Stefaan Casteleyn deelt zijn 3 favoriete beleggingen
Stefaan Casteleyn is een man die al drie decennia meer dan gewoon meedraait in de beleggingswereld. In de jaren negentig was hij hoofd van een team talentvolle high-potentials bij Bank Corluy. Hij bezit het talent om goed te communiceren over beleggen en hij haalde regelmatig de pers met bijvoorbeeld nieuwe beveks. Beleggen en vermogensbeheer was en is nog altijd zijn ding. Ook als directeur van UBS BelgiĆ« viel Stefaan Casteleyn op. Vandaag selecteert hij Belgische waarden voor 1Vermogensbeheer en zit hij in het team āinternationale effectenā.
We zijn blij dat hij hier als doorwinterde belegger op Spaarvarkens zijn belangrijkste beleggingstips wil meegeven. Zowel voor beginners en gevorderden. En natuurlijk is het smullen van zijn drie favoriete beleggingen.
De allerbelangrijkste tip na 30 jaar beleggen van Stefaan Casteleyn
āIk ben er heilig van overtuigd dat het investeren in aandelen de beste manier is om vermogen op lange termijn te behouden en te laten groeien. Alle grote families doen dit. Of het nu FrĆØre of BoĆ«l is in BelgiĆ« of BollorĆ© in Frankrijk of Wallenberg in Zweden. Steeds investeren dergelijke families in aandelen om hun vermogen op lange termijn te behouden en te laten groeien. Een van de manieren waarop ieder van ons kan investeren, is om met deze families mee te doen. Dit kan vaak via hun beursgenoteerde familiale holding. Op dit ogenblik is de holding GBL van de familie FrĆØre een interessante manier om dit te doen.
Algemeen geloof ik in het principe ālet your profitās run, but cut your lossesā. Jammer genoeg heb ik in mijn carriĆØre vaak gezien dat mensen juist het tegenovergestelde doen. Ze verkopen mooie succesvolle aandelen omdat ze 10% of 20% winst hebben en missen zo vaak vele toekomstige winsten. Anderzijds behouden mensen soms lang aandelen met verliezen en wachten ze (soms tevergeefs) tot deze terug aan hun aankoopprijs komen.
Ik ben van mening dat men goede en succesvolle aandelen moet behouden zo lang de positieve evolutie van de business en de omgevingsfactoren zich doorzet. Bij de meest succesvolle bedrijven kan dit decennia lang zijn. Het loutere feit dat aandelen gestegen zijn, is geen reden om te verkopen. Bij succesvolle aandelen is de enige reden waarom men gedeeltelijk zou kunnen verkopen, het feit dat een specifiek aandeel te zwaar in een portefeuille doorweegt. Want diversificatie is altijd nodig! Daarom ben ik ook zoān voorstander van familiale holdings die per definitie al gediversifieerd zijn.
En verder moet men de moed hebben om met verlies te verkopen wanneer een bedrijf in moeilijke papieren komt. Het heeft geen zin om deze aandelen dan toch bij te houden en vaak vele jaren te wachten tot ze āterug boven water komenā. Het is beter om dan in andere succesvolle aandelen te investeren. Dus behoud je winnaars en verkoop je kneusjes, maar zorg altijd voor een goed gediversifieerde portefeuille!
1. GBL 87 euro, beurswaarde 14,0 miljard euro
Het is bekend dat Stefaan Casteleyn een boontje heeft voor holdings. “Een decennium geleden bedroegde gemiddelde discount van alle Belgische holdings 25% tot 30%. Een aantal holdings zoals Ackermans & Van Haaren en Sofina hebben deze discount echter doen verdwijnen dankzij een lange-termijn creatie van toegevoegde waarde” begint de vermogensbeheerder zijn verhaal.
Hierdoor is de markt gaan oordelen dat dergelijke holdings niet langer āgestraftā moeten worden met een korting op de intrinsieke waarde. Het is duidelijk een werk van lange adem, maar ik ben ervan overtuigd dat de holding GBL aan het einde van het decennium niet langer met een discount zal noteren. Op dit ogenblik is deze discount nog 25% zodat dit al een mooi potentieel vormt.
Sinds enkele jaren wordt GBL als een actieve investeringsmaatschappij gerund. Participaties zoals Adidas spelen in op de trend tot sportieve en casual kleding. Umicore is een bedrijf dat actief is in de trend van recyclage, nieuwe materialen en batterijen. Die investeringen kunnen de intrinsieke waarde van de holding fors doen groeien in het nieuwe decennium. Verder betaalt GBL een dividend van bruto 3%. Dit dividend is dit jaar wel wat gedaald omdat ook de zelf ontvangen dividenden lager zijn, maar het is nog steeds een aantrekkelijk dividend.
