Patrick Casselman scoort een rendement van 76% met zijn drie favoriete beleggingen op Spaarvarkens.be

De analist van BNP Paribas Fortis was vorig jaar een van de eersten aan wie we zijn favoriete aandelen vroegen. Het stuk op Spaarvarkens.be van 18 juli 2020 staat hier.

Welke aandelen ziet Patrick Casselman de volgende 12 maanden floreren?

Proficiat, Patrick! Kan je, voor je je nieuwe selectie voorstelt, even vertellen of dit volgens je verwachting is?

‘Mijn selectie van vorig jaar had een uiteenlopende evolutie, maar heeft het gemiddeld zeer goed gedaan dankzij de 60% stijging van Econocom en de bijna verdrievoudiging van X-Fab. Dat compenseerde ruimschoots de 20% daling van Biocartis.’

‘Econocom heeft ongeveer gedaan wat we er vorig jaar van verwacht hebben. Hoewel er nog geen overtuigende groei van de omzet is, is de winstmarge wel fors verbeterd dankzij succesvolle kostenbesparingen en meer selectiviteit bij het aangaan van nieuwe contracten. Alleen als ze voldoende rendabel zijn, hapt Econocom toe. Gezien het verbeterde momentum en nog lage waardering zouden we het aandeel nog verder bijhouden.’

Wat denkt Patrick Casselman van de hoge vlucht van X-Fab?

‘Voor X-Fab hadden we een belangrijk cyclisch herstel wel ingeschat, maar het heeft onze verwachtingen nog overtroffen. Tusen haakjes: X-Fab is een aandeel dat we ook in de Spaarvarkens Beleggingsclub aanbevolen en waar we nog niet uitstappen.  X-Fab geniet nu van de sterke vraag naar chips, een goede capaciteitsbezetting en mede gezien de wereldwijde schaarste een goede prijszettingsmacht. We zouden het aandeel nog even bijhouden, maar binnenkort misschien toch verkopen boven de 10 euro. Het blijft uiteindelijk een cyclische activiteit.

Biocartis blijft aan de teruggevallen koers volgens mijn inschatting nog steeds een goed koopidee. Dat aandeel blijft dus bij mijn 3 favorieten voor het komende jaar.

Biocartis (3,73 euro)

Ondanks de groeiversnelling in de verkopen van testpatronen sinds de tweede jaarhelft van 2020 (en zelfs +70% in het eerste kwartaal van 2021) en de aankondiging van nieuwe R&D-samenwerkingen, is de koers het voorbije jaar teruggevallen. Dat was al voor de recente brand in hun opslagruimte, die een korte termijn negatief effect kan hebben op de productievolumes.

De verkopen hebben sinds eind vorig jaar een boost gekregen dankzij hun nieuwe Covid-test die op het Idylla-platform draait. We verwachten dat deze stilaan weer gaan afnemen, maar dat er nu een inhaalbeweging komt in verkopen van hun diverse kankertesten. Daarnaast kunnen er aankondigingen zijn van nieuwe test-ontwikkelingen. De koersterugval is allicht te verklaren doordat sommige grote investeerders hun geduld verliezen gezien de nog altijd negatieve cashflows of vrezen voor nog eens een verwaterende kapitaalverhoging. Maar daardoor wordt het technologisch platform van Biocartis fors ondergewaardeerd. Het blijft ook een duidelijke overnamekandidaat.

Ontex (9,49 euro)

Ook Ontex noteert nog dicht bij zijn historisch dieptepunt. De resultaten stonden recent onder druk door marktaandeelverlies en stijgende grondstofprijzen, die in een concurrentieel klimaat moeilijk volledig door te rekenen zijn in de verkoopprijzen. Maar we geloven in het turnaround-potentieel. Het nieuwe management lanceerde het Phoenix plan om de kostenefficiëntie structureel te verbeteren, te innoveren en de commerciële slagkracht te verhogen. Tevens werden de schulden geherfinancierd zodat ze nu wat comfortabeler zitten. Een geografische herfocus behoort ook tot de mogelijkheden (desinvestering van de minder rendabele Latijns-Amerikaanse activiteiten of een joint venture voor de VS?).

Engie (11,92 euro)

De koers is tot nu toe nog maar weinig hersteld van zijn klap van de jongste jaren. Nochtans vertonen de resultaten wel een fors herstel, dankzij het post-Covid herstel van elektriciteits- en gasverbruik, gecombineerd met sterk stijgende prijzen en een toegenomen capaciteit in hernieuwbare energie.

Vermits Engie’s elektriciteitsproductie voor een belangrijk deel gebaseerd is op hernieuwbare energiebronnen (waterkracht, wind- en zonne-energie) en een klein deel nucleair, heeft het relatief minder last van de gestegen prijzen voor fossiele brandstoffen en nemen de winstmarges dus toe. De ontmanteling van de Belgische kerncentrales is grotendeels geprovisioneerd. Daarnaast verloopt Engie’s transformatie succesvol: enkele non-core participaties werden aan relatief hoge prijzen van de hand gedaan. De middelen zullen aangewend worden om versneld te investeren in duurzame elektriciteitsproductie, netwerken buiten Frankrijk en energietransitie-projecten. De markt onderschat tot nu toe deze evolutie naar een duurzame energieproducent, die gewoonlijk een veel hogere waardering verdient.

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.be.

Reacties

  1. 5G en daardoor de doorgedreven evolutie naar IOT zal de vraag naar chips enkel doen toenemen gezien in elk product in de toekomst wel een chip zal zitten.
    Bedrijven met 5g licenties – chipsector – speciale metalen staan dan ook al een tijdje in de picture.

    Cyberbeveiliging is ook zo een thema dat zal blijven en met IOT en 5G nieuwe dimensies zal krijgen(artikel tijd over mogelijke hacking van de laadpalennetwerken)
    Daarnaast is het uitkijken naar de batterij- technologie en waterstoftechnologie.
    De derde generatie in blockchaintechnologie zal door de verdere opkomst van smartcontracten (nu ook weldra Cardano) zeker nog disruptief zijn en nieuwe business creëren.

    Ik neem zeker de andere aanbevelingen mee doch denk persoonlijk dat je met bovenstaande sectoren beter zal scoren. Natuurlijk moet je enkel beleggen in wat je kent en begrijpt en de risico’s nemen die je aan kan. Dat moet ieder voor zich uitmaken.