Stilaan kan je er je klok op ­gelijk zetten. Een week verder in het nieuwe jaar? Dan staat de rente op tienjarige staatsobligaties alweer een kleine 10 basispunten (0,10%) hoger. Aan het begin van het jaar gaven Amerikaanse overheidsobligaties 0,90%. Vrijdag was dat al 1,72%.

Na decennia van rentedalingen leidt dat tot nervositeit. Technologieaandelen maken een duik. Met hun hoge waarderingen, gebaseerd op torenhoge winsten, ver in de toekomst, worden deze aandelen minder waard al naargelang de rente stijgt. Bovendien zijn dit niet langer de enige bedrijven waar de winsten snel groeien. Want een weldra heropende economie – daar blijven beleggers althans van uitgaan – zal ook de klassieke bedrijven verwennen.

Klein Belgisch bedrijf doet beter dan Tesla

En zo kan het dat de aandelen van een relatief klein Belgisch ­industrieel bedrijf dit jaar veel beter doen dan de Amerikaanse technologiesterren. Zelfs Tesla, de grootste beursheld in Reddittijden, heeft het moeilijk. Het aandeel verloor dit jaar 8%, terwijl Recticel dit jaar al 14% meer waard werd. Jawel, Recticel, de Belgische maker van polyurethaanproducten. Na decennia surplacen noteert het aandeel van dat bedrijf nu op het hoogste peil in twintig jaar. En laat je niet vangen: vorig jaar kon Recticel het aandeel Tesla niet volgen, maar eigenlijk presteerde het nog best goed. Vrijdag kon het na vier jaar onderhandelen een isolatiefabriek in Polen overnemen, wat alweer een dagwinst van ruim 3% opleverde. Dat zie je wel vaker: ineens begint alles mee te zitten.

Bij Recticel, dat ooit begon als een producent van buskruit en in een niet zo ver verleden nog een dochter was van de Generale Maatschappij, lijkt eindelijk een einde gekomen aan dertig jaar ­tegenwind. De wind keerde niet toen Luc Vansteenkiste het bedrijf overnam en een bewonderenswaardige, maar net niet gelukte, gooi deed om onmisbaar te worden met vernieuwende binnen­bekleding voor auto’s. Tien jaar na de beslissing om eindelijk wat rendabeler en meer shockproof te worden zijn bijna alle oude divisies eindelijk verkocht.

Van buskruit naar vuurwerk

En plots begint alles mee te zitten. Recticel kon vorig jaar tegen goede voorwaarden een grote specialist in soepelschuimen van een Zwitserse multinational overnemen. Daardoor is Recticel een wereldspeler in allerlei toepassingen voor speciale schuimen, vaak gebruikt in (akoestische) isolatie­toepassingen. Daarnaast groeit Recticel met zijn isolatieplaten, die gebouwen mee klimaatneutraal moeten maken. Tesla daarentegen krijgt ineens af te rekenen met een stevige concurrent: Volkswagen. Nog zo’n verhaal waar het tij, net als bij Recticel ogenschijnlijk plots ten goede keert.

Terug naar Tesla. De Amerikaanse wagens zouden niet meer gewenst zijn in China (goed voor 20% van de verkoop) omdat de autocamera’s militaire basissen op Amerikaanse servers brengen. Tot een ban van Tesla zal het allicht niet komen, hoewel het zoete wraak zou zijn voor China in het conflict met de VS. Maar wat belangrijker is: als een aandeel zoals Tesla geprijsd is voor perfectie, is zelfs goed nieuws niet goed genoeg meer. Zelfs een risico met een lage waarschijnlijkheid kan een koers dan neerwaarts duwen. Bij Recticel kan goed nieuws de koers nog wel hoger duwen. En dat goede nieuws en die hogere koersen zijn waarschijnlijk op komst. Vandaag werken we alvast aan een interview met ceo Olivier Chapelle.

49 rating(s), gemiddelde: 4.