Stopt de VS import van Russisch uranium?
We kunnen best spreken van een kleine revolutie in het Amerikaanse energiebeleid. Het is nog niet zeker of de wet ook door de senaat zal komen, maar gisteren is wetsvoorstel H.R. 1042 goedgekeurd in het huis van Afgevaardigden.
Wat houdt H.R. 1042 in?
Het wetsvoorstel wil alle import van uranium uit Rusland verbieden. Vandaag is meer dan 20% van het uranium dat Amerikaanse kernreactoren gebruiken, afkomstig uit Rusland. Dat het Westen in het verleden al sancties genomen heeft tegen olie en niet voor uranium, kwam omdat uranium zo belangrijk is voor het Westen en moeilijk te vervangen. Voor olie kan je altijd nog andere partijen vinden, maar voor verrijkt uranium is Rusland een zeer belangrijke speler (bijna 50% van het verrijkt uranium komt van daar), waarbij het Westen meer afhankelijk is van Rusland dan Rusland van het Westen.
De Verenigde Staten oordelen nu dat het een kwestie van tijd is voordat Rusland het uraniumwapen zou gebruiken, net zoals het gas als wapen heeft gebruikt tegen Europa. Dat Amerika op termijn moet afkicken van het Russisch uranium (je kan niet toelaten dat een ander land je hele kerncentrales zonder brandstof zet) is de logica zelve, maar om dit te doen zonder pijn op de korte termijn is bijna onmogelijk. Daarom heeft het wetsvoorstel tijd gegeven aan Amerikaanse kerncentrales tot 2028, waarbij men in nood tot dat moment nog Russisch uranium mag importeren in de VS. Het wetsvoorstel had steun van zowel de Democraten als de Republikeinen, waardoor de kans stijgt dat het wetsvoorstel ook door de Senaat zal geraken. De regering Biden liet eerder al weten dat een verbod op Russisch uranium nodig is om zelf de nodige binnenlandse productiecapaciteit uit te bouwen. Russisch uranium is immers goedkoper dan men kan produceren in de VS, dus een verbod is nodig om de investeringen in Amerikaanse infrastructuur mogelijk te maken.
Komt het verbod op Russisch uranium er?
De kans lijkt me groot. Niet alleen lijken zowel de Republikeinen als de Democraten voorstander te zijn, toevallig kwam net nu het nieuws dat de VS, Canada, Japan, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk 4,2 miljard dollar willen investeren in de komende drie jaar om de afhankelijkheid van Russisch uranium af te bouwen. Het lijkt er dan ook op dat deze beslissing van bovenaf is doorgevoerd. Als het voorstel door de Senaat geraakt, zal Biden hem waarschijnlijk handtekenen waardoor het in beleid zal veranderen.
Wat zal er gebeuren met de uraniumprijs?
We blijven bij onze mening dat investeren in uranium interessant blijft. Nadat 22 landen op de klimaattop in Dubai hebben gepleit om de productie van kernenergie te verdriedubbelen tegen 2050, blijft China ook uranium kopen op de open markt en langetermijncontracten sluiten overal ter wereld terwijl men ook bezig is met het kopen van uraniummijnen. Dit alles om de uraniumvoorraad die men nodig heeft voor zijn toekomstige en huidige kernreactoren te verzekeren. De echte groei van de sector zal in Azië gebeuren, al zal nu ook het Westen langzaam beginnen te kijken naar een uitbreiding van zijn kerncentrales.
Het is dan ook uitkijken hoe de uraniumprijs verder gaat bewegen. Sinds we zijn ingestapt, is de prijs van uranium maal twee gegaan. Vandaag verwacht ik een verdere stijging te zien van de uraniumprijs op de spotmarkt, die nu op het hoogste niveau in 15 jaar staat. Amerikaanse kerncentrales zullen immers onder druk staan om in een al dunne markt hun Russische volumes te gaan vervangen als dit voorstel ooit wet zal worden. Deze paniekaankopen zijn een zegen voor producenten, wat de prijs van verrijkt uranium en gemijnd uranium wel eens verder omhoog kan duwen. En waar men in mijn ogen nog geen rekening mee houdt? Dat Rusland dit allemaal zomaar zal accepteren. De VS hoopt dan wel een overgangsperiode te krijgen, maar als ik Rusland was, zou ik meteen alle export van uranium stoppen, wat de paniek op de markt compleet zou maken.
We blijven dan ook positief over de sector. Wilt u weten op welke manier we investeren in de sector? Dan kan u lid worden van de Spaarvarkens Beleggingsclub waarbij u toegang krijgt tot onze portefeuilles en onze eerdere artikels over de uraniumsector.
“De VS hoopt dan wel een overgangsperiode te krijgen, maar als ik Rusland was, zou ik meteen alle export van uranium stoppen, wat de paniek op de markt compleet zou maken.”
En de prijs serieus de hoogte in jagen, maar dat zeiden ze van gas en olie ook bij de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Kijk waar we nu staan met de prijs van olie en gas?
Of is dit omdat daarvoor toch makkelijker een alternatief te vinden is als leverancier?
Rusland heeft ongeveer 50% van de markt in verrijkt uranium in handel. Is inderdaad geen alternatief.
Om bij Peter aan te sluiten: Of is het verrijken van uranium moeilijker/duurder dan het raffineren van olie?
Dit is uitstekend nieuws voor o.a het Canadese Cameco (CCJ). Wie het risico er bij wil nemen kan zo profiteren van een dubbele multipliers tov de uranium prijs: zowel de mijnbouw als de verrijking die beide door CCJ worden gedaan.