Rik Dhoest deelt zijn 3 favorieten

Drie favorieten van Rik Dhoest

Rik Dhoest beheert samen met Pascale Nachtergaele het Nagelmackers Equity Small & Mid Cap fonds. 

Vandaag blijft Rik Dhoest volmondig inzetten op relatief kleine ondernemingen. ‘Want’, zegt hij, ‘op lange termijn blijven die meer opbrengen dan grote bedrijven. ‘We gaan wel voor sterke bedrijven met een sterke balans, dus weinig schulden, die ebitda-positief zijn. Biotechbedrijven, maar ook vele nieuwe webbedrijven vallen bijgevolg niet in ons beleggersuniversum.’ 

In de loop der jaren is het fonds evenwel wat opgeschoven naar iets grotere marktkapitalisaties. Het beheren van een fonds is sedert de corona-crisis meer onderhevig aan de volatiliteit van de markt en in- en outflows.  Dienaangaande is de liquiditeit van de in het fonds opgenomen aandelen belangrijker geworden. Dit biedt evenwel bijkomende kansen voor de particuliere belegger, gezien de discount t.o.v. de intrinsieke waarde groter is geworden. Meer en meer zien we dat de hoofdaandeelhouders het bedrijf van de beurs halen.  Kleinere illiquide bedrijven zonder nood aan kapitaal voor eventuele overnames kunnen op termijn een prooi worden. Denken we maar aan Ter Beke, Vandevelde en Econocom. 

Inzake small caps kan de huidige economische situatie een voorbode zijn voor het herstel van deze aandelen. Na de correctie van vorig jaar en de lichte underperformance sedert het begin van het jaar, zijn deze waarden trouwens historisch laag gewaardeerd tegenover aandelen met een grote beurswaarde.  Onze aandacht blijft trouwens uitgaan naar hoofdzakelijk groeiers die sneller groeien dan de economie. Voorbeelden daarvan zijn TKH, maar ook de Belgische en Nederlandse halfgeleidergroepen. Zij vormen dan ook een grote positie in ons fonds.  

‘Maar van de volgende drie aandelen verwacht ik veel’: 

Azelis

Azelis is wereldwijd actief als distributeur van ‘speciaalchemie’ en voedingsingrediënten. De groep heeft haar hoofdzetel in Antwerpen en genereert omzet in EMEA (44%), Amerika (38%) en Azië (18%). Door recente acquisities zal het aandeel van Azië in de komende jaren fors toenemen qua belang. De productportefeuille is overwogen in Life Sciences (60%) vs. Industrials (40%). Azelis hanteert een asset-light en acquisitie-gedreven businessmodel in een markt die sneller groeit dan het BBP met hoog potentieel voor consolidatie. Analisten verwachten een omzetgroei van 8 à 10% en een EBITDA-groei van minstens 13% de komende jaren. We zien het profiel van Azelis als veeleer defensief, gezien de blootstelling aan Life Sciences met een sterke prijszettingsmacht. Met hun recente overname in Brazilië hebben ze bovendien een bijkomende groeipool aangeboord. (Euronext Brussel, isin-code BE0974400328)

TKH

Het bedrijf richt zich op hoogwaardige innovatieve technologieën in hoge groeimarkten binnen drie bedrijfssegmenten: Telecom, Building en Industrial Solutions. Bandenbouwtechnologie en machine vision (bewaking van industriële processen) zijn 2 voorbeelden van spraakmakende terreinen waarin TKH uitblinkt.  Door voortdurend te blijven innoveren wordt het marktaandeel steeds groter. Het bedrijf focust op zeven productmarktcombinaties (verticals), terwijl het de andere omzet grotendeels heeft afgebouwd.  Deze vereenvoudiging heeft de aantrekkelijkheid van het aandeel verhoogd.  De omzet en het resultaat zullen de komende jaren blijven toenemen. Op vandaag blijven het orderboek en de vraag robuust. (Euronext Amsterdam, isin-code NL0000852523)

Ageas

Het bedrijf is een internationale levens- en schadeverzekeraar die actief is in Europa en in Azië via minderheidsparticipaties (China, Thailand, Maleisië, India, de Filipijnen en Vietnam). De driejarenstrategie van de nieuwe CEO zal leiden tot een versnelling van de organische groei en een hogere dividendgroei. Ageas noteert aan een lage waardering met op vandaag een hoog dividendrendement van rond de 7 procent bruto.  Bovendien wil het management het dividend stelselmatig doen stijgen. Het bedrijf heeft sterke solvabiliteitsratio’s. (Euronext Brussel, isin-code BE0974264930)

Verscheen ook in De Standaard

Reacties