Sofina en KBC kop-van-jut

Kop-van-jut krachtspel

Het aandeel Sofina verloor afgelopen week bijna 12% van zijn waarde op de Brusselse beurs. Vandaag verliest het weer 3%. Het is niet de eerste keer dat de koers van het aandeel onder druk komt te staan door het overgewicht aan private equity en durfkapitaal dat de holding van de familie Boël in haar portefeuille heeft. 

Niet de eerste keer

In de maand mei van vorig jaar kreeg het aandeel ook al een stevige klap van 7,5% op één enkele handelsdag, nadat beruchte shorter Fraser Perring de investering van Sofina in de Indiase leerapp Byju’s in een slecht daglicht plaatste.

Iets meer dan 60% van Sofina is belegd in private equity en durfkapitaal, een groot deel ervan via fondsen. Die beleggingen hebben het bedrijf in de afgelopen jaren geen windeieren gelegd. Zo klom de koers van het aandeel eind 2021 nog naar 430 euro per aandeel. De sector was hot, maar het sentiment en dan vooral in de technologie start-ups begon te draaien. Vrijdag sloot de beurskoers van de Belgische holding alweer meer dan 50% onder de piek van 2021.

Het bloed begon te vloeien bij Silicon Valley Bank

De Californische bank gespecialiseerd in het helpen bij de financiering van start-ups uit de technologiesector zit in slechte papieren. 

Roller coaster in the amusement park with the sunset background.

Een tijdje geleden had de bank een groot bedrag in langlopende obligaties ondergebracht. Helaas nog voor de rente begon te stijgen. Door problemen bij de start-ups en klanten die hun geld preventief weghaalden, moest de bank die obligaties met een ‘lage rente’ vroegtijdig verkopen. Door de stijgende rente zijn die obligaties natuurlijk minder waard geworden waardoor het bedrijf er een verlies van 20% op moest boeken. 

Dat gat in de balans wou de bank dichten met een aandelenemissie. Daardoor begon de bal pas echt te rollen. Nog meer klanten haalden in paniek hun kapitaal weg bij de bank. Daardoor moest het bedrijf vrijdag het faillissement aanvragen. Het gaat om het grootste falen in de bankensector sinds Lehman Brothers in 2008. Toen het startschot voor een wereldwijde kredietcrisis.

Sofina heeft natuurlijk een grote blootstelling aan de start-ups in Silicon Valley, onder andere via de fondsen van Sequoia Capital. Doordat er over de investeringen in het durfkapitaal weinig informatie beschikbaar is, is het voor beleggers niet duidelijk hoe hard Sofina wel of niet getroffen is. Het is dan ook normaal dat sommige beleggers het zekere voor het onzekere nemen en uit de holding stappen. 

‘Als het bloed in de straten loopt, moet je kopen’

‘Als er bloed vloeit in de straten moet je kopen’, zijn de woorden van Nathan Rothschild, een lid van de befaamde, gelijknamige bankiersfamilie. En daaruit ontstaat de vraag, wat moeten kleine beleggers nu doen? Wel als Sofina voor een klein percentage, deel uitmaakt van een gezonde gediversifieerde portefeuille, dan moet je volgens mij niet al te veel actie ondernemen. De korting van het aandeel (25 à 30% volgens bankanalisten) op de intrinsieke waarde van de holding calculeert al heel wat van de mogelijke problemen in. Al moet gezegd dat die intrinsieke waarde ook maar een schatting is.

Al denk ik dat het aandeel wel nog lager kan, maar moet een langetermijnbelegger panikeren en verkopen? Waarschijnlijk niet. Zelf zou ik Sofina niet meteen in portefeuille nemen omdat ik geen fan ben door het gebrek aan transparantie.

KBC gaat onterecht mee de dieperik in

Het aandeel van de Belgisch grootbank KBC Groep zakt vandaag, maandag, 4%. Beleggers hebben uiteraard schrik dat met de val van Silicon Valley Bank opnieuw de hele sector als een kaartenhuis in elkaar zal vallen. Maar toch is het anders dan in 2008. SVB opereert in de nichemarkt van technologie start-ups en het is dus een zeer specifiek deel van de bankensector dat geraakt wordt, maar zeker niet de hele markt. Ook heeft KBC een uitmuntende liquiditeitspositie, en hoeven beleggers zich dus niet direct zorgen te maken.

Natuurlijk zal er overal wel wat schade zijn. Zo zullen start-ups nog zeker een tijdje uit de mode zijn. En ook andere banken hebben langlopende obligaties waar een minwaarde op zit. Maar zolang ze die niet aan een lagere prijs van de hand doen, krijgen ze op het einde van de looptijd natuurlijk hun geïnvesteerde kapitaal terug. Zo lopen ze veel minder schade op dan bij een gedwongen verkoop. 

We moeten dus ons hoofd erbij houden, dalingen op de beurs zijn vaak overdreven paniekreacties. Zonder nadenken wordt alles over eenzelfde kam geschoren. Kwaliteitsaandelen worden op die manier mee de dieperik ingetrokken, onterecht en voor de oplettende kleine beleggers kunnen zo kansen ontstaan. 

Praktijkvoorbeeld Whole Foods Market

Vijf jaar geleden kocht Amazon de Amerikaanse winkelketen ‘Whole Foods Market’, meteen verkochten vele beleggers aandelen van supermarktketens. Want Amazon zou met de overname van de 500 ‘Whole Foods Market’ winkels de volledige retailbranche op z’n kop zetten. Althans, zo dachten beleggers. Ook het aandeel van Ahold-Delhaize dat ongeveer 60% van zijn omzet uit de VS haalt, zakte toen bijna 30%. 

Graphs and Calculator

Maar wie toen even zijn rekenmachine erbij haalde, kon direct zien dat beleggers overdreven. Met maar liefst 67.000 supermarktwinkels in de Verenigde Staten was de overname van 500 winkels niet direct een bedreiging. Ook in België is er ongeveer per 4000 inwoners een supermarkt voorzien. Met 330 miljoen inwoners in de VS, waren die 500 winkels dus slechts een druppel op een hete plaat. 

Wie toen die berekening maakte en het aandeel Ahold-Delhaize op de bodem kocht, verdubbelde op minder dan zes jaar zijn investering. Zo zie je maar: markten handelen niet altijd efficiënt. Ze overdrijven en hebben last van kuddegedrag. Er zijn op dit moment nog steeds maar 500 ‘Whole Foods Market’ winkels in de VS.

De conclusie van dit verhaal is dat beleggers in twee richtingen vaak overreageren. Bescherm jezelf door eerst een nachtje te slapen voor je een beleggingsbeslissingen neemt. En mocht je dan last hebben van slapeloze nachten, dan is het misschien beter om gewoon in een eenvoudige ETF te investeren, waarmee je je geld in een hele brede portefeuille van honderden of zelfs duizenden aandelen spreidt met een of een paar beleggingen.

In de Spaarvarkens Beleggingscursus en de Spaarvarkens Beleggingsclub geven we meer tips.

Reacties