Simon Renty stelt zijn 3 favorieten voor

In het huidige financieel-economische klimaat kiest Simon Renty, analist bij de Belegger, voor de beste bedrijven uit hun sector. 

Airbus

De bouw van commerciële vliegtuigen wordt gedomineerd door amper twee spelers. Boeing sukkelt al even met vertragingen door kwaliteitsproblemen en liep reputatieschade op. Hierdoor kan Airbus marktaandeel inpikken op een gunstig moment. Het forse herstel van het toerisme na covid doet de luchtvaartmaatschappijen flink investeren in nieuwe vliegtuigen. Door hogere standaarden qua duurzaamheid (stiller, brandstofefficiënter) worden oudere vliegtuigen bovendien sneller vervangen. Airbus heeft een ijzersterke onderhandelingspositie tegenover zowel zijn klanten als zijn leveranciers. De balans is gezond, met een nettokaspositie: een voordeel bij hogere rentes.

UMG

Ook vorig jaar was dit aandeel al mijn favoriet en ondanks de knappe koersstijging blijf ik overtuigd van het verdere potentieel. De grootste groep in muziek ter wereld heeft een hele waaier aan labels en artiesten onder zijn hoede. Er zit weer groei in de muziek business, dankzij streamingabonnementen. De catalogus van UMG is voor distributeurs onontbeerlijk, met een sterke onderhandelingspositie als gevolg. Streamingplatformen storten zo’n 70% van hun omzet door naar spelers zoals UMG. Spotify, Apple, Amazon en YouTube verhoogden recent allemaal hun tarieven, waar UMG flink van kan profiteren. Tegen bijna 30 keer de winst is het aandeel niet goedkoop, maar deze langetermijnwaarde mag nog steeds opgepikt worden.

KBC Groep

Qua waardering een van de ‘duurdere’ namen in de bankensector en dat heeft een reden: KBC is een kwaliteitsvol en goed geleid bedrijf, dat de voorbije jaren superieure rendementen op eigen vermogen realiseerde tegenover de Europese sectorgenoten. Ook qua digitalisering heeft KBC een streepje voor op de concurrenten. Na de bankencrisis van 2008 negeerden beleggers bankaandelen lange tijd, al lijkt er nu een kentering ingezet. Het hogere renteklimaat in combinatie met de achterblijvende spaarrentes zorgen voor flinke rentemarges in de sector. De beurskoers viel recent wat terug en heeft een mooi opwaarts potentieel. Daarnaast is het dividendrendement van 7% niet mis.

Dit artikel verscheen eerder in De Standaard

Reacties