Sinds enkele jaren wordt GBL geleid door Ian Galienne. Hij is de echtgenoot van de kleindochter van de stichter Albert FrĆØre die 2 jaar geleden overleed. Ian Gallienne werkte voordien in de Private Equity business in Londen en wil de historische discount van GBL (die hij niet begrijpt) weg werken. Het is een mooie kans om als investeerder deze rit te mogen meemaken.
2. Just Eat Takeaway 79,62 euro. Beurswaarde 11,85 miljard euro
Tijdens de lockdown is het concept van afhaalmaaltijden helemaal doorgebroken. Ook al was deze trend al enige tijd bezig. En ook de terugkeer naar het normale leven, zal de trend naar āTakeawayā niet doen afnemen. Just Eat Takeaway is een platform dat via haar haar websites orders voor restaurants voor de thuisbezorging van maaltijden ontvangt. Daarbij is de door Just Eat Takeaway gekozen groeistrategie om middels overnames een monopolie-positie te creĆ«ren, tot dusver zeer succesvol gebleken. Begonnen als āThuisbezorgd.nlā bezorgt Just Eat Takeaway inmiddels over de gehele wereld maaltijden. Het principe is simpel maar krachtig: vraag en aanbod bij elkaar brengen.
Takeaway wist de afgelopen jaren groeicijfers voor te leggen die zeer indrukwekkend zijn vervolgt Stefaan Casteleyn. 2020 was een blow-out jaar dankzij corona. Meer restaurants sloten zich aan, meer klanten wisten de app te gebruiken en belangrijk: bestaande klanten gebruiken de app steeds vaker. Van elke bestelling ontvang Just Eat Takeaway een percentage (~12%). Over 2020 rapporteerde het bedrijf een omzet van 2,4 miljard euro. Een groei van dik 50%. En die groei is nog lang niet ten einde.
3. X-FAB 6,50 euro. Beurswaarde 902 miljoen euro
X-FAB is de āfabriekā die microchips, ontwikkeld door chipdesigners, effectief produceert. De hoofdaandeelhouders van X-FAB zijn Roland Duchatelet, Rudi De Winter en zijn echtgenote FranƧoise Chombar. Dit zijn dezelfde referentieaandeelhouders als bij Melexis. Het mag geen verwondering wekken dat Melexis de belangrijkste klant is van X-FAB. Het bedrijf produceert vooral chips voor de auto-industrie, maar de laatste jaren zijn er vooral ook toepassingen uit de medische wereld bijgekomen.
X-FAB is als aandeel volatieler dan Melexis omdat de vaste kosten van fabrieken (X-FAB heeft 6 productiesites) veel hoger liggen dan bij designers vervolgt Stefaan Casteleyn. Dit speelt uiteraard fors in het nadeel bij een negatieve trend in de sector, maar kan heel positief uitvallen wanneer deze positief keert. Het aandeel heeft de afgelopen jaren een forse daling gekend, maar is nu aan een herstel bezig dat nog wel wat kan aanhouden. Op dit ogenblik is er een tekort aan chips voor de autosector. De nieuwe generatie van hybride en elektrische autoās bevatten veel meer chips dan hun conventionele voorgangers. Meerdere autofabrieken moesten al tijdelijk worden stilgelegd door een tekort aan chips.
Er is dus een grote nood aan productie van chips en zo heeft X-FAB in het laatste kwartaal van 2020 de capaciteitsbenutting van haar 6 fabrieken (3 in Duitsland, 1 in Maleisiƫ, 1 in de VS en 1 in Frankrijk) kunnen verhogen tot 83%.
Stefaan Casteleyn: “Koersen van begin 2018 zijn haalbaar”
Het bedrijf heeft aangekondigd deze verder op te voeren in de volgende maanden. Dat zal de bedrijfsmarge fors verhogen. Nu reeds heeft het bedrijf een cash positie van 205 miljoen dollar. Toch wel stevig op een totale beurskapitalisatie van een kleine 900 miljoen euro.
Het herstel van de beurskoers is recent beginnen stokken. Het management gaf aan dat de vraagpiek van relatief korte duur zal zijn en gaf hierdoor een jaardoelstellingen die āmaarā in lijn van de marktconsensus lag. Het management lijkt hier (veel) te voorzichtig. De vooruitzichten voor 2021 van een omzet van 560 tot 580 miljoen dollar en een marge van 16 tot 20% zouden dus wel te conservatief kunnen blijken. En zelfs aan deze cijfers lijkt X-Fab nog steeds niet duur gewaardeerd. Begin 2018 heeft X-Fab een (voorlopige) topkoers gehaald van 10,74 euro. Het lijkt me niet onrealistisch om te verwachten dat deze topkoers in de loop van dit jaar opnieuw in het vizier zal komen.
Favoriete beleggingen van … iedere week iemand anders op Spaarvarkens.be
Klein foutje, Ian Galienne is de echtgenoot van de dochter van Albert FrĆØre, SĆ©golĆØne. Niet de kleindochter.
Dank voor de correctie Michele!