7 procent dividendrendement van een uitstekend bedrijf? Jawel, dat kan!
Een tip voor beginnende en ervaren beleggers
Dat ik liever geen aandelen van bpost heb, vertelde ik je vorige week. Ik koop liefst van al aandelen van uitstekende bedrijven. Dat is bpost helaas niet. Die sterke bedrijven vinden is echter zeer belangrijk. Met deze beleggingen ben je op lange termijn vaak een winnaar, wat de beurs in de tussentijd ook mag doen.
Dat is allemaal goed en wel natuurlijk, maar wat zijn goede ondernemingen?
Kies aandelen van excellente bedrijven
Goede bedrijven verkopen goede diensten of producten waar vraag naar is. Die ondernemingen zijn zo sterk in wat ze doen dat ze een behoorlijk marktaandeel hebben. Ze worden bekwaam geleid, blinken uit in communicatie, hebben aandacht voor alle stakeholders (zoals werknemers, klanten, de overheid en aandeelhouders) en zijn duurzaam. Ze denken aan de toekomst en vernieuwen zichzelf voortdurend.
Omzet en winst zijn liefst niet te volatiel, gaan in stijgende lijn en zijn meestal beter dan die van de concurrentie. Voila. Dat zijn – in een notendop – goede bedrijven. Die selecteer je dus. Je hebt keuze te over. Wereldwijd staan zowat 43.000 bedrijven op de beurs.
Wanneer koop je aandelen van excellente bedrijven?
Heb je je lijstje met excellente bedrijven klaar? Dan rest nog de vraag wanneer je zulke aandelen het best koopt. Ik geef je drie antwoorden: 1/ altijd, 2/ wanneer een koerstrigger zich voordoet en 3/ opportunistisch.
- Altijd kopen? Jawel. Koop stelselmatig. Met regelmaat. Volg het principe van een beleggingsclub die iedere maand een vast bedrag ophaalt bij zijn leden en daardoor vaak ook iedere maand een bedrijf selecteert waarvan men aandelen koopt. Achteraf blijkt dan dat men soms wat te veel betaalde voor een aandeel, maar soms ook heel goedkoop aandelen op de kop kon tikken. Het gemiddelde aankoopbedrag zit daardoor goed.
- Een of andere specifieke gebeurtenis kan een ideale gelegenheid zijn om aandelen (bij) te kopen. Zoān gebeurtenis noemen we een koerstrigger. Wordt een aandeel opgenomen in een index, breekt de koers door zijn (technische) weerstand, kondigt het bedrijf aan eigen aandelen te zullen inkopen of een mooi dividend uit te keren? Dat zijn allemaal koerstriggers: gebeurtenissen die de koers hoger stuwen.
- Tot slot kan je ook opportunistisch kopen, bij een onterechte grote koersval. Dat kan zijn omdat een partij plots veel aandelen verkoopt, of omdat de hele beurs daalt, of bij een kapitaalverhoging of de uitgifte van een converteerbare obligatie. Dat zijn telkens momenten waarbij de opportuniteit zich voordoet om goedkoop (bij) te kopen.
Nog wat gekocht, de laatste tijd?
Nu weet je wat ik koop en wanneer. EenĀ concreet voorbeeld. Begin deze week kocht ik nog wat aandelen bij van de verzekeringsgroep Ageas. Het bedrijf stond op mijn lijst van excellente bedrijven en ik kocht opportunistisch en als gevolg van een koerstrigger.
Het aandeel schommelde namelijk al een tijdje tussen 30 euro en 35 euro maar kon boven de weerstand uitstijgen na prima resultaten over het eerste semester en de aankondiging van een slotdividend van 2,38 euro bruto.
Eerder riep de toezichthouder van de financiƫle sector, de Nationale Bank van Belgiƫ, banken en verzekeraars op om in 2020 hun aandeelhouders geen dividend meer te gunnen. Dat Ageas dat desondanks toch doet is een teken van sterkte.
Ik kocht ook opportunistisch omdat het aandeel van de verzekeraar door de coronacrisis sterk is gedaald. Die daling lijkt me onterecht, vooral omdat de schadeverzekeraar tijdens de lockdown geconfronteerd werd met minder schade. Er werd minder met de wagen gereden en er waren minder branden en inbraken.
7 procent dividendrendement? Hoe zeker is dat?
Ik kocht maandag aan 35,34 euro. Het bruto-dividendrendement aan die koers was 7,50 procent. Het totale bruto-dividend over 2019 bedraagt immers 0,27 euro (reeds betaald op 4 juni 2020) + 2,38 euro (betaalbaar op 5 november 2020). Dat hoge dividend is amper de helft van de groepswinst per aandeel die Ageas in 2019 boekte. Ageas heeft daarnaast dus nog ruim voldoende middelen om te investeren in toekomstige groei. Inmiddels is de koers wel wat opgelopen. Donderdagavond 13 augustus staat de koers op 37,82 euro en bedraagt het bruto-dividendrendement 7,01 procent. Dat is nog altijd de moeite.
Een dividend is uiteraard nooit gegarandeerd. Maar de kans is wel klein dat de toezichthouder de uitbetaling van het slotdividend zou verbieden of dat de aandeelhouders op hun vergadering van 22 oktober tegen de uitkering zouden stemmen. Voor de volgende jaren is het dividend uiteraard afhankelijk van de winst van Ageas. Maar de verwachtingen zitten goed. Ageas heeft nu eenmaal een sterk track-record en doet het beter dan menig sectorgenoot. Op 10 jaar tijd is een aandeel van Ageas in waarde verdubbeld terwijl dat van de Nederlandse verzekeraar Aegon ruim 40 procent is gedaald.
Ageas is nu eenmaal een excellent bedrijf. Maar dat had ik je al verteld. Met AG is de groep marktleider op zijn thuismarkt en sterke partner in groeimarkten. Bart De Smet, de CEO, werkt aan een duidelijke strategie bij de groep. Wie nog niet overtuigd is, kan altijd nog even de recente resultaten erbij nemen of ons gesprek met de CEO herbekijken. De opname van dit gesprek dateert al wel van 9 maart 2020, maar de inhoud blijft actueel.
Samenvatting
- Koop aandelen van excellente bedrijven.
- Koop ze altijd en/of bij een koerstrigger en/of opportunistisch.
- Ageas is een excellent bedrijf en wordt prima geleid.
- Het aandeel biedt de belegger een hoog dividendrendement.
Reacties