Kies je broker: vermijd deze 5 meest gemaakte fouten
Wanneer je al die Spaarvarkens hier bezig ziet, is de kans groot dat je ook wel wilt beginnen met beleggen. Wat niet iedereen weet, is dat je dit zelf makkelijk kan doen via een Belgische broker of bank. Alvorens een beleggingsrekening te openen, weet je best welke vaak gemaakte fouten je kan vermijden bij het vergelijken van brokers. Daarom geven we je graag 5 tips hierover zodat je kan beginnen met beleggen.
1. De broker met de laagste transactiekost is niet altijd de goedkoopste broker
De fout die het meest wordt gemaakt, is om bij de keuze van een broker jezelf blind te staren op de transactiekosten. Belangrijker is om in kaart te brengen hoe vaak je handelt en welke andere kosten hier nog bovenop komen. Zo zijn de afgelopen jaren de transactiekosten zwaar verlaagd, al vonden brokers andere manieren uit om via de achterdeur je toch geld aan te rekenen. Zo moet je bepaalde brokers een service fee betalen die groter kan uitvallen dan je transactiekosten. Ook zal men vaak meer aanrekenen om te mogen handelen op buitenlandse beurzen dan wanneer je handelt op de Brusselse beurs.
Daarom een grote tip wanneer je begint met online beleggen. Discount brokers zeggen vaak dat ze de goedkoopste zijn of dat je er zelfs gratis kan beleggen. Daardoor zou je kunnen denken dat je de geschikte broker hebt gevonden. De waarheid is echter dat gratis niet bestaat en dat men op andere, onzichtbare manieren geld aan je zal verdienen. Denk hierbij aan het aanrekenen van indirecte transactiekosten.
Ook krijgen brokers vaak commissies indien je als belegger in een fonds stapt van een partij waar een broker mee samenwerkt. Deze kost zie je niet, maar je draait er wel voor op en dat heeft een niet te verwaarlozen invloed op je rendement. Bekijk daarom zeker het verdienmodel van je broker. Is deze niet transparant, weet dan dat men op een andere (veel duurdere) manier geld aan je zal verdienen. Laat je niet vangen!
2. Beginnen met beleggen: negeer de verborgen kosten niet
Wanneer wil weten waar je het best kunt beginnen met online beleggen, kan je een heel tariefoverzicht opvragen waarin alle mogelijke kosten staan. De meeste beleggers kijken enkel naar de transactiekosten in Belgische aandelen en vergeten de andere pagina’s met kosten te raadplegen. Een aanrader is om ook naar de andere kosten te kijken zoals het bewaarloon dat een online broker je kan aanrekenen om effecten te bezitten. Ook zal je voor aandelen op buitenlandse beurzen vaak hogere tarieven moeten betalen dan wanneer je enkel handelt in Belgische aandelen.
Een andere truc is om bij het omzetten van euro’s in een andere munt een grote commissie te vragen die je niet ziet. Vergelijk daarom altijd de wisselkoers die een broker je aanrekent met de officiële wisselkoers. Deze commissie zou niet hoger dan 1 procent mogen zijn.
Een andere manier om geld te innen is wanneer bepaalde brokers inactiviteitskosten (inactivity fees) aanrekenen wanneer je geen transacties doet. Wanneer je bijvoorbeeld op langere termijn wil beleggen en daarbij niet zo veel transacties denkt te gaan maken, is dat iets om rekening mee te houden. Tot slot durven sommige brokers kosten aan te rekenen bij het uitkeren van een dividend of bij de overname van een bedrijf waarin je aandelen hebt. Ook zijn er vaak kosten bij de uitoefening van opties of wanneer je van bank of broker verandert. Deze kosten zijn voor iedere aanbieder anders en weet je best op voorhand.
3. Bekijk de handelsmogelijkheden van een broker
Voordat je een online broker kiest, moet je uitmaken wat je precies verlangt van deze broker. Wil je enkel zo goedkoop mogelijk handelen? Of vind je duurzaam beleggen belangrijk? Misschien waardeer je wel de extra mogelijkheden die een broker beschikbaar stelt om je te helpen met wereldwijd te beleggen? Indien je dit laatste wilt, is het belangrijk om het platform van de broker goed onder de loep te nemen. Afhankelijk van welke partij je kiest, kan je extra informatie vinden zoals het orderboek, analyses en diverse beleggingstools. Zo analyseren sommige handelsplatformen de aandelen die je wilt kopen met behulp van technische of fundamentele analyse.
