NIEUW: Spaarvarkens.be lanceert obligatiecursus

Spaarvarkens.be: Pascal Paepen, wie belegt in obligaties belegt zich dus nog steeds arm?

Door de renteverhoging van de ECB lijkt het tijdperk van negatieve rente voorbij. Of toch wanneer we kijken naar de nominale rente. Dat is de couponrente, of de rente die je geafficheerd ziet. De reële rente is nog steeds negatief. De reële rente bereken je door van de nominale de inflatie af te trekken. En omdat de marktrente nog niet in de buurt komt van de inflatie van zowat 9 procent die we vandaag ondergaan, is die rente dus nog steeds negatief.

Pascal Paepen:  Ja. Maar alles is relatief. Een jaar geleden waren de coupons op nieuwe obligaties veel lager. Vandaag krijg je meer, maar is de inflatie nog eens sterk gestegen. Je zou kunnen zeggen dat het nu dus niet beter of slechter is dan toen. Ikzelf denk dat het nu interessanter is om weer in obligaties te beleggen. Ik heb veel liever een rendement van 5% dan eentje van 1%. We zwijgen dan nog over de institutionele beleggers die vorige zomer tienjarige Belgische staatsobligaties hebben gekocht aan rendementen van min 0,50% per jaar! Die hebben daar dus serieus hun broek aan gescheurd.

Koopt u nu weer obligaties?

Ik denk dat het nu weer interessant wordt, ja. Op de secundaire markt zijn er een paar mooie koopjes. Het is van 2012 geleden dat ik nog mooie obligaties kocht met bruto-rendementen van 5% en meer. Die rendementen kan je vandaag ook weer vastleggen.

Schrijf je hier in

Maar als de rente nog verder stijgt is dat toch een nadeel voor de obligaties in je portefeuille?

Dat hangt ervan af. Ik zou inderdaad niet in te lange looptijden beleggen. Anderzijds is de ‘credit spread’, het verschil tussen de rente op sommige bedrijfsobligaties en die op de zogenaamde risicoloze overheidsobligaties al serieus opgelopen. Nu rustig het obligatieluik van je portefeuille invullen lijkt me dus geen slechte zaak.

Vandaar dat we starten met een obligatiecursus?

Ja. Spaarders en beleggers stellen ons almaar meer vragen over obligaties. En we merken dat niet iedereen mee is. Er zijn 101 dingen waar je best rekening mee houdt wanneer je een obligatie koopt, of een obligatiefonds.

Waarom denk je dat jij goed geplaatst bent om die lessen te geven?

Ha, je hebt precies niet al te veel vertrouwen in mij? (lacht) Ik geef de lessen niet alleen. We gaan voor een nieuwe formule. Stefanie Huybrechts stelt me vragen over obligaties en ik beantwoord die. Ik weet wel een paar dingen over obligaties. Dat komt doordat ik in 1993 bij de Kredietbank aan de slag ging als obligatietrader. Dat werk heb ik zeven jaar gedaan.

Was het boeiend?

Fenomenaal boeiend. De obligatiemarkt is nog belangrijker dan de aandelenmarkten. Als je wat weet over obligaties kan je ook bedrijven en aandelen nog veel beter analyseren.

Je was trader in Brussel. Maar nadien ging je in de Londense City werken?

Jawel. En ook daar ben ik – op een jaartje na – altijd bezig geweest met obligaties. In sales en kredietanalyse. En van 2005 tot 2012 bij ‘syndication en origination’. Da’s een moeilijke term die aanduidt dat we bedrijven hebben geholpen om obligaties uit te geven.

En nu sta je aan de andere kant en help je beleggers?

Ik zie dat zelf anders. Iedere goeie transactie is een win-win, zowel voor de uitgever van de emittent als de belegger. Maar je moet wel oppassen. Soms is het risico te groot en blijf je als belegger beter aan de zijlijn staan.

Dat leren cursisten die de obligatiecursus volgen?

Ja. Ik was 19 jaar zakenbankier in Brussel en Londen en wil die ervaring en kennis graag delen.

En hoeveel moet dat kosten?

De prijs van de cursus is 145 euro. Dat is btw inbegrepen. Vandaag krijg je ook nog eens een mooie korting van 50 euro. Dan zit je op 95 euro. Men noemt dat een ‘offer you can’t refuse’. (lacht)

Wat krijgt de cursist daarvoor?

Een jaar lang iedere week een les van ongeveer een kwartier waarbij we telkens een drietal items bespreken. Stefanie zal me wekelijks vragen stellen die ik zal beantwoorden. Ze zal vooral vragen stellen waar je echt wat mee bent. Af en toe, bij de uitgifte van een nieuwe obligatie, zullen we een extra les inlassen.

Kan de cursist zelf ook vragen stellen?

Ja. Je krijgt immers ook toegang tot een afgesloten ‘Board’ op ons forum. Die Board is enkel toegankelijk voor cursisten en voor de leden van de Spaarvarkens Beleggingsclub. Daar kan je terecht met je vragen. Stefanie haalt daar ook vragen uit die ze me zal voorleggen. En cursisten zullen er andere cursisten helpen. Wie zich inschrijft krijgt een jaar lang toegang tot deze ‘Board’. Leden van de Spaarvarkens Beleggingsclub krijgen toegang zolang ze lid blijven.

Wanneer start de cursus?

We beginnen eraan op vrijdag 19 augustus. Dan is de eerste les. En we gaan door tot vrijdag 18 augustus 2023.

Accept Sociale media cookies cookies to view the content.

Dan zal je toch wel uitgepraat zijn?

Over obligaties raak je nooit uitgepraat. Het is een onderschat beleggingsinstrument. Je zal dat nog wel zien.

Ok. Bij deze kan ik je al laten weten dat ik je ook zal volgen. Je kan maar beter je best doen!

Dat doen we sowieso. En Stefanie doet dat ook heel goed. Je zal zien. Ze gaan ons nog het dream team van Spaarvarkens.be noemen! (lacht, alweer)

Schrijf je je nu in voor de Spaarvarkens Beleggingsclub? Dan krijg je de 52-delige obligatiecursus er helemaal gratis bij!