Bart Goemaere (Beurstips) +52,8% versus wereldindex +24,9%
Bart Goemaere, hoofdredacteur van het onafhankelijke beleggingsblad BeursTips, behaalde op negen maanden een rendement van 52,8% met zijn selectie van drie favoriete beleggingen voor Spaarvarkens.be die we op 29 juli vorig jaar publiceerden. Dat is dubbel zo goed als de 24,9% van de tracker die de MSCI Wereldindex volgt (SPDR MSCI ACWI).
Sinds juli vorig jaar kan je op Spaarvarkens.be elke week kennismaken met de drie favoriete beleggingen van iemand die meestal al veel ervaring heeft en/of op een bijzondere manier met beleggen bezig is. Een van de eerste selectieheren was Bart Goemaere, de uitgever van BeursTips.
Bart is een man die duidelijk aan de twee criteria voldoet. Bovendien is hij ook de partner van Spaarvarkens.be in ons protest tegen het te lage uitkoopbod op Sioen Industries. Dat verzet loonde: in de plaats van 23,00 euro kregen de beleggers uiteindelijk 27,00 euro.
Zenitel
Al veel langer liep er ook een uitkoopbod op Zenitel. Dat is vandaag een klein telecombedrijfje, maar eentje met een rijke geschiedenis. Het gaat terug tot 1901 en ligt mee aan de basis van de telegraaf. Ervaren beleggers herinneren zich nog de naam SAIT en later SAIT-Radio Holland). Het aandeel dat op de fixingmarkt (geen continue notering) van Brussel noteert, leek na een lange aanloop op de goede weg. Bart Goemaere van BeursTips en zijn volgers vonden de aangeboden prijs te laag en ze weigerden in te gaan op het bod. Goemaere kreeg uiteindelijk ook hier zijn zin. De bieder ‘House of Thor’, van investeringsgroep ‘3D’ had het eerste bod van 22,75 euro al eens met een halve euro verhoogd. Vorige week vrijdag werd het nog eens opgetrokken tot 25,50 euro per aandeel. Dat blijkt voldoende om de man van BeursTips te overtuigen. Proficiat aan Bart Goemaere! Hij hoort duidelijk niet tot de lamme goedzakken van Vlaanderen.
We laten de uitgever van BeursTips graag aan het woord over zijn favoriete beleggingen. Zou hij winstnemen op zijn selectie van einde juli 2020? Zou hij die aandelen nog bijhouden of vindt hij ze nog steeds koopwaardig?
Cameco (+37,5%) is vandaag gloeiend heet
In tegenstelling tot de aandelen in de uraniumsector ging de uraniumprijs (nu rond 29,50 dollar per pond) nog niet fors hoger. Een omgekeerde wereld! Toch is het aanbodtekort in uranium, waarover ik het bij de voorstelling van mijn drie favoriete beleggingen in juli vorig jaar had, alleen maar erger geworden. De Canadese uraniumgroep Cameco (16,48 dollar) kondigde aan zijn uraniummijn Cigar Lake te zullen heropstarten. Toch zal de krapte bij uranium nog erger worden.
De oorzaak ligt, zoals steeds, bij een combinatie van factoren. Bestaande mijnen die de deuren sluiten wegens uitgeput (bv. Orano’s mijn Cominak in Niger) en een te lage investeringsbereidheid in de bouw of ontwikkeling van nieuwe uraniummijnen. Een gevolg van de uraniumprijs die te lang zo laag bleef en sectorspeculatie.
Heel wat kleine ontwikkelaars van uraniumprojecten maakten gebruik van hun (te) hoge beurskapitalisaties om kapitaalverhogingen door te voeren. Met het opgehaalde geld gingen ze investeren in fysiek uranium. Die investeringen haalden en halen nog steeds heel wat fysiek uranium uit de markt. Voorts besliste het uraniuminvesteringsfonds Yellow Cake zijn kapitaal te verhogen om zijn fysieke uraniumvoorraad uit te breiden.
Uraniumprijs blijft (te) laag
Ondanks die vraag ging de uraniumspotprijs nog steeds niet hoger. Zoiets zegt toch wel iets over de verkoopdruk die er nog steeds in de markt heerst. Vroeg of laat moeten de verkopers echter ‘opdrogen’. Misschien is de herstart van Cigar Lake een teken aan de wand dat Cameco nattigheid voelt en zich wil verzekeren van uranium. Het bedrijf moet immers aan zijn leveringsverplichtingen op lange termijn kunnen voldoen.
De uraniumaandelen op de beurzen werden ondertussen overspoeld door speculanten met forse koersstijgingen tot gevolg. Cameco ging sinds midden 2020 36,5% hoger. Van die extase maakten we gebruik om de helft van onze aandelen te verkopen en zo alvast een deel van de winst te verzilveren. Als de langverwachte opleving van de uraniumprijs nog langer dan verwacht zou uitblijven, kan er een golf van teleurstelling over de markt rollen. Beleggers die bij de pinken zijn kunnen dan de posities terug verhogen. Voorlopig zijn we veeleer verkoper dan koper van Cameco. Wat gloeiend heet is, daar kan je als belegger immers je vingers aan verbranden!
Kinepolis (+39,66 %) Een tsunami ligt op de loer…
Ondanks de langdurige sluiting van de bioscopen ging de beurskoers van de Belgische bioscoopgroep Kinepolis (43,32 euro) bijna 40 procent hoger. Dat is ten dele terecht. De Amerikaanse bioscopen mochten weer de deuren openen en beleggers kijken nu likkebaardend uit naar de tsunami aan nieuwe films die de komende kwartalen het kijkerspubliek zullen overspoelen. James Bond en Top Gun zijn maar enkele namen die post-corona de bioscoopzalen moeten doen vollopen en de kassa bij de filmproducenten doen rinkelen.
Kinepolis was een van de bioscoopgroepen die de coronastorm het best kon doorstaan. Dat komt doordat het een belangrijk deel van de bioscopen zelf bezit en dus minder huurgeld moet betalen. Dat, gecombineerd met een slanke kostenstructuur, een stevig besparingsplan en een verhoging van de kaspositie door op het juiste moment de banken aan te spreken hielp Kinepolis.
Die extra (geleende) centen zullen vroeg of laat terugbetaald moeten worden. ‘Ik acht de kans klein dat die centen zullen komen uit de verkoop van bioscooptickets, vertelt Bart Goemaere. ‘Post-corona zien we de Europese bioscopen de deuren weer openen, de beurskoers van Kinepolis verder aantrekken en de groep van sterkte gebruikmaken om een kapitaalverhoging door te voeren en zo de schuldgraad terug te dringen’, poneert Goemaere. ‘Misschien volgt nadien zelfs nog een stevige opluchtingsrally in het aandeel’, vraagt hij zich af. Hij ziet het aandeel uiteindelijk doorklimmen naar 62 euro. Maar hij adviseert enkel nog te kopen bij een stevig koersinfarct.
OCI (+81,3%) Hoogconjunctuur, maar beurskoers kan nog hoger!
De beurskoers van de Nederlands-Egyptische stikstofmeststoffenbedrijven OCI (18,16 euro) herstelde reeds met 81 procent. Toch is het voor vele aandeelhouders op lange termijn nog geen hoogconjunctuur. Die kunnen immers pas feest vieren als het aandeel nog eens met 50% of meer klimt, weet Bart Goemaere.
Dat is bijzonder, want de prijzen voor stikstofmeststoffen (urea, ammoniak…) en methanol zijn fors gestegen. Het is dan ook hoogconjunctuur in de landbouwsector. De prijzen voor landbouwgewassen zijn fors aangetrokken en dan boeren de meststoffenspelers altijd goed.
Prijsverhogingen en volle capaciteit
Methanol profiteert van het stilleggen van een deel van de wereldwijde productiecapaciteit en de forse vraag vanuit de industriële sector. De gevolgen van de prijsverhogingen kunnen voor spelers zoals OCI niet te overschatten zijn. Het productiepark draait immers tegen maximumcapaciteit, de groep spuit vrije cash en men is bezig de hoge schuldgraad fors te verminderen. Dat zal op zijn beurt een positieve bijdrage leveren aan de winstgevendheid.
Ook al zien sommige beleggers het licht nog steeds niet, dat houdt OCI niet tegen om een deel van zijn activiteiten te gelde te maken. De waarde van de complexe structuur met joint ventures bij OCI kan dan komen bovendrijven. Dat zou uiteindelijk de beurskoersen nog fors hoger kunnen jagen. Zo plant OCI een beursnotering van Arabische stikstofmeststoffenjointventure Fertiglobe. Lukt dit, dan kan de wijzer van de ‘som-der-delenwaardering’ bij OCI fors doorslaan in het voordeel van de aandeelhouders.
De komende maanden kan de prijs van urea wat afkoelen. In de zomer wordt er namelijk veel minder bemest en bouwt de groep voorraden op, wat de koersdynamiek in het aandeel wat zal afzwakken. Voor beleggers die verder kijken dan hun neus lang is, zou dat een ideaal moment zijn om de posities te verstevigen. De hoogconjunctuur in de meststoffen zal immers nog een tijdje blijven aanhouden, de schulden zullen verder afgebouwd worden, een dividend zou wel eens op de agenda kunnen staan en een beursnotering van Fertiglobe zou de kers op de taart kunnen worden. Voor mij ligt de faire waarde voor OCI boven 30 euro.
Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be
‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.
We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.
Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.be.
Via www.beurstips.com kan u een gratis proefnummer aanvragen.
Reacties