Onlinebank NIBC Direct verhoogt vandaag de rente op termijnrekeningen. Voor een looptijd van 1 jaar betaalt de bank 0,45 procent rente. Kiest u voor een termijn van 2 tot en met 10 jaar, dan krijgt u zowaar een rente van 0,75%. Gisteren bedroeg die rente amper 0,10%. Een meer dan verzevenvoudiging van de rente? Dat was voor VTM Nieuws een reden om vandaag even langs te komen bij Spaarvarkens.be.

Waarom verhoogt NIBC de rente?

Spaarvarkens.be: Daar zijn heel wat redenen voor. In de eerste plaats de marktrente. Precies een jaar geleden bedroeg de rente op overheidsobligaties met een looptijd van 10 jaar min 0,15 procent. Onze overheid leende dus geld, maar moest daar niks voor betalen. Integendeel: de overheid kreeg daarvoor nog geld toegestopt. Die situatie is nu veranderd. Wil ons land nu geld lenen op tien jaar, dan moet het daar al een rente van 1,50 procent op betalen. Je ziet dat ook aan de tarieven voor hypotheekleningen. In oktober waren er nog gezinnen die konden lenen aan een rente van 1 procent en dat twintig jaar lang. Daar kan je nu alleen maar van dromen.

Maar er zijn nog redenen?

Spaarvarkens.be: Jawel. NIBC is een relatief kleine speler. Die banken verhogen doorgaans sneller de rente op spaarproducten dan de grote banken. Het is ook een online bank, met relatief minder kosten. En de kredietwaardigheid is met BBB (Fitch) en BBB+ (S&P) lager dan die van de grootbanken. Al die factoren verantwoorden een hogere rente.

En die grootbanken, verhogen die hun rente dan niet?

Spaarvarkens.be: Jawel. Maar met wat vertraging. Je kan nu mooi wat meer verdienen als bank als je even wacht met een renteverhoging. Snel nog wat extra verdienen dus, nu het nog kan.

Wanneer zullen ze volgen?

Spaarvarkens.be: Dat komt nog. Ze kijken naar elkaar en wachten af. Tot de eerste zijn rente verhoogt. Dan volgt de rest doorgaans nogal snel. Maar volgen zullen ze uiteindelijk wel moeten, want de rente zal nog stijgen. De Europese Centrale Bank is nog maar net begonnen met renteverhogingen. Op 21 juli is de depositorente in de eurozone van min een half procent gestegen naar nul procent. Er zullen nog renteverhogingen komen.

Staan we nu op een kantelpunt?

Spaarvarkens.be: Ja. De tijd van gratis geld is voorbij. Tenminste, als je geen rekening houdt met de inflatie. De tijd van een negatieve nominale rente is voorbij. De rente stond dan ook te laag.

Is het dan interessant om nu je geld te parkeren op een termijnrekening van NIBC?

Spaarvarkens.be: Waarom zou je dat doen? Ok. De rente is meer dan verzevenvoudigd van 0,10 procent tot 0,75 procent. Maar dat is nog altijd veel te weinig met een inflatie van 9 procent en meer. Bovendien neemt de overheid ook een grote hap uit je rendement. Na een roerende voorheffing van 30 procent blijft er van die 0,75 procent niet eens 0,53 procent over. Dat krijg je dan bijvoorbeeld tien jaar lang, dus in totaal 5,3 procent. Maar met de huidige inflatie ben je dat op een half jaar kwijt. Neen, ik zou mijn geld zeker niet voor lange tijd parkeren op een termijnrekening.

Meer weten over rente, schuld en obligaties? Volg dan onze obligatiecursus die volgende week vrijdag, 19 augustus start met een live les. Met Stefanie Huybrechts en Pascal Paepen.

Meer info over de obligatiecursus vind je hier. Wie nu nog lid wordt van de Spaarvarkens Beleggingsclub krijgt deze cursus er trouwens gratis bij! 

 

 

14 rating(s), gemiddelde: 4.7.