Rik Dhoest deelt zijn 3 favoriete aandelen

Dode beleggers presteren beter

Rik Dhoest is hoofd aandelen bij Bank Nagelmackers en heeft decennia ervaring in het selecteren van aandelen en het beheren van aandelenfondsen. Er is een artikel van Rik waar ik nog regelmatig aan terugdenk. De titel : ‘Dode beleggers presteren beter’. Daarmee verwees hij naar een vermogensbeheerder die tot zijn ontzetting vaststelde dat portefeuilles van klanten die al lang overleden waren, een duidelijk hoger rendement opleverden dan de actief beheerde portefeuilles. Moraal van het verhaal: veel kopen en verkopen levert vaak niets op. Integendeel: het loont om geduld te hebben en niet te veel te handelen.

Stokpaardje

Vandaag kan Rik Dhoest dag in dag uit aan de slag met een van zijn andere stokpaardjes. Dat is de vaststelling dat aandelen van relatief kleine ondernemingen (met een lage beurskapitalisatie of beurswaarde) meer opbrengen dan aandelen van grote bedrijven. Dat kan vandaag achterhaald lijken, want het voorbije decennium brachten de aandelen van de grootste bedrijven in de VS meer op dan die van kleinere ondernemingen. Vooral de allergrootste tech- en internetreuzen – denk aan Apple, Facebook, Amazon, Alphabet, … – leverden hun aandeelhouders veel op. Maar daar lijkt stilaan toch verandering in te komen.

Studie over 85 jaar

Dhoest wijst ook naar een studie die over 85 jaar net bewijst dat de aandelen van kleinere bedrijven fors meer opbrengen. Hij geeft aan waarom dat geloofwaardig is en benoemt ook de nadelen. Tenslotte kiest hij voor zijn favoriete beleggingen hier maar een aandeel dat particuliere beleggers als een smallcap zullen beschouwen. Het fonds dat hij beheert heet Nagelmackers Small & Midcap (dus met ook middelgrote aandelen). Er is geen vaste definitie van wat een ‘klein aandeel’ is. Alles is relatief. In België vinden we 1 miljard euro vaak al niet meer zo klein, maar internationaal is het dat wel. Amerikanen vinden alles onder 10 miljard dollar ‘klein’.

Dit zijn de huidige drie favorieten van Rik Dhoest

We kunnen niet garanderen dat Rik even goed zal presteren als dode beleggers, maar daar zijn we toch wel blij mee 😉

X- FAB

Sinds het begin van het jaar staat X-Fab onder druk, net als de meeste aandelen in de halfgeleidersector. Het bedrijf zit evenwel in een goed momentum met mooie vooruitzichten qua omzetgroei de komende jaren.  Dit is voornamelijk gedreven door het meerjarige herstel in de automarkt, de versnellende adoptie van siliciumcarbidetechnologie en de groei in de medische elektronicamarkten (lab-on-a-chip, ultrasone toepassingen). Gezien de hoge operationele hefboom van het bedrijf zal de brutowinst de komende jaren sterk stijgen. Het bedrijf noteert aan een EV/EBITDA multiple 2022 van rond de 9. Het noteert met een serieuze korting ten opzichte van de sectorgenoten.

Azelis

Azelis is wereldwijd actief als distributeur van speciaalchemie en voedingsingrediënten. De groep heeft haar hoofdzetel in Antwerpen en genereert omzet in EMEA (46%), Amerika (43%) en Azië (11%). Door recente acquisities zal het aandeel Azië in de komende jaren fors toenemen qua belang. De productportefeuille is overwogen in Life Sciences (60%) vs. Industrials (40%). Azelis hanteert een asset-light en acquisitie-gedreven businessmodel in een markt die sneller groeit dan BBP met hoog potentieel voor consolidatie. Analisten verwachten een omzetgroei van circa 10% en EBITDA-groei van 13% de komende. We zien het profiel van Azelis als eerder defensief, gezien de blootstelling aan Life Sciences met een sterke prijszettingsmacht.

Telenet

Telenet zit in de sector die door de investeerders niet echt geliefd was de voorbije jaren. Het bedrijf heeft evenwel vooruitzichten op cash returns die een hogere waardering rechtvaardigen. Het gekregen bedrag voor de verkoop van de zendmasten was ook een schot in de roos met 750 miljoen euro. Het bedrijf zal de komende jaren een dividend van 2,75 euro betalen, wat een rendement betekent van rond de 9 procent. Bovendien is de uitkoop door Liberty Global nog steeds niet uit te sluiten. De waardering voor 2022 EV/EBITDA van rond de 6,5 biedt ruimte voor een mooie koerssprong. Bovendien zit er ook nog potentieel in de overeenkomst die Telenet en Fluvius tekenden met de creatie van NetCo.

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen.

Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

 

Published in De Drie Favorieten van ..., Nieuws

Reacties