echter krijg ik hier nog altijd de melding:
  “Opgelet : tijdelijk beperkte handel in complexe producten
  Voor turbo’s, warranten, OTC aandelen, complexe certificaten, beleggingsfondsen, obligaties en complexe trackers kunnen momenteel enkel verkooporders geplaatst worden. Meer informatie vindt u via het helpcenter door te zoeken op ‘tijdelijk’.
  Let op: Op dit moment is een aankooporder niet mogelijk.”

  De OLO BE0000351602 kan ik bvb niet online kopen, wie wel?
  Telkens moeten vragen aan broker om bepaalde obligatie op te nemen in hun aanbod of telefonisch moeten doorgeven vind ik heel vervelend.

    1. Bij Keytrade bank is het aanbod obligaties beperkt (ben daar zelf klant).
     Bij Goldwasser Exchange zal het wel mogelijk zijn maar ik vind het daar veel te duur…
     Denk dat Bolero dan inderdaad de beste broker zal zijn in België voor obligaties (bedankt voor de tip Geert)…