Opties voor dummy’s: een introductie voor beginners

Beleggen in opties is voor veel beleggers nog vaak een ‘ver-van-mijn-bedshow’. Vorige week deden we nog een optietransactie (zie hier) waarmee we met relatief weinig risico denken 8% te verdienen op 2 maanden tijd. Maar wat zijn opties nu precies? En hoe werken ze? Om dat te duiden, is een voorbeeld uit de echte wereld wellicht handig.

Opties voor dummy’s

Stel je voor dat je geïnteresseerd bent in het kopen van een zeldzaam zilveren Spaarvarken gesigneerd door de enige echte beroemde Pascal Paepen. Een mooi varken dat vandaag 100 euro kost en in handen is van je vriend Mark Knottemans, die het op een biedingssite heeft gezet. Als echte Spaarvarken kenner herken je kwaliteit meteen. Je weet echter niet zeker of je het nu wilt kopen omdat je in geldnood zit, maar je denkt dat de prijs binnenkort met grote kans fors kan stijgen wanneer Spaarvarkens zijn nieuwe beleggingscursus lanceert in januari.

Mark biedt je echter een deal aan: voor 10 euro geeft hij je de “optie” om het mooie varken van hem te kopen voor 100 euro, op elk moment binnen de volgende maand. Als de prijs van het varken binnen drie weken naar 150 euro springt door een hoog bod op de biedingssite, kun je je optie gebruiken om het voor slechts 100 euro te kopen waardoor je 50 euro bespaart (min de 10 euro die je voor de optie hebt betaald). Via de deal die je hebt met Mark, kan je het varken ook meteen aan de andere bieder verkopen voor 150 euro. Als de prijs van het varken echter zou dalen of als je van gedachten verandert, kun je de optie gewoon laten verlopen en ben je alleen de 10 euro kwijt.

Een eenvoudig verhaal, maar eigenlijk zijn opties niet veel meer dan dit. Opties zijn immers contracten waarbij alle voorwaarden op voorhand worden vastgelegd. Net als de deal met je vriend zijn aandelenopties contracten die je het recht (maar niet de plicht) geven om een aandeel te kopen of te verkopen tegen een specifieke prijs (de uitoefenprijs) op een specifieke datum  (de vervaldatum).

Het optie ABC

Er zijn twee primaire soorten opties:

Het kopen van callopties: deze geven je het recht om een aandeel te kopen tegen een bepaalde prijs op een bepaalde datum. Daarmee kun je op voorhand bepalen tegen welke prijs je het varken wilt kopen in ruil voor een premie. Zelfs als het varken fors in waarde zou stijgen, is de prijs vastgelegd in ruil voor een premie die je betaalt. In het slechtste geval verlies je de premie.

Het kopen van putopties: Deze geven je het recht om een aandeel tegen een bepaalde prijs te verkopen. Het is alsof je een overeenkomst hebt om het speelgoed tegen een vaste prijs te verkopen, ongeacht de marktwaarde. Je betaalt bijvoorbeeld 10 euro als verzekeringspremie waardoor je het varken tegen 100 euro kunt verkopen, zelfs als het varken morgen waardeloos blijkt te zijn (onwaarschijnlijk, maar toch), krijg je altijd minimaal 100 euro in ruil voor de verzekeringspremie van 10 euro.

Premie: dit is de prijs die je betaalt om een optie te kopen, vergelijkbaar met de 10 euro die je aan je vriend betaalde voor het recht om het speelgoed tegen een vaste prijs te kopen.

De optie uitoefenen: als je besluit om je optie te gebruiken om de aandelen te kopen of te verkopen (net zoals je besluit om het speelgoed te kopen tegen de afgesproken prijs), dan heet dat het “uitoefenen” van de optie.

Winst en verlies: Als de aandelenprijs beweegt op een manier die gunstig is voor je optie, kun je winst maken door de optie uit te oefenen of te verkopen voor meer dan je hebt betaald. Zo niet, dan kun je hooguit de betaalde premie verliezen.

Hefboomwerking: met opties kun je een grote hoeveelheid aandelen controleren voor een relatief kleine investering (de premie). Dit zorgt voor een hefboom, wat potentieel hogere rendementen betekent, maar ook een hoger risico. Stel bijvoorbeeld dat het varken naar 150 euro zou gaan in prijs, dan maak je 40 euro winst (150 euro min de 100 min de 10 euro premie). Oftewel, je investering van 10 euro gaat maal 4.

De handel in opties is een manier om in te spelen op de toekomstige koersbewegingen van aandelen zonder ze te bezitten. Als er meer interesse is, zal ik in de toekomst meer optietips delen, net zoals vorige week en andere optiestrategieën bespreken.

Reacties

  1. Heel duidelijk Stefan.
    Maar bij Capri Holding gebeurt net het omgekeerde !?
    Je verkoopt hier een putoptie ; Je krijgt een premie maar hebt de verplichting te kopen als … plaats vindt.
    (Kopen van Putoptie ; je betaald een premie en hebt de keuze om te verkopen als … plaats vindt.)

  2. Mooi uitgelegd, bedankt Stefan! Is er ook een gouden spaarvarken te koop? Ik wil graag wat fysiek goud aankopen en gesigneerd is het nog meer waard, interessante investering lijkt me :-)

  3. Zeker heel interessant, Stefan. Maak even een Stefaan-les (webinar) van over opties. Met eventueel enkele praktische voorbeelden. De cursus van Marc is goed, maar voor mij persoonlijk iets te lang en theoretisch.

  4. @vhalsberghe Helemaal mee eens
    Graag wat meer praktische voorbeelden van de verschillende optie “scenario’s”; ook praktische voorbeelden van “opties beheren” zoals “opties doorrollen” en “opties laten verlopen”. De voorbeelden liefst ook met “beperkt budget”. Een verwijzing naar de theoretische lessen van Marc Brusseleers kan hierbij ook nuttig zijn.