The Richest Man of Babylon: gratis e-book

babylon

Wil je kennis doorgeven aan een grote groep mensen? Gebruik dan de techniek van de parabel. Parabels zijn korte verhalen die vertrekken vanuit een vertrouwde, concrete situatie uit het gewone leven. Denk aan verhalen die beginnen op het werk of op een familiefeest en waar je op het einde altijd een levensles uit kunt trekken. Wat weet je nog van wat je leerkracht je op school meegaf? Verhalen! Mensen zijn nu eenmaal wezens die houden van verhalen. Worden feiten gewoon droog en in statistieken gepresenteerd? Dan zal je na een paar dagen en uren het meeste al vergeten zijn. Maar hoor je een goed verhaal? Dan zal je je dat nog heel lang herinneren. Verhalen worden soms eeuwen of millennia overgeleverd.

The Richest Man of Babylon: een verhaal van 100 jaar oud

Of de parabels van George Clason zolang zullen meegaan weten we niet. Wat we wel weten, is dat Clason in de jaren ’20 van de vorige eeuw wel wist hoe hij financiële informatie moest verkopen aan een groot publiek. In plaats van droge teksten te schrijven, schreef hij op 144 pagina’s verschillende verhalen die plaats vonden in het Babylon van 4000 jaar voor Christus. In deze verhalen vertelt Clason over Arkad, een fictief personage die zichzelf onderwees in de kunsten van het rijk worden en zo de rijkste man van Babylon werd.

De doorsnee Belg kent dit boek niet. Maar in de VS is het een echte klassieker. Banken en verzekeringsmaatschappijen waren dol op het verhaal. Ze gaven via pamfletten de verhalen mee aan hun klanten, waardoor de lessen van Samuel bij miljoenen Amerikanen verspreid geraakte. De lessen mogen dan al 100 jaar oud zijn, vandaag zijn ze nog steeds zeer relevant. En zolang geld zal bestaan op deze wereld, zullen de verhalen van Clason ook verteld blijven worden.

De 7 wetten van The Richest Man of Babylon

Het hele boek behandelen in dit stuk zou ons te ver brengen. Maar het boek zit vol met wetten en regels die mensen kunnen helpen om financieel onafhankelijk te worden.

Een greep uit de beroemde 7 wetten van het boek:

  • Begin met je portemonnee te spekken
  • Hou je uitgaven onder controle
  • Vermenigvuldig je geld
  • Bescherm wat waardevol is tegen verliezen
  • Maak van je woning een rendabele investering
  • Zorg voor een toekomstig inkomen
  • Verhoog je capaciteit om geld te verdienen

Arkad, het hoofdpersonage uit het boek

De wetten worden gepresenteerd via Arkad, het hoofdpersonage uit het boek. Zo moet Arkad op een gegeven moment een kleitablet maken voor Algamish, een geldschieter die tot de rijkste mensen van de stad behoort. Arkad is nieuwsgierig en wil advies over geld van Algamish. De geldschieter gaat in op de vraag. Indien Arkad een kleitablet kan afmaken binnen de tijd, zal Algamish hem de eerste les geven tot rijkdom.

Zodoende werkt Arkad dag en nacht. Na het kleitablet te overhandigen, krijgt hij zijn eerste les: “Betaal eerst jezelf uit”. Als je een tiende van alles wat je verdient voor jezelf houdt, kan je je geld voor je laten werken. Elk goudstuk dat je spaart, is een slaaf die voor jou werkt en ook geld zal opleveren. Elk koperstuk dat de slaaf verdient, is zijn kind dat ook voor jou geld kan verdienen, aldus Arkad. “Maar betaal eerst jezelf uit en hou dat geld voor jezelf. Geef het niet uit aan de sandalenmaker, aan voedsel of iets anders. Maar hou dit geld voor jezelf.

Ook mag dit deel niet minder zijn dan een tiende van wat je verdient. Uit dit zaadje zal je rijkdom ontkiemen en hoe eerder je het plant, des te eerder de boom gaat groeien. En hoe vaker je de boom water geeft, hoe eerder je tevreden in de schaduw van zijn bladerdak kunt uitrusten”.

Wat leert The Richest Man of Babylon ons nog?

Dit is maar 1 van de vele quotes uit het boek dat ook telkens vooroordelen behandelt of tegenslag. Zo verliest Arkad in het eerste jaar al zijn spaargeld doordat hij het advies volgt van een steenhouwer over het kopen van juwelen. Later blijken de juwelen echter stukjes waardeloos glas te zijn. “Degene die advies over zijn spaargeld inwint bij mensen zonder ervaring in financiële zaken, zal daarvoor met zijn geld betalen”, waarschuwde Algamish eerder al. Nadat Arkad in het tweede jaar zijn geld leent aan een schildenmaker en hier iedere maand rente op krijgt, blijkt dat Arkad zijn rente spendeert aan feestmalen en zo ‘de kinderen van zijn spaargeld opeet’. En zo overloopt het boek de meeste fouten in de vorm van verhalen die de lezer bijblijven.

