Financiële vrijheid: hoe ik ontsnapte uit België

Financiële onafhankelijkheid spaarvarkens.be financieel onafhankelijk

Stefan Willems financiële onafhankelijkheid spaarvarkens.be vriendschap Portugal

Sinds ik op de schoolbanken zat, ben ik altijd geïntrigeerd geweest door de FIRE-filosofie (Financially Independent and Retire Early, lees zeker ons eerdere artikel hierover) wat neerkomt op het nastreven van financiële vrijheid. Niet met als doel om zo snel mogelijk onder een palmboom aan het strand te gaan liggen, maar wel met als doel om de beste versie van mezelf te worden en mijn leven vorm te geven zoals ik wil.

FIRE: de start naar financiële vrijheid

FIRE draait immers om financiële vrijheid en dat je hierdoor keuzes kunt maken die anders niet voor je weggelegd zouden zijn. Dit door een spaarzaam leven te leiden waarbij overbodige uitgaven geschrapt worden en waarbij de focus ligt op het verhogen van het eigen inkomen.

Ik merk soms dat oudere generaties wat verrast zijn wanneer ik over FIRE spreek. Het verhogen van het eigen inkomen snapt men vaak nog wel (wie zou immers geen hoger loon willen hebben). Maar dat je vervolgens een groot deel van je inkomen opzij legt als buffer om het niet te consumeren, is voor velen een raadsel. “Toen ik jong was, moest geld rollen”, hoorde ik onlangs een concullega zeggen tijdens een podcast over FIRE. Het doel om geld te verdienen is toch om het te kunnen uitgeven aan leuke dingen?

Er zijn meerdere redenen waarom ik een aanhanger ben van de FIRE-filosofie. Maar de harde waarheid is dat de levensstijl van de vorige generatie en mijn ouders meegespeeld heeft in hoe ik de zaken bekijk. Dat ik uit een generatie kom die zag hoe zijn ouders zichzelf volledig hebben weggecijferd, is ongetwijfeld een van de redenen waarom ik hier zoveel aandacht aan besteed.

Leren uit de fouten van de oudere generatie

Fabriek Spaarvarkens.be

Zo zit nog diep in mijn hoofd ingeprent hoe mijn vader opstond om 4 uur in de nacht om dan per dag 90 km op en af te rijden naar de fabriek om daar dan 8 uur en 5 keer per week zware fysieke arbeid te leveren. Op dat moment dacht ik er nog niet bij na, maar alleen thuis komen op de uren dat je echtgenoot werkt moet eenzaam zijn geweest.

Zeker als je dan enkel nog de energie hebt om tv te kijken in de zetel en je je levenspartner enkel in de avond ziet wanneer beiden doodop zijn. Dit terwijl door je leven en je tijdsbesteding je vriendenkring zich rondom je werk afspeelt, je oude vrienden langzaam verdwenen zijn en je jonge kinderen alle tijd opeisen van je. Tegelijkertijd kraakt je lichaam door de veranderende shiften die langzaam impact hebben op je fysieke staat. Op een latere leeftijd zal dat zijn tol beginnen eisen.

En waarvoor? Het afbetalen van de huur? De lening die je ooit hebt afgesloten voor je huis? Datzelfde grote huis waar je in jouw carrière eigenlijk vooral vertoeft om er te slapen? Omdat een dure auto en een luxueuze levensstijl blijkbaar een vereiste zijn in onze Westerse maatschappij om “gelukkig” te zijn?

Financiële vrijheid: Tijd is je meest waardevolle bezit

Cartoon In die zin heb ik altijd ergens medelijden gehad met deze generatie terwijl ik toekeek hoe een van hun meest belangrijke grondstoffen; tijd, wegglipte uit hun handen. Sommige mensen doen hun job graag, maar een grote groep heeft vooral het geld nodig en zit vast in een job die men niet graag doet. En hoeveel mensen doen hun job wel graag, maar zouden eigenlijk veel meer tijd aan zichzelf of hun geliefde willen spenderen, wat niet mogelijk is door hun levenskeuzes? Of nog erger, kunnen niet weg vanuit hun job, die ze haten, omdat hun gezin afhankelijk is van hun inkomen?

