Zou een recessie genoeg zijn om de inflatie te drukken?

De geschiedenis zegt ja, en nog vaak ook. Laten we samen naar de gegevens kijken.

Ik ging 100 jaar terug in de tijd en bekeek alle Amerikaanse recessies (16) sindsdien. Het idee was om te testen of recessies in staat zijn om:

– De inflatie überhaupt omlaag te brengen
– Zo ja, in welke mate?
– Hoe lang zou het duren voordat de inflatie weer op 2% is gestabiliseerd?

Dit is wat ik gevonden heb. In alle 11 perioden waarin de inflatie hoger was dan 3%, leidde een daaropvolgende recessie tot een duidelijke vertraging van de inflatiegraad..
Gemiddeld duurde het 16,2 maanden om de inflatie terug te brengen van de piek tot 2%. De daling van de inflatie van piek tot dal bedroeg -6,8%.

Niet alle recessies zijn hetzelfde

De recessie halverwege de jaren zeventig heeft de inflatie aanzienlijk vertraagd, maar wist deze slechts terug te brengen tot 4,9%. In een sterk geïndustrialiseerde en arbeidsintensieve economie met een sterke kredietgroei en een sterke onderhandelingspositie inzake lonen kan het moeilijk zijn de inflatie naar beneden te drukken. Het gemeenschappelijke kenmerk lijkt te zijn dat grote recessies (5%+ daling van het cumulatieve BBP) zeer tijdseffectief zijn om de inflatie te doen dalen.

In de jaren 20-30 en in 2008 duurde het gemiddeld slechts 7 maanden om de inflatie van de lokale piek terug te brengen tot 2%. Als we vandaag een gemiddelde recessie zouden krijgen, zou de inflatie volgens de geschiedenis in ongeveer 16 maanden kunnen dalen van 9% naar 2%.

Over het geheel genomen hebben recessies de inflatie kunnen verpletteren met een slagingspercentage van 100%. Uiteraard is er niets om blij van te worden tijdens een recessie.
De kredietvoorwaarden worden aanzienlijk strenger, bedrijven krijgen minder toegang tot financiering en ook de arbeidsmarkt en de consument worden hard getroffen. De FED hoopt op een zachte landing, maar een recessie kan de prijs zijn die moet worden betaald om de inflatie af te remmen.

Per dag spendeert Stefan Willems ongeveer 2 uur op Twitter. Voor Spaarvarkens.be selecteert hij de meest interessante Twitterdraadjes zodat jij zelf geen onderzoek hoeft te doen.

Bron: @MacroAlf via twitter