Alibaba en Tencent: Chinese reuzen incasseren tik maar geen doodschop

Alibaba en Tencent: Chinese power voor uw pensioen?

De fenomenale opgang van China bracht twee Chinese bedrijven bij de tien allergrootste beurswaarden van de wereld

Apple (2.034 miljard dollar) Microsoft (1.590 miljard) en Amazon (1.555 miljard) waren nog buiten categorie, maar de beurswaarde van Facebook (768 miljard) leek binnen het bereik van Alibaba. Tot China enkele weken geleden dus de beursgang van Ant Group blokkeerde. Zo mag Alibaba een kruis maken over de hoge waardering van de financiële dochter waarin het een participatie aanhoudt van 33 procent. De waardering van Ant Group dient herberekend te worden omdat de Chinese overheid de regulering op de financiële dochter meer in lijn wil brengen met die van banken. Als klap op de vuurpijl kondigde de Chinese regering aan anti-monopolieregels te zullen invoeren. Daarbij komen ook de grote Chinese internetplatformen in het vizier.

Pak slaag van Communistische Partij voor Alibaba

Zowel Alibaba als Tencent kregen door de bemoeienis van de Communistische Partij een pak slaag op de beurs. Alibaba noteert een kleine 20% onder zijn top en Tencent zowat 10%. Toch hebben ze allebei nog een beurswaarde van zowat 700 miljard dollar. Maar de grootste Amerikaanse tech- en internetgorilla’s bijhalen zit er dus even niet meer in. Sommige beleggers vrezen dat die achterstand wel eens permanent kan worden.  Zowel de Amerikaanse als de Chinese technologiegorilla’s genieten van schaal- en netwerkeffecten. Hoe groter ze worden, hoe sterker ze zijn en hoe moeilijker voor de concurrenten om ze in te halen.

Gaat China zijn topkampioenen voortaan meer dwarsbomen dan de Amerikanen hun grootste bedrijven gaan aanpakken? In de VS mocht en mag Amazon ongestoord zo’n lage prijzen hanteren dat het een spoor van vernieling trok bij de traditionele Amerikaanse winkels. En dat terwijl Amazon verlies maakt met zijn e-commerce. Met verlies verkopen is niet alleen bij ons, maar ook in de VS verboden. Mogelijk zal Joe Biden als nieuwe president de Amerikaanse giganten wel strenger aanpakken dan zijn voorganger.

China gaat gouden koeien niet slachten

Volgens Jan Boudewijns (foto), hoofdbeheerder van diverse Azië- en Chinafondsen van Candriam (verdeeld door Belfius) zal China niet zover gaan dat het zijn meest succesvolle bedrijven naar de slachtbank brengt. ‘Het is normaal dat China erop gaat zien dat deze giganten niet alles en iedereen gaan platwalsen’, zegt Boudewijns. Hij vreest niet dat dit heel zwaar op de winst of de groei zal wegen. Tencent en Alibaba blijven de grootste posities in het Chinafonds van Candriam. Dat is op zich niet verwonderlijk, want het zijn met grote voorsprong ook de zwaarste wegingen in de te volgen indexen in China. In het algemeen heeft Candriam de posities in internet en technologie wel een beetje afgebouwd ten voordele van meer klassieke en cyclische sectoren zoals banken en industrie. Maar dat heeft niet te maken met de nieuwe concurrentieregels in China.

Het grote verschil met de Amerikaanse reuzen is dat Alibaba en Tencent het gros van hun omzet en winst uit China halen, terwijl Microsoft, Google en Facebook globale westerse spelers zijn. Terwijl critici en de EU hier de dominantie van Google & co. op de korrel nemen, is het blijkbaar de Chinese overheid die als eerste de concurrentieregels zal aanscherpen. Daarbij werden ook voor het eerst de internetplatformen genoemd.

Tweede opdoffer voor Alibaba

Alibaba Spaarvarkens.beDe definitieve details zijn nog niet bekend en er zal sowieso nog overleg zijn met de sector. Voor Alibaba was het al de tweede opdoffer op korte tijd. Het aandeel was al gezakt doordat de Chinese overheid de beursgang van Ant Group, de 33% fintechdochter van Alibaba, tegenhield. Dat leek nochtans de grootste beursgang ooit te worden. In China zou de vraag naar de aandelen bij particulieren ruim 700 keer groter geweest zijn dan het aanbod. Hier is het probleem al duidelijker. Ant is fintech en biedt dus bankdiensten zoals betalingen en kredietverlening aan via het internet. Net als Ant en Alibaba is ook Tencent hier een belangrijke speler, naast JD.com.

