Mijn serial acquirers in the spotlight: deel 1

Photographer adjusting spotlight

Lifco

Lifco werd opgericht in 1909 en biedt een veilige haven voor kmo’s. Het bedrijfsconcept van Lifco is het verwerven en ontwikkelen van marktleidende nichebedrijven met het potentieel om duurzame winstgroei en robuuste kasstromen te realiseren. Lifco laat zich leiden door een duidelijke filosofie die inhoudt dat het bedrijf een langetermijnvisie heeft op zijn holdings, een focus op winstgevendheid en een sterk gedecentraliseerde organisatie. De dochterondernemingen zijn actief op het gebied van: tandheelkundige materialen en apparatuur; sloopgereedschap, hulpstukken voor kranen en graafmachines, bosbouwmachines, infrastructuurproducten, contractproductie, milieutechnologie, transportproducten en speciale producten. Eind 2023 bestond de Lifco Groep uit 233 verschillende bedrijven in 31 landen. In 2023 rapporteerde Lifco een EBITA-marge van 23,2% op een netto-omzet van 24,4 miljard SEK (2,12 miljard euro). 

Voorzitter van de raad van bestuur, Carl Bennet, heeft met meer dan 50% van de aandelen zeer veel skin in the game, verlies jij, dan verliest hij ook, en vice versa. Met een CAGR van 22,8% over de laatste 10 jaar, een ROCE > 20%, een sales groei > 13%, heb je een parel in huis. 

Figuren en tabellen – Lifco

Teqnion

Teqnion, opgericht in 2006, is een gediversifieerde bedrijfsgroep met onafhankelijke dochterondernemingen in geselecteerde marktniches. Het bedrijfsconcept van Teqnion is het opbouwen van een gediversifieerde bedrijfsgroep door kwaliteitsbedrijven over te nemen met een laag risico, een gunstige toekomst en een duurzaam productportfolio. De overgenomen bedrijven worden onafhankelijk gerund met een ondernemersfilosofie, terwijl ze verder worden ontwikkeld met een voortdurende focus op winstgevendheid, ondersteund door de kennis, het contactennetwerk en de financiĆ«le middelen van Teqnion. Het moederbedrijf kan klein gehouden worden, wat leidt tot snelle besluitvorming en sterke, aanpasbare en actiegerichte dochterondernemingen. 

De financiƫle doelstellingen van Teqnion zijn als volgt:

1. Stabiliteit

Om nooit permanent kapitaalverlies te riskeren en ervoor te zorgen dat we duurzaam kunnen groeien, geloven we dat we financiƫle stabiliteit nodig hebben als basis voor alles wat we doen. Dit doel moet altijd aanwezig zijn. Financiƫle doelstelling 1: Nettoschuld / EBITDA < 2,5

2. Winstgevendheid:

We werken altijd nauwgezet met onze winstgevendheid. Focus is om altijd te streven naar projecten en acquisities die ons helpen de lat hoger te leggen. Financiƫle doelstelling 2: EBITA-marge > 9%

3. Aandeelhouderswaarde

Wanneer doelstelling 1 en 2 gerealiseerd zijn, steken we onze hele ziel in het creƫren van aandeelhouderswaarde op de lange termijn door de winst per aandeel te verhogen. Dit wordt voornamelijk bereikt door het verwerven van nieuwe nichebedrijven tegen goede waarderingen. Financiƫle doelstelling 3: > Dubbele winst per vijf jaar.

Johan Steene is de ceo en medeoprichter van Teqnion in 2009. Aandelen in bezit: 941.776 – gewaardeerd op 159,5 miljoen SEK (13,88 miljoen euro), voldoende skin in the game. Leuk weetje: Johan is ook een ultramarathonloper, over doorzettingsvermogen gesproken. Maar mogelijks nog leuker weetje: Chris Mayer, auteur van 100-baggers, zetelt ook in de raad. Het loont zeker de moeite om een keer een jaarverslag van Teqnion te lezen, je zal zien, bijzondere stijl.

