Drie dingen die ik had willen weten over geld, toen ik afstudeerde (deel 1) 

Wanneer het tijdperk van de schoolbanken achter de rug is, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Vol goede moed ga je solliciteren voor een eerste job. Wellicht ben je ook aan het uitkijken naar een eigen stek om een zelfstandig leven op te bouwen. Terwijl in het onderwijs veel wordt voorgekauwd, is dat in het werkleven wel andere koek. Daarom help ik je alvast op weg met drie tips om te onderhandelen: over je eerste loon, slim omgaan met je eerste salaris en hoe je vervolgens je geld aan het werk kan zetten. In deel 1 is het tijd om je onderhandelingsstijl aan te scherpen!

#1 Leer onderhandelen 

Terwijl je ongetwijfeld goed bent voorbereid op het maken van een CV of hoe je de meest gestelde sollicitatievragen moet beantwoorden, zal het ongetwijfeld één van de eerste keren zijn dat je moet gaan onderhandelen.

Ik kan me de loononderhandelingen bij mijn eerste job nog heel goed herinneren. Of laat ik het anders stellen: die waren er gewoon niet. Er werd mij een voorstel gedaan en ik ging akkoord. Gelukkig kreeg ik wel een marktconform salaris, maar voor je het weet ben je veel goedkoper aan het werken dan collega’s met exact hetzelfde takenpakket.

Investeer daarom in het boek getiteld: Never Split The Difference. Het kost je net geen tientje en je hebt het in no-time terugverdiend. Daarvoor steek ik mijn hand in het vuur. Het boek is geschreven door een voormalige FBI-agent die de onderhandelingen moest voeren met de ontvoerders bij internationale ontvoeringen. Daar is het uiteraard niet mogelijk om de peer in twee te doen of met andere woorden veel toegevingen te doen aan de andere partij. 

Een van de technieken uit zijn boek, die ik zelf al succesvol toepaste, is anchoring. Anchoring is een cognitieve denkfout waarbij mensen onbewust te veel waarde hechten aan het eerste stuk informatie dat ze krijgen ten opzichte van de rest van de informatie. Je kan dit in je voordeel gebruiken door marktonderzoek te doen naar gangbare lonen in de sector waar je wil werken, in overeenstemming met jouw ervaring. Meestal zal je dan uitkomen op een prijsvork die gangbaar is. Zo verdient een Junior Auditor bij PwC bijvoorbeeld tussen de 2.000 euro tot 3.609 euro per maand. 

Wanneer het bedrijf dan vraagt naar jouw loonverwachting noem je bewust het hoogste bedrag van de prijsvork, namelijk 3.609 euro. Wellicht zal je dan op weerstand botsen en de opmerking krijgen dat dit aan de hoge kant is. Maar door het anchoring effect zal de werkgever 3.609 euro in haar hoofd prenten en begint de onderhandeling vanaf dat bedrag. Als je dan op het einde van het gesprek op 2750 euro uitkomt, zal de HR Manager hier een goed gevoel aan overhouden omdat ze jou naar beneden heeft gepraat van 3.609 euro. Terwijl jij gelukkig bent met 2750 euro. Het finale bedrag komt daarnaast ook nog eens een stuk uit boven het gemiddelde loon van 2.352 euro voor deze functie. Win-win!  

Volgende week leer ik je budgetteren als een pro! Zo heb je grip op je persoonlijke financiën en hoef je je niet op het einde van de maand af te vragen waar al je geld naartoe is!

Reacties