Ook zijn er vaak beleggingsacademies of cursussen voorzien. Voor wie wil starten met beleggen, kan dit wel handig zijn. Kies je voor een platform dat je hulp biedt? Of verkies je liever een platform zonder al te veel toeters en bellen omdat je gebruiksgemak belangrijk vindt? Zo behoren Mexem en Lynx in veel omstandigheden tot de voordeligste buitenlandse brokers waarbij je toegang hebt als Belg, al hangt er aan hun platform (Trader WorkStation) best wel een pittige leercurve vast. Ook moet je rekeningen van deze partijen niet vergeten aan te geven bij de overheid omdat ze gezien worden als buitenlandse brokers.
Het platform van brokers zoals Bolero of Saxo is dan weer veel eenvoudiger te gebruiken en daardoor beter geschikt voor beginnende beleggers waarbij je ze niet hoeft te melden als buitenlandse rekening. Sinds de recente prijsverlaging van Saxo, komen ze vaak voor traditionele aandelenbeleggers uit als de beste oplossing. Trouwens als lid van de Beleggingsclub kan je bepaalde actiekortingen krijgen (dit is het geval voor Lynx, Saxo en MeXeM).
Wil je op de hoogte blijven van de laatste updates en beursnieuws? Schrijf je dan in als clublid. Je krijgt dan toegang tot onze portefeuilles, forum, kortingen en voordelen, uitstappen, webinars, meerdere artikels per week en je kan meedoen aan ons wekelijkse actualiteitswebinar waar je live vragen kan stellen over je beleggingen.
4. Keuze van beleggingsproducten
Iedere online broker heeft zijn sterktes en zwaktes. Zo verschillen de tarieven per aanbieder voor elke productcategorie. Zo is de ene partij prijsbreker in aandelen terwijl de ander zijn fondsenaanbod tot de meest uitgebreide van de markt behoort. Ook zal je in producten zoals turbo’s misschien niet kunnen beleggen bij partij A, maar wel bij partij B. En wat indien je wilt beginnen met beleggen in Chinese aandelen? Voordat je gaat beginnen met online beleggen, maak je best een lijst aan met welke producten je wil gebruiken. Alleen zo kun je uiteindelijk de beste keus maken.
5. Let op de kleine lettertjes
Het is belangrijk om vooraf de kleine lettertjes te lezen. Wanneer je van broker of bank wilt veranderen, let je best ook op de kosten voor het overplaatsen van je effecten. Deze kunnen per aanbieder namelijk enorm verschillen: van amper enkele euro’s tot wel 150 euro per beleggingsproduct. Heb je 10 verschillende aandelen of beleggingsproducten in portefeuille? Het transfereren van je effecten kost in sommige gevallen dan tot wel 1.500 euro. Een alternatief is dan om de aandelen eerst te verkopen en diezelfde aandelen opnieuw aan te kopen bij je nieuwe bank of broker. Maar verstandiger is om vooraf te weten welke kosten de banken en brokers aanrekenen.
Ook lenen bepaalde brokers je aandelen uit aan andere partijen. Hierdoor verdient men extra geld aan je, maar loop jij wel een extra risico. Ook worden buitenlandse brokers niet gecontroleerd door de FSMA waardoor ze de Belgische regelgeving niet hoeven te volgen. Bij conflicten trek je in dat geval vaak aan het kortste eind.
Kortom: ga dus niet over een nacht ijs en maak een betere keuze door de criteria die jij belangrijk vindt vooraf te bepalen.
Conclusie:
- Er zijn meer kosten dan enkel transactiekosten. Laat je niet vangen!
- Lees de verborgen kosten hierboven nog eens na.
- Bekijk de handelsmogelijkheden van je broker en vergelijk deze met je wensen.
- Lees ook de kleine lettertjes.