Momenteel noteert het aandeel 37% onder zijn all time high en met een koers-winst van 24,8, wat lager dan de historische mediaan. Teqnion staat op de radar om bij te kopen. 

Figuren en tabellen – Teqnion

Lumine Group

Lumine Group is een dochteronderneming van Constellation Software en staat dus op zeer sterke funderingen. Het noteert pas sinds maart 2023 als afzonderlijke entiteit. Lumine Group Lumine Group is de thuisbasis van een van de grootste communicatie- en mediasoftwarenetwerken ter wereld en werkt volgens een aantal pijlers:

1. Buy & hold

De focus van Lumine ligt altijd op de lange termijn waarbij het waarde hecht aan decentralisatie, autonomie en langetermijninvesteringen

2. ContinuĆÆteit

Lumine Group mikt op een zo soepel mogelijke overgang waarbij klanten, partners en medewerkers van dag tot dag weinig veranderingen in de bedrijfsvoering zullen merken. Op de lange termijn is het meest opvallende verschil de sterkere bedrijfsprestaties, versnelde groei en voortdurende innovatie.

3. Versnellen groei

Ze maken hierbij gebruik van het Lumine Playbook dat meer dan 250 best practices biedt met betrekking tot het versterken, runnen en laten groeien van een bedrijf. Lumine biedt toegang tot extra kapitaal voor investeringen en helpt bij de ontwikkeling en training van managementteams.

4. Autonomie

De bedrijven van Lumine opereren onafhankelijk in een gedecentraliseerde structuur. Bij Lumine geloven ze in hun bedrijfsleiders die een grondige kennis hebben van hun unieke markten om groei en succes te stimuleren.

5. Synergieƫn

Lumine faciliteert de samenwerking tussen bedrijven. Binnen de decentrale structuur waarin de bedrijfsleiders de synergiƫn binnen de portefeuille zelf kunnen beoordelen.

Figuren en tabellen – Lumine Group

Figuur 1: Selectiecriteria Lumine Group

Lees ook de andere artikelen uit deze reeks:

Reacties

  1. Dag Hans, bedankt om dit met ons te delen. Interessante bedrijven. Lumine kende ik niet. En met Topicus op mijn watchlist is het goed om weten wat er nog onder de vleugels van Constellation zit.
    Alvast al het beste in 2025
    Groet, Jochen

  2. Dat is met veel plezier. Ook voor jou het beste in 2025 en beyond… maar vooral een goede gezondheid en veel plezier… Ik probeer alvast vol te houden en minder met mijn beleggingen bezig te zijn (ik bedoel hiermee 10 * per dag kijken naar de koers). Ik ben bezig met een ‘mijlpaalstrategie’ waarbij ik enkel nog per kwartaal de portefeuille tegen het licht houd.

    1. Dag Jan,
      Over waardering kan ik weinig vertellen gezien dit nogal complex is. Verder valt te bezien hoe je wenst te ‘waarderen’… meerdere wegen leiden naar Rome: DCF, multiples, … Ik ben hier te ‘amateur’ voor om iets zinnigs te zeggen, zeker als ik vergelijk met professionele analisten die het eigenlijk ook gewoon niet weten. Als je naar Constellation Software kijkt als voorbeeld… tja, die staan al 10 jaar zeer hoog geprijsd, en toch had ik ze maar 10 jaar geleden aangekocht… kortom, ik kijk meer naar track record in de veronderstelling dat dit kan voortgezet worden (cyclische bedrijven vallen dan vaak af gezien die te sterk schommelen). Ik ga hier mogelijks nog een artikel over schrijven…

  3. Dag Hans, Dank om dit te delen. Alleen Lifco was me van deze 3 bekend.
    Wat ik me afvroeg, is of het Zweedse Indutrade AB ook niet in dit rijtje thuis hoort ?