Jack Ma laatdunkend

De Chinese regelgever wil nu dat die fintechspelers onder meer de kapitaalvereisten naleven, net zoals klassieke banken. De kapitaalvereisten voor kredieten zijn niet alleen belangrijk om het financiële systeem en de economie te reguleren. Ze zijn dat ook om de financiële gezondheid van het land te bewaken. In de dagen en weken voor de beursgang had Alibaba-oprichter Jack Ma zich nog laatdunkend uitgelaten over de klassieke Chinese (staats)banken. Die zijn volgens hem te conservatief en niet innovatief.

Boontje komt nu dubbel om zijn loontje. Want voor de beursgang van Alibaba in 2014 op Wall Street had Ma al een groot stuk van Ant uit Alibaba gehaald, om er later een groter deel zelf van te gelde te kunnen maken. Gelukkig heeft Jack Ma het beleid van Alibaba ondertussen doorgegeven aan anderen. Die zullen zijn branie moeten rechtzetten, want noch Alibaba noch de overheid hebben er belang bij elkaar de duivel aan te doen.

In 2008 verbood China Tencent om nog nieuwe online spelletjes uit te brengen omdat het zich zorgen maakte over verslaving en te veel geweld. Dat had serieuze impact op de winst van Tencent, want online spelletjes zijn er een van de belangrijkste inkomstenbronnen. Ondertussen is er echter een vergelijk gevonden en is de winst van Tencent volledig hersteld.

Alibaba omzet: 1.000 miljard dollar

Alibaba is niet alleen de grootste ­internetwinkel van China, het is gewoon de allergrootste winkel van China. Vorig boekjaar overschreed de omzet van Alibaba 1.000 miljard dollar. De totale winkelomzet in heel China bedraagt 6.000 miljard dollar. Op 11 november was het vrijgezellendag in China, zeg maar een grote winkelbonanza. Er werd toen via Alibaba voor 74 miljard dollar verkocht, dubbel zoveel als vorig jaar. Al liep de actie nu sinds begin november en niet enkel op 11 november. Ter vergelijking: de jaaromzet van Colruyt bedraagt 9,5 miljard euro.

Op dezelfde manier als Alibaba de detailhandel stuurt, domineert Tencent de sociale media in China. Onder meer via Wechat, dat is uitgegroeid tot het online gereedschap om ­alles mee te doen, tot en met betalen en geld lenen. De app heeft 1,2 miljard gebruikers. Zowel Tencent als Alibaba zouden dit jaar zo’n 30 tot 40% groeien. Die omzetten worden geholpen door de extra tijd die we op internet doorbrengen vanwege corona.

Nog maar een derde van Chinezen is middenklasse

Zowel Alibaba als Tencent lopen frontaal in het vizier van de Chinese regelgeving. Over de kredietverlening zullen er allicht geen compromissen gemaakt worden. Daarentegen is niet duidelijk of de nieuwe anti-monopolieregels sterk zullen wegen op de groei. Op lange termijn is het in het belang van China, maar ook Alibaba en Tencent, dat de markt in China gezond blijft. De maatregelen van de Chinese regelgever zijn zo bekeken niet noodzakelijk negatief, of toch niet op lange termijn.

Nog maar een derde van de Chinezen is middenklasse. Daar blijft nog veel groei mogelijk en dus ook potentieel voor de grote internetplatformen. Het is wel moeilijk om de bedrijven te waarderen. Zowel Tencent als Alibaba ontwikkelen heel veel activiteiten en zijn ook grote investeerders in andere bedrijven, zowel in China als (vooral) in andere landen in Azië.  Met alleen de activiteiten van de e-commerce gerekend noteert Alibaba tegen 19 keer de winst. Allerlei andere activiteiten en investeringen drukken voorlopig de winst. De cloud, die 60% groeit, zou vanaf dit boekjaar wel winstgevend worden.

Besluit:

  • Zowel Alibaba als Tencent zijn vooral actief in China en zijn er zeer dominant
  • China gaat meer anti-monopolieregels invoeren
  • Dat kan mogelijk wat op winstgroei wegen, maar niet extreem
  • Ook Amerikaanse giganten zijn niet veilig voor anti-monopolieregels
  • Alibaba en Tencent hebben meer groeipotentieel dan hun Amerikaanse tegenhangers
  • Alibaba en Tencent blijven een goede belegging om in te spelen op de groeiende koopkracht van steeds meer Chinezen
  • Aandelen van Alibaba en Tencent zijn toegankelijk om op lange termijn mee te genieten van de verdere opgang van China

Lees het vorige artikel over Alibaba op Spaarvarkens

Reacties