Auteur: Stefan Willems, onafhankelijk beursanalist
Omdat het wel eens interessant kan zijn om te weten. Welke broker gebruik jij voornamelijk en wat is je mening over hun? We zijn er altijd zeer benieuwd naar.
Zelf gebruik ik Mexem en DeGiro. DeGiro enkel voor periodieke ETF aankoop, al de rest gaat via Mexem. De helpdesk van via Whatsapp vlot bereikbaar. Bij DeGiro geen idee qua service, nog niet nodig gehad. Het platform van DeGiro is heel simpel, en gebruiksvriendelijk. Bij Mexem is het iets minder, maar na een tijd heb je daar ook alles onder de knie. Maar de mogelijkheden zijn ook een stuk ruimer dan bij DeGiro.
Vandaag onderstaande bericht ontvangen van MEXEM – Prijzenoorlog bij de brokers
Beste Belegger,
🎉 MEXEM heeft geweldig nieuws voor zijn klanten 🎉
Vanaf 1 juni 2024 verlagen we ons minimum tarief voor Amerikaanse aandelen van $2,50 naar slechts $1,00 per transactie. 🥳
Mooi!
Als beginnend belegger heb ik verschillende me bij verschillende brokers aangemeld.
Het is allemaal begonnen met BUX0 nog voor ik aangesloten was bij de Spaarvarkens. Toen ze aan kwamen draven met maandelijks abonnementsgeld, was de kous af voor mij. Bey bey BUX0.
Toen ben ik overgestapt naar Degiro, daar heb ik nog altijd het overgrote deel van m’n ETF’s staan. Goedkoop, eenvoudig, overzichtelijk en niet te veel poespas voor een hangmatbelegger.
Wel jaarlijks een bedrag dat ze aanrekenen dacht ik.
Ondertussen aangesloten zijnde bij de Spaarvarkens, kwam de actie van Lynx, voor Belgische aandelen dacht ik, waarom niet. Is niet m’n favoriete beleggingsplatform, eigen smaak zeker.
Omdat ik klant ben bij ING, heb ik ING-invest ook eens onder de loep genomen. Goedkoop in aan- en verkoop maar veel verborgen kosten.
Uiteindelijk als klant van KBC er ook Bolero bij genomen, niet de goedkoopste, maar het vernieuwde platform, staat er tegenwoordig 2/3 van m’n portefeuille. Geen zorgen met aangeven van buitenlandse rekeningen, alles geregeld voor u, als hangmatbelegger het ideale platform voor mij. Het is wel aan te raden om bv. buitenlandse aandelen, Amerikaanse aandelen niet mee gerekend, toch eens te kijken bij een andere broker, die kunnen makkelijk goedkoper uitkomen bij aan- en verkoop 🐷
Hier sinds 2018 klant bij Lynx.
Eigenlijk steeds tevreden van geweest. Ze hebben me ook steeds goed voortgeholpen bij vragen of problemen. Dit zowel telefonisch als via de chat op hun website.
Ik begon lang geleden bij Binck (nu saxo). Dat was toen koning éénoog in belgië qua mogelijkheden voor opties. Ik schakelde over naar Lynx voor de goedkopere tarieven (toen). Zodra je het TWS platform gewoon bent, zijn de mogelijkheden enorm, vooral voor de opties. Ondertussen hebben ze een versimpelde vorm van dat platform gemaakt (Lynx+), dat ik niet gebruik omdat ik TWS gewoon ben. Over Saxo kan ik weinig zeggen, lijkt me niet zo gebruiksvriendelijk, allicht omdat ik het nauwelijks gebruik.
Voor de portefeuile van mijn vader moet ik (met grote tegenzin) Bolero gebruiken : vergeleken met Lynx zijn ze daar gewoon achterlijk. Een simpele optie doorrollen is bij Lynx 5 seconden werk, bij Bolero moet je de orders apart inleggen. Als je krap bij kas zit, moet je een short put eerst sluiten en pas na uitvoering kan je de nieuwe openen. Bij een short call is dat altijd zo, ook al heb je voldoende cash (naakte calls zijn niet toegelaten). In tussentijd kan de koers teveel bewegen en ben je eraan voor de moeite : een afrader voor elke optiebelegger. Ook de kosten zijn belachelijk hoog. KBC is misschie de beste bank van belgië, maar bolero hinkt hopeloos achterop.
