Drie Belgische aandelen met nog veel herstelpotentieel: Econocom, X-Fab en Biocartis

Ondanks de coronapandemie en de diepe economische recessie zijn sommige beurzen al (bijna) volledig hersteld van hun 40%-correctie in maart. Maar er zijn ook aandelen die nog vrij dicht bij hun cyclische bodem noteren, zoals bankaandelen, de auto-industrie (op Tesla na), staalproducenten en chemie. Zeg maar de traditionele cyclische aandelen. Hier ligt nog een belangrijk herstelpotentieel voor de komende drie jaar, de periode waarin we de economie volledig zien herstellen. Tussentijds kunnen de beurzen uiteraard nog schommelen met heropflakkeringen van corona en tal van economische uitdagingen.

Ook op de Belgische beurs zie ik een groot contrast tussen aandelen die recordkoersen neerzetten (Sofina, UCB, Argenx …) en aandelen die beleggers lijken te vergeten. Ze bengelen nog dicht bij hun historisch dieptepunt. De volgende 3 Belgische small caps zijn nog duidelijk ondergewaardeerd en hebben op termijn een belangrijk turnaround potentieel.

Econocom (€2,26*): oprichter zet bedrijf terug op rails

De impact van de coronacrisis blijkt beter mee te vallen dan gevreesd, want ondanks een omzetdaling in het eerste halfjaar door uitstel van enkele projecten zou de bedrijfswinst op peil gebleven zijn ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019. De kostenbesparingen blijken een groot deel op te vangen.

Na een mislukt intermezzo van zijn zoon, nam oprichter Jean-Louis Bouchard eind 2018 opnieuw de leiding en hij lijkt de onderneming terug op de rails gezet te hebben.

De coronacrisis biedt ook opportuniteiten, gezien de toenemende interesse voor uitrusting voor telewerken, opleiding vanop afstand, digitale ondersteuning voor gezondheidsorganisaties, voedingsdistributie enz. De komende jaren moet Econocom kunnen profiteren van de verdere groei van de digitalisering, de verdere uitbouw van zijn sterke positie in IT-leasing en nieuwe groeitrends zoals internet of things, cyber security, mobiele apps …

Het structureel kostenbesparingsprogramma zal geleidelijk bijdragen tot hogere winstmarges. Na de scherpe koersdaling van een hoogtepunt van 8 euro in 2017 tot een recent dieptepunt van 1,4 euro is het aandeel nog maar licht hersteld tot 1,7 euro* en nog duidelijk ondergewaardeerd. We sluiten ook niet uit dat het bedrijf vroeg of laat wordt overgenomen.

*Nota Spaarvarkens: Patrick Casselman besprak Econocom vorige week ook voor De Standaard. Toen noteerde het aandeel nog aan 1,75 euro. Inmiddels steeg het aandeel al met een kwart. Op maandag gaf Econocom een geruststellende update over het tweede kwartaal. De omzet zakte niet veel meer dan in het eerste kwartaal en de bedrijfswinst steeg over de eerste jaarhelft zelfs van 40 tot 43 miljoen euro. Patrick Casselman is van oordeel dat het stijgingspotentieel nog lang niet is uitgeput.

[visualizer id=”2002″]

X-Fab (€3,04): potentieel is groter dan Melexis

Na een koersdaling van een hoogtepunt van 11 euro begin 2018 tot een recent dieptepunt van 2 EUR, is het aandeel nog maar in beperkte mate hersteld (momenteel rond 3 euro) en duidelijk achtergebleven op het herstel van zusterbedrijf Melexis en de chipsector in het algemeen. Recent viel de koers zelfs wat terug door een cyber attack, waardoor de productie tijdelijk moest worden stilgelegd.

Maar dat is tijdelijk en het bedrijf plande sowieso een tijdelijke zomersluiting om de nog lage vraag vanuit de auto-industrie op te vangen. Maar na de zware terugval beginnen de wereldwijde automarkten zich te herstellen, mede gesteund door diverse overheidsstimuli (het meest uitgesproken in China en in het segment van elektrische wagens).

Daarnaast is er groeipotentieel in medische chips en silicon carbide. X-Fab moet in grote mate kunnen profiteren van dezelfde groeidrijfveren als Melexis, maar de waardering is opvallend goedkoper en de operationele hefboom groter.

[visualizer id=”2004″]

Biocartis (€4,65): toptechnologie als verzekering

Biocartis stelde vorig jaar teleur met een trager dan verwachte groei van de verkopen van testpatronen, vooral door een moeizame opstart in de VS. Het eerste kwartaal van 2020 vertoonde alweer een indrukwekkende groeiversnelling. Hoewel de coronapandemie tot een tijdelijke groeivertraging kan leiden (doordat ziekenhuizen bepaalde investeringen uitstellen), is er mogelijk ook een extra opportuniteit, want Biocartis plant voor eind dit jaar ook een Covid-test te lanceren.

Vanaf 2021 verwachten we opnieuw een groeiversnelling dankzij een uitgebreidere geïnstalleerde basis en commercieel gebruik in de VS, de lancering eind 2020 van nieuwe testen zoals een nieuwe longkankertest, een borstkankertest en MSI darmkankertest, evenals de bijdrage van de nog op te starten markten China en Japan.

De koers is nog maar zeer gedeeltelijk hersteld van de forse daling van de voorbije jaren en het technologisch platform is duidelijk ondergewaardeerd. Mocht het niet lukken om op autonome manier een voldoende marktaandeel en rendabiliteit te bereiken, achten we het waarschijnlijk dat Biocartis (voor zijn vooraanstaande technologie) vroeg of laat wordt overgenomen.

[visualizer id=”1999″]

Favoriete beleggingen: wekelijks op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’ is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.

We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

41 rating(s), gemiddelde: 4.3.