“Later, tijdens ons pensioen, zullen we dat wel inhalen”, heb ik al te vaak gehoord als antwoord van deze generatie. Droefheid gaat nog steeds door mijn lijf als ik dit antwoord hoor. Het doet me altijd denken aan de vrijheidsparadox van het leven, waarbij de mens nooit alles kan hebben. Als men jong is, heeft men wel gezondheid en tijd, maar geen geld. Door de gezondheid en de tijd zijn de potentiële mogelijkheden groot, maar er zijn toch grenzen aan de vrijheid die gelinkt is aan de financiële situatie. In de volwassen fase daarentegen zal de mens dan eindelijk geld kunnen verdienen, maar niet zonder zijn tijd op te offeren. En gaat hij of zij dan met pensioen, dan zal men constateren dat de goede gezondheid langzaam afgenomen is, waardoor de dromen van vroeger niet meer haalbaar zijn.

FIRE laat je de eerste stappen zetten naar zelfontwikkeling

Nee, ik heb altijd gezegd dat ik het anders wil doen. De waarheid is dat er geen wonderoplossing bestaat om financiële vrijheid te bekomen. Om te doen wat je graag wil doen, heb je nu eenmaal geld nodig (hoeveel geld? Dat kan je lezen in deze eerdere bijdrage). En om aan dat geld te komen, zal je iets moeten opgeven wat je lief is en dat is vaak tijd. Je kan uiteraard proberen om een job te vinden die je leuk vindt waardoor je niet met dit probleem zit, maar niet iedereen zal die vinden aan het begin van zijn carrière.

Niet alles is makkelijk

Zo was mijn droomjob niet beschikbaar of haalbaar op jonge leeftijd, waardoor ik andere oorden moest opzoeken. En toen bleek dat ik na de unief mijn draai niet vond in mijn carrièreleven, ben ik in de situatie gekomen dat ik maanden broodjes moest gaan smeren in een tankstation in Rotselaar en wc’s ben gaan poetsen om toch maar mijn rekeningen te kunnen betalen.

Spaarvarken België politiekNadien heb ik dan gelukkig, na lang vechten en zoeken, een weekendjob op de streng gereguleerde luchthaven kunnen bemachtigen, waardoor ik toch met amper twee dagen werken per week, een 80% job en loon kon krijgen. Dat was mijn ontsnapping uit een leven met een minimumloon. Anderhalf jaar werkte ik zo iedere vrijdagnacht op de luchthaven en zondagmiddag als magazijnier. Tijdens de dag was ik dan nog journalist en copywriter voor verschillende partijen, vaak zelfs gratis, om een naam te maken. En in de avond studeerde ik aan de universiteit filosofie in avondschool om toch 1 passie te hebben in mijn leven, wat mijn leven kleur gaf toen.

Nu vrijheid opgeven om deze later terug te verdienen

Het doel? Die noodzakelijke spaarbuffer verzamelen, waardoor ik de vrijheid zou krijgen om mijn eigen leven in te delen en te ontsnappen aan de rat race waar ik in zat en dreigde te blijven inzitten. Na enkele jaren kan ik vandaag trots zeggen dat ik op mijn 27ste met hard werken en spaarzaam leven mijn eerste kapitaal verzameld heb. En met mijn maandelijkse uitgaven die onder de 1000 euro per maand liggen, oftewel een buffer van acht jaar, kan ik nu eindelijk gaan kiezen om mijn leven vorm te geven zoals ik het wou, enkele jaren terug, waarbij ik ook gekke risico’s kan nemen.

Financiële vrijheid spaarvarkens.be financieel onafhankelijkWat mij persoonlijk altijd geïnteresseerd heeft, is niet de nieuwste BMW of een groot huis, maar wel hoe ik een situatie kan creëren om bijvoorbeeld halftijds te werken. Werken doe je immers om je uitgaven te betalen, maar er is geen enkele nood om voltijds te werken als je geen last hebt van een zware hypotheek of je eigen levensstijl. Geef mij dan maar die 100 dagen extra vakantie per jaar die ik dan gebruik om te studeren of te werken aan eigen projecten die niet als werk voelen. Zoals Spaarvarkens.be, waarbij ik met volkse en betaalbare opleidingen financiële kennis verspreid doorheen Vlaanderen. Daarvan had ik nooit gehoopt dat ik er een job van had kunnen maken.

Na al die jaren is het eindelijk tijd om te dromen

Nu mijn leven, na al die jaren, langzaam in zijn plooi aan het vallen is, zal ik eind juni eindelijk de reis plannen waar ik al jaren naar toe heb gewerkt. Zo is het altijd mijn doel geweest om te schrijven en ondertussen de wereld te ontdekken. Mijn eerste tussenstop eind juni is Bulgarije, waar ik zal leven  met een groep van 120 digitale nomaden die in een klein Bulgaars bergdorp hun uitvalsbasis hebben gebouwd.

Het doel? Werken doorheen Europa en tegelijkertijd met het hoofd in de bergen, de voeten aan de zee en de handen op de laptop mezelf en de wereld ontdekken. En waarom niet er misschien ook een appartement kopen? Veel van de nomaden waar ik naartoe ga hebben immers een basisappartement gekocht voor 10.000 euro. Vanaf 20.000 euro kan je zelfs al mooie dingen kopen in de streek. Waarom zou ik mijn uitvalsbasis niet bouwen in Bulgarije en van daaruit heel Europa rondreizen, of toch tenminste in dit deel van de wereld?

Appartement Bansko financiële vrijheid Spaarvarkens.Be
Een appartement met 1 slaapkamer, 60 vierkante meter en al bemeubeld? Het kan vanaf €10.000. Deze is voor €27.000 van jou.

Slaapkamer Bansko

.

Volg me op mijn reis naar financiële vrijheid

De volgende stap is dan om te onderzoeken of ik vanuit België mijn leven wil opbouwen, of misschien een ander land zal zoeken om in te wonen. Liefst met een aangenaam klimaat, een goedkope levensstijl en als het kan lagere belastingen. Want de belastingtarieven en de sociale bijdragen in België, die samen vaak boven de 50% uitkomen, zorgen ervoor dat je in dit land zeer hard je best mag doen voordat je onafhankelijk kunt worden. En dan praat ik nog niet over de huizenprijzen in België, die ervoor zorgen dat je nog decennia een financiële slaaf bent van het systeem als je tot aankoop overgaat.

Nee, ik ben niet van plan de weg te kiezen die mijn ouders gekozen hebben. En de beste manier om dat pad te vermijden is slim consumeren, op jonge leeftijd geen keuzes maken die je vrijheid belemmeren en alle digitale mogelijkheden gebruiken om een leven uit te stippelen zoals ik al wou in mijn kindertijd. Want tijd is een van de kostbaarste dingen die dit leven te bieden heeft.

Boek financiële vrijheid

Ik ben ook begonnen aan mijn boek over financiële vrijheid. U kan het hier lezen.

Reacties

  1. Zeer interessante uitleg. Veel succes met je zoektocht.

    Wel even de kanttekening dat een hypotheek voor veel mensen een stimulans is om te sparen en te investeren. Door een lening aan te gaan verlagen ze op termijn hun woonkosten. Maar je moet natuurlijk een haalbare lening aangaan zodat je ook aangenaam kan leven.

  2. Interessante alternatieve levensfilosofie als je avontuurlijk bent aangelegd maar laten we eerlijk zijn, het is nog altijd goed leven in België. (Al mag er wel stilaan wat veranderen). In een vorig schrijfsel raadde je aan om niet te koop te lopen met je financiële situatie, ik denk dat dat een wijze tip was…

  3. mooie theorie ! maar ineen ander land gaan wonen, zelfs europees, is toch niet zo vanzelfsprekend vind ik….De taal, cultuur, gewoontes enz zorgen vaak voor een handicap….Daarenboven word je er vaak aanzien als de ‘rijke’ westeuropeaan…Daar ben jij de vreemdeling waar efkens vlug kan geprofiteerd kan worden

  4. Ik heb ook zowat die filosofie … vroeger bestond zulke zaken niet of er werd toch tenminste niet over gesproken … ik werkte in het verleden meestal een 3 tal jaar en vertrok dan richting Zuid Amerika of Azie voor een 12-16 maanden, een trektocht van Mexico naar Colombia etc … tijd nuttig invullen is inderdaad belangrijk, jaren draai je niet terug en is kostbaar zoals vrijheid en een goede gezondheid … afgunst van de thuisblijvers ligt steeds op de loer, maar iedereen heeft de mogelijkheid om dit te doen, keuze maken is de enige actie, als je dit echt wil doe je het ook, zoveel excuses dat het niet voor jou zou zijn.

  5. Stefan ik wens U veel succes in jouw reis, het leven is keuzes maken óók niet kiezen is een keuze, soms doen mensen iets uit gewoonte of kopieergedrag en wordt de kritische geest gepasseerd, het in vraag stellen van iets ,gelukkig durf je je geluk zelf creëren door bewust te kiezen veel succes Stefan o en voor ik het vergeet: warme grot 😉