Beleggen en tuinieren door Gert Wezenbeek

Beleggen en tuinieren door Gert Wezenbeek

In ‘arbeider en belegger’ kon je al kennismaken met Gert op Spaarvarkens.be. We zijn heel blij dat hij ons, via onze website, veertien afleveringen lang zal verrassen met inzichten en verhalen over beleggen, tuinieren en veel meer. Veel leesgenot!

Inleiding

Als arbeider en autodidact ben ik geïnteresseerd in het leven. Ik beschik niet over een officieel document dat me de autoriteit verleent om meer dan anderen een bepaald standpunt te verdedigen. Maar met deze reeks van twaalf afleveringen ga ik als belegger en tuinier waarnemend ‘ontdekken’. Onbevooroordeeld en met een open vizier.
Reeds dertig jaar tuinier ik. Alhoewel, tuinieren? Eigenlijk ben ik de gelukkige rentmeester van een natuurlijke verwilderingstuin. Dat omvat het evenwicht bewaken en slechts ingrijpen waar nodig. Observeren en zoeken naar een zo groot mogelijke harmonie in deze niet altijd even vrolijke wereld.

Zesendertig jaar arbeider

Ruim zesendertig jaar werk ik als arbeider in diverse sectoren van de Antwerpse haven. Gaandeweg dat traject leidden de verkregen inzichten tot een grotere onafhankelijkheid.
Om voor mezelf een aangenaam en comfortabel leven in te richten, was een zetje nodig van buitenaf. Gangbaar is sociale promotie maken met de daaraan verbonden voordelen met betere arbeidsvoorwaarden. Het kon me niet bekoren. In mij voelde ik een schreeuw naar een onafhankelijke en autonome manier van leven die ik niet kon negeren. Ik wilde mezelf zoveel mogelijk losmaken van een maatschappelijk systeem dat ik als knechtend ervaarde.

Gokproducten

Als technieker werkte ik ook vaak voor beursgenoteerde bedrijven. Het viel me meermaals op hoe efficiënt die ondernemingen doorgaans geleid werden. Waren die verhandelbare deelbewijzen van diezelfde bedrijven dan toch geen gokproducten in een geïnstitutionaliseerd casino? Er klopte iets niet aan die algemene opvatting, want er waren mensen die, ongeacht de economische conjunctuur, goed geld verdienden op de aandelenbeurzen. Hoe deden ze dat dan? Waren zij genieën? Of genoten deze mensen voorkennis?
Onze vrije democratische staatsstructuur maakte het ook voor mij als arbeider mogelijk om aan de andere kant van het economische spectrum, de aandelenbeurzen, geld te verdienen.

Bijklank

Beleggen op de beurs en het vruchtgebruik ervan genieten heeft onder de algemene opvatting een negatieve bijklank. Het wordt nogal eens geassocieerd met een opportunistische levenshouding, zelfs met hebzucht. Bizar, want in diezelfde perceptie aanvaardt men het werken voor die bedrijven wel als deugdzaam, want: zo hoort het te zijn!
Succesvolle beleggers
Na een grondige studie van biografieën van succesvolle aandelenbeleggers ontdekte ik een rode draad. Deze mensen hanteerden een gemeenschappelijke strategie: ze investeerden in een tiental bedrijven met een gezonde financiële balans die ze door en door kenden. Heersende sentimenten, opgeklopt door de media , deerden hen niet en ze waren bereid om voor de lange termijn in een bedrijf te investeren.

Beginnen

Ik besloot om zelf te beginnen met beleggen. Informatie zocht ik voornamelijk in de financiële dagbladen en de prospectussen van bedrijven waarin ik interesse had.
Beleggen doe ik nu reeds vijftien jaar, al was mijn interesse in die discipline al veel vroeger gewekt. De financiële crisis van 2008, met in de nasleep ervan, de euro- crisis, betekende de gamechanger van mijn leven. Gedurende die periode vielen de opportuniteiten op de aandelenbeurzen voor het oprapen. Het leverde me op een relatief korte tijd en met een beperkte inleg, een rendabele beleggingsportefeuille op.

Koopjes

Ook gedurende de relatief korte periode april – oktober 2020 waren de koopjes op de aandelenbeurzen legio. Een ideale gelegenheid was dat om de bestaande portefeuille te spekken, weliswaar deze keer in de modus fast forward. Onder de titel, “Beleggen loont!” zal met elke nieuwe reportage de aanloop naar mogelijke beleggingsopportuniteiten concreet bekeken worden. Met behulp van de fundamentele- en de technische analyse tracht ik de koopwaardigheid van bepaalde aandelen in te schatten tijdens die vermetele periode.

 

Holle wegen

Mijn levensbeschouwelijke reeks leidt langs “holle wegen” naar landschapskunstenaars, een Indiase medicijnman, verzetsmensen, bijna-dood ervaringen, een “gekke uitvinder”, een beursgoeroe, atypische documentairemakers, visionaire schrijvers en dito filmregisseurs. De afleveringen gaan niet louter over beleggen, ook niet alleen over tuinieren. Het is de aanzet om met een holistische blik verbanden te kunnen leggen, achter de schermen te kijken van het zichtbare wereldtoneel.

Boodschap

De boodschap is de verbinding tussen beleggen en tuinieren en met het grotere geheel. Dat zal ik met de reeks artikelen trachten te vatten. Het wordt een confronterend avontuur, zoveel is zeker!
Welkom in de gedachten- en belevingswereld van een actieve belegger- tuinier! Met deze inleiding heb ik alvast een eerste zaadje in de grond gestopt. Ik hoop dat het tegelijk een groeiverhaal kan worden op Spaarvarkens.be.

Lees ook:

Gert Wezenbeek: arbeider en belegger – Spaarvarkens.be

Reacties

  1. Belegger/tuinier…maar zeker ook begenadigd schrijver die de lezer mee-zuigt in zijn avontuur! Wacht niet te lang a.u.b. want ik wil dat zaadje zien kiemen, nog voordat de winter er is, graag, zéér graag. Ik ben blij dat ik in de jaren 60/70 mee gaan betogen ben tegen alles wat verkeerd ging lopen en vóór alles wat wij anders wilden. Hier staat een mens die het DNA in zich draagt van ons hippie/provo/Che Guevara/Neen-aan-de-atoomraketten/en wat weet ik nog allemaal gedachtengoed en die dat helemaal vertaald naar zijn eigen vrije leefwijze met de tools die de wereld van vandaag aanreikt. Nog eens , dikke proficiat Gert!