Hoe loopt het af met Arkad?

Arkad wordt uiteindelijk de student van Algamish. Hij zal later ook zijn bezittingen gaan beheren, eens hij bewezen heeft dat hij zijn eigen vermogen kan beheren. Belangrijk, ook voor u als lezer, want voordat je een groot vermogen kunt beheren moet je eerst bewijzen dat je de kleine vermogens kunt beheren. Anders zal deze welvaart met de tijd sowieso door je vingers glippen. Ook onderwijst Arkad op een gegeven moment de koning van Babylonië over geldzaken. En ook al gaat het vaak om dingen die voor de meeste Belgen boerenwijsheid zijn, toch zet een meerderheid van de Belgen de oude lessen nu nog steeds niet in de praktijk om.

Zo hebben mensen de neiging om hun uitgaven te laten groeien met hun inkomen die ze al snel als ‘noodzakelijk’ gaan bestempelen. Dit terwijl men vroeger wel degelijk met minder hetzelfde kon. Geld dat mensen extra krijgen, wil men immers vaak spenderen. Dat beseffen en daartegen ingaan is een belangrijke remedie tegen een lege beurs. Dat kan enkel door je uitgaven strikt te begroten en ook bij te houden.

De volgende stap is je geld te laten vermenigvuldigen. Zet je geld aan het werk en ook de kinderen van je geld totdat je een leger hebt dat je kan verzorgen tot het einde der tijden. Maar zet je leger niet in in gevaarlijke veldslagen met grote potentiële beloningen! De straf voor zo’n investering is vaak het volledige verlies van je volledige leger en rijkdom. Ga daarom altijd de risico’s na van je beleggingen en zorg dat je eieren in verschillende manden liggen.

Lees de parabels ook. Gratis!

Wil je het boeiende verhaal van The Richest Man of Babylon zelf lezen? Dan heeft u geluk. Via Spaarvarkens.be kan u de parabels van George Clason lezen via deze link. Mijn favoriete les? Zorg voor toekomstige inkomsten, en wel zo dat  wanneer je niet meer jong bent, je jezelf en je familie verder kunt blijven ondersteunen. Is dit via het kopen van huizen, beleggingen of andere investeringen? Dat legt Clason u helaas niet in detail uit. Maar daarbij helpen wij van Spaarvarkens.be u heel graag. Met eigen bijdrages en met een eigen beleggingscursus, die donderdag start. Samen zetten we zo een stap richting de ideale wereld.

Reacties

  1. “Elk goudstuk dat je spaart, is een slaaf die voor jou werkt en ook geld zal opleveren. ”

    Deze quote al een paar keer gelezen, wist niet dat het uit dit boek komt. Al zou sparen vandaag door investeren vervangen moeten worden ;)

    1. Zo is dat, Andy. We zijn – uiteraard – tegen slavernij. Maar niet tegen de opbrengst van een duurzame belegging of investering. Naast een maatschappelijk dividend levert die vaak ook een financieel dividend op.

  2. Inspirerende reportage! Vandaag zijn er twee zaken heilig in het leven: het voetbal en vaccins. Er een andere mening op nahouden plaatst je in het isolement. Kuddedieren als de meeste mensen zijn, verkiezen ze het comformisme boven de eenzaamheid. Als belegger zijn we gewend om anders te denken. Daarom was april 2020 zo’n lucratieve maand. Het volstond om aan de zijlijn te wachten om pas toe te slaan wanneer de paniekgolf voorbij was. Want de visie van de intelligente belegger was anders dan die van de meeste anderen. Wil dat zeggen dat je over alles in het leven anders moet denken? Dat lijkt mij een erg vermoeiende levenshouding. Natuurlijk is de uitvinding van de peniceline een zegen! Maar ze systematisch toepassen maakt vleesetende bacteriën. Beton is een bijzonder nuttig product maar alles onder het boton wegstoppen veroorzaakt problemen met het grondwaterpeil. We kunnen die redenering tot de actualiteit doortrekken.
    ‘Er zijn twee dingen oneindig in het leven: het heelal, en de domheid van de mensen. Ik twijfel nog aan de oneindigheid van het heelal’. Albert einstein.
    Een comformistische levenshouding brengt geen vernieuwing. Think out of the box wel, de eenzaamheid ten spijt. Mooie reportage!