Qua service : Bij Bolero kan het soms wel druk zijn, bij Lynx ben je bijna altijd zeer snel, vriendelijk en met kennis van zaken geholpen. Vooral de administratie van Bolero is een ramp : na het overlijden van m’n moeder duurde het bij KBC 1 maand om alles te deblokkeren, bij Bolero net geen 5 maanden ! Waarbij ze 2 weekjes op een beslissing van ons moesten wachten. En waarbij ze de verdeling die op papier stond, uiteindelijk foutief uitvoerden : de langstlevende kreeg een kwart i.p.v. de helft : wat een kemel !
Al sinds 2005 ben ik klant bij Keytrade, toen nog voor het interessante spaarboekje. In 2015 heb ik mijn eerste stappen gezet op de beurs, en heb er een Keyplan geopend. Dat heb ik nog steeds, er is ondertussen al veel aan gewijzigd, maar ben nog altijd fan van dit product. Daarna losse fondsen beginnen kopen bij Rabobank (ondertussen weg uit België), en later MeDirect (bij deze laatste koop ik nog af en toe goede fondsen). In 2016 ben ik begonnen met aandelen te kopen bij Keytrade, en later BinckBank (wat Saxo werd). Sinds 2 jaar ook klant bij Re=Bel.
Qua service ben ik het meest tevreden van Keytrade en MeDirect. Ik heb een paar keer overwogen om weg te gaan bij Saxo, maar de lage tarieven hebben me doen blijven. Hun service is ondermaats, en ik moet meestal meer dan een maand wachten op enige reactie. Bij hen zal ik voornamelijk ETF’s en buitenlandse aandelen kopen. Van Re=Bel was ik ook tevreden, tot ik onlangs een probleem had. Dan kan je nergens terecht, behalve in je kantoor, en die kennen ook niets van aandelen. Ik overweeg nu een (gedeeltelijke) transfer naar Keytrade. Met opties heb ik nog geen ervaring.
Soms betaal je beter iets meer voor goede service. Dat is ook veel waard.
Ann, bij Belfius werd ik al een aantal keer snel verder geholpen op dit tel.nr. uitsluitend voor beleggingen. +32 2 222 90 30
Is de keuze van een broker niet zoiets als de keuze van een auto.
Je geraakt waarschijnlijk met alle auto’s op de bestemming alleen het comfort dat je tijdens de rit ondervindt hangt af van de luxe die de auto aanbiedt.
Zo is dat ook met brokers.
En houd er rekening mee dat geen enkele bank gratis werkt. Alle banken hebben een verdienmodel.
Nog dit:
Banken en goochelaars kunnen je geld met een vingerknip laten verdwijnen,
van de goochelaar krijg je het geld doorgaans terug
Mijn eerste beleggingen was bij Argenta, meer dan 20 jaar geleden. Ik was bij Argenta omdat ze de hoogste rentes gaven op spaargeld. Ook zeer goede service, zeker als bank. Ing, omdat die aan de overkant van de straat was, en ik daar vanaf ’86? pensioensparen deed, later omgezet in Starfund. Van Kaupthing naar Binck Bank, later Saxo, ook voor de spaarrekening. Deelname aan de Beursrally van De Tijd bracht me bij Me Direct in 2015, vooral fondsen en enkele aandelen als Melexis, Avh, Sofina. Nooit aangeraakt, B&H. Dan , ik weet niet meer hoe, bij spaarvarkens terecht gekomen in 2022? Met Hollanders doe ik sowieso geen zaken, en Me Direct en Saxo hebben beiden een goede service, de producten die ik wil, uitstekende info, webinars, snel ook, makkelijk bereikbaar. Me Direct heeft ook de beste spaarrekening, de enige bank met een basisrente van 2%, en slechts 2 banken hebben een hogere totaalrente, maar dan is de basisrente amper 1.05% of 1.20%. Gtquin is wel geweldig om een overzicht te houden, want behalve de brokers en banken ook nog Aspiravi, Ecopower, Berrentec enz.
Iemand ervaring met Interactive Brokers?
IBKR is een amerikaanse beursgenoteerde broker met o.a. een dochter in ierland (IBIE). Lynx België zet je geld bij IBIE en laat je gebruik maken van het amerikaanse TWS platform (of evt het vereenvoudigde Lynx+ platform). Hoewel Lynx België in Gent zit, heb je bij hen dus een buitenlandse rekening, wat wat meer werk vraagt om je belastingbrief in te vullen als je aandelen of obligaties of fondsen met (deels) obligaties koopt/verkoopt. Ook als je rente ontvangt op je cash, zal je die moeten aangeven.
Het zou moeten mogelijk zijn om rechtstreeks een rekening te openen bij IBKR in de US, maar ook dan komt je geld bij IBIE terecht. Voor de belastingen is dat dus net hetzelfde, de tarieven voor aandelen en amerikaanse opties zijn wel goedkoper als je rekening werd bij IBKR. bij Lynx België krijg je jaarlijks een overzicht van wat je waar precies moet invullen in je belastingbrief. Van IBKR ga je die service wellicht niet krijgen (correct me if I’m wrong).
Mijn ervaring met Lynx kan je hier wat hoger lezen.
Naast Lynx is er ook Mexem dat gebruik maakt van het TWS-platform van Interactive Brokers (IBKR). Ik opende in 2019 daar een rekening, ben er content van. Koos Mexem na vergelijken kosten (vond info op vfb.be en brokertarieven.be). Na goede ervaringen zette ik in 2022 m’n dure fondsen stop en dropte alles in Mexem in ETF en holdings. Ging vlot… echter… m’n eigen bank (Argenta) deed lastig: een groot bedrag ‘verscheen en verdween’ zo plots… Ik moest dus m’n maandelijks sparen voor fondsen aantonen, m’n belastingaangifte en melding bij nationale bank etc… tonen.
Benieuwd hoe tarieven gaan evolueren na Saxo, mogelijk dat ik in toekomst alles in België zet -> voor gemoedsrust (geen kwaaie bank of belastingscontrole).
Voor brokers maak ik gebruik van Re=Bel en Saxo.
Daar ik klant was bij Belfius begonnen met Re=Bel Een effectenrekening openen ging vlot, men moest geen moeilijke vragenlijst invullen zoals bij Saxo. Als beginnende belegger beleg ik voorlopig voornamelijk in Belgische aandelen. Hun tarief (3 € + taksen) voor Belgische aandelen voor een aankoopbedrag lager dan 2500€ was laag t.o.v. andere brokers.
Sinds ik lid ben van Spaarvarkens ben ik ook klant bij Saxo. Daar is het aanbod voor aandelen, obligaties en ETF’s veel groter en hun tarieven zijn onlangs drastisch verlaagd. Een nadeel vind ik hun vragenlijsten die men jaarlijks moet invullen. Dezen zijn veel te moeilijk en niet relevant voor een doorsnee belegger. ETF’s en buitenlandse aandelen koop ik nu via Saxo.
Ik gebruik Lynx en Saxo vooral om aandelen te kopen, ook dus om wat te traden.
Bij De Giro koop ik meestal de gekende ETF’s (zeer lage tarieven) aan.
Bij Re=Bel van Belfius koop ik enkel en alleen Belgische aandelen aan want voor de rest zijn de kosten daar soms tot 3 keer zo hoog als bij een andere trader.
En als laatste, bij Keytrade heb ik een spaarrekening (High Fidel.) en koop ik af en toe wat fondsen aan.
Mijn advies: overweeg goed bij elke aankoop van een bepaalde product bij welke broker je dit doet en kijk inderdaad zoals Stefan het al heeft vermeld naar alle kosten, dus ook diegenen die verdoken zijn.
Kosten zijn belangrijk, maar service, gebruiksgemak en mogelijkheden evenzeer. Het hangt er natuurlijk ook af wat je zoal allemaal doet. Er wordt in overzichten al te vaak op kosten gekeken, ipