Nieuwe short Tesla + short DAX

Trolley cart full of toy cars Tesla on a white background

Na een meevallend inflatierapport zonet in de Verenigde Staten schieten zowel de Amerikaanse beurzen voorbeurs als de Europese beurzen fors hoger. Goed nieuws voor de financiële markten, want een lager dan verwachte inflatie zorgt ervoor dat de FED misschien wel eens zijn rente minder snel zal verhogen dan verwacht. En dat is positief voor de beurzen.

Opluchting op korte termijn, maar een gamechanger?

Echter maak ik me geen illussies. Dit is leuk voor iedereen die op de kortere termijn naar de markten kijkt, maar in Europa moet het pad naar hogere rentes nog beginnen terwijl er genoeg economische problemen nog geen oplossing hebben. Op dit moment is het energievraagstuk geen probleem door de hogere temperaturen (je zou bijna blij zijn met global warming), lijkt de economische vertraging mee te vallen en sluimeren verschillende macro-economische risico’s eerder op de achtergrond. Maar de waarheid is dat ik weinig reden zie om de markten in sommige activa fors hoger te krijgen vanaf de huidige niveaus richting de pieken van 2021 en 2022. Een van de aandelen waar ik weinig hoop voor heb is Tesla. Na ons bericht van eerder deze week, ging het aandeel onder de symbolische 200 dollar grens waarbij je duidelijk zag dat beleggers in paniek schoten. Eens we door die 200 dollar gingen, bleek er plots weinig steun te zijn voor het aandeel waarbij we in geen tijd zakten naar 177 dollar. Ook in goede beursdagen kon het aandeel weinig profiteren (net als Apple trouwens).

Vandaag kan het macro-nieuws misschien wel steun geven, maar het feit blijft dat Tesla momenteel in zo’n negatieve nieuwsflow zit (de overname van Twitter door Musk, de insiderverkopen van deze week weer 4 miljard dollar door Musk aan koersen rond de 190 dollar per aandeel) dat ik vrees dat men de negatieve spiraal niet zal kunnen doorbreken. Ik kocht zonet dan ook beperkt Tesla shorts gekocht aan 4 euro per aandeel (NLBNPNL23N45). Defensieve beleggers raad ik nog steeds de meer defensieve short aan uit mijn vorige bijdrage (ISIN-code NLBNPNL22YG1) omdat de stoploss daar met 306 dollar hoger ligt dan deze nieuwe turbo met stoploss 261 dollar. Ik kies voor deze nieuwe turbo om mijn geloof in de case te betuigen / ik geloof dat het al bij al moeilijk zal worden om terug duurzaam boven de 200 dollar te gaan. Ik beperk wel het gewicht in deze nieuwe turbo tot 1,8% van mijn portefeuille vanuit het punt van risico-management.

Ook maak ik vandaag gebruik van de stijging van de Duitse DAX om mijn short die ik enkele weken terug afsloot terug te kopen. De 14.000 punten grens is een interessant niveau om deze short terug in te nemen. Zeker nu de Amerikaanse inflatiecijfers Europa omhoog stuwen. Ik koop daarom enkele stuks van de NLBNPNL1HN96 met stoploss niveau 16.550 aan 5,13 euro oftewel 2,5% van mijn portefeuile. De short exposure groeit daarmee lichtjes waarmee onze portefeuille ingedekt is voor verder dalende markten. Zelf verwijs ik naar mijn volgende shortcases die nog steeds geldig blijven.

Reacties