Top 3 obligaties van Geert Junius

Geert Junius, financieel auteur Spaarvarkens.be 

Geert Junius vindt vooral de secundaire obligatiemarkt interessant, want doordat de rente lang extreem laag was, noteren er vele bestaande obligaties met een lage coupon. Daardoor is er minder of geen roerende voorheffing: het rendement zit in de meerwaarde op eindvervaldag. Junius selecteerde uit drie obligatie categorieën in euro: kwalitatieve staatsobligaties, kwalitatieve bedrijfsobligaties, en obligaties met lagere kredietkwaliteit (wel nog hoogste segment). 

Nederlandse Staat (AAA), 0%, 26/01/2026, prijs ca 93,1%

‘De staatsbon trok ook aandacht naar alternatief kortlopend buitenlands staatspapier uit Duitsland, Frankrijk, Italië. Junius verkiest een wat langere looptijd dan een jaar: minder herbeleggingsrisico en spreiding van de brokerkosten over een langere periode’, zegt de rentespecialist van Spaarvarkens.be. Let wel: op het verschil tussen 100% en een eventueel lagere uitgifteprijs wordt op vervaldag roerende voorheffing ingehouden, los van uw aankoopkoers. Kijk dus naar de uitgifteprijs. In dit voorbeeld is de uitgifteprijs boven pari. 

ISIN: NL0015000QL2. Wordt verhandeld o.a. op Euronext. Uitgifteprijs 101,33%. Indicatief brutorendement tot vervaldag aan de vermelde prijs: 3,1%

BMW Finance NV (A-), 0,375%, 14/01/2027, prijs ca 90,4 %

In de automobielsector heeft BMW een vrij hoge rating en dus is het rendement niet zo veel hoger is dan kwalitatief staatspapier. ‘Bij de vergelijking tussen obligaties moet u niet alleen naar het verschil in brutorendement kijken, maar ook naar het verschil in nettorendement, dus na roerende voorheffing’, zegt Junius. Als benadering hiervan trekt u van het brutorendement 30% van de coupon af. Wees ook aandachtig voor het makelaarsloon, dat is soms hoog voor orders van obligaties. Besteed dus aandacht aan de keuze van broker. 

ISIN:XS2102357014. Wordt verhandeld op de beurzen van Frankfurt en Luxemburg. Uitgifteprijs 99,75%. Indicatief brutorendement tot vervaldag aan de vermelde prijs: 3,5%

Republiek Roemenië (BBB-), 1,75%, 13/7/2030, prijs ca 76,2%

‘Dit soort obligaties hoort enkel thuis in het meer risicovolle deel van uw vastrentende portefeuille en voor beperkte bedragen’, zegt Junius. Een ander aandachtspunt is de liquiditeit. Gebruik bij obligaties best limietorders. Ook hier een fiscaal weetje: de verlopen rente betaal je bij de aankoop van buitenlandse obligaties bruto terwijl de coupon nadien integraal aan 30% wordt belast. Deze fiscale penalisatie kan oplopen bij hoge coupons en bij veel dagen verlopen rente, waardoor ze een hap nemen uit uw rendement. In dit voorbeeld valt het mee. Idem voor de impact van de voorheffing op het einde (30% op 0,05%).

ISIN: XS2364199757. Wordt verhandeld o.a. op beurs van Frankfurt en Luxemburg. Uitgifteprijs 99,95%. Indicatief brutorendement tot vervaldag aan de vermelde prijs: 6,12%. 

Deze drie obligaties nemen we mee op in de lijst met obligaties die we interessant vinden, naast de aandelenportefeuilles in de Spaarvarkens Beleggingsclub.  Daar vinden onze leden ook een uitgebreide cursus met Webinars over obligaties van Pascal Paepen en artikels over vastrentend beleggen van Pascal, Geert Junius en Jan Reyns. 

Deze tekst verscheen ook in De Standaard

Reacties

      1. Hallo Jim, ik probeer voor de eerste keer deze obligatiecalculator.
        Ik heb moeite om de juiste info in te vullen. Ik heb geprobeerd met de eerste obligatie “Nederlandse Staat (AAA), 0%, 26/01/2026, prijs ca 93,1%”, kan je aangeven of mijn input de juiste is aub?
        PS: Bij de “i” icoontjes komt bij mij geen uitleg bij een “mouse-over”.
        PS2: hier kan ik geen screenshot toevoegen; ik zal dit in het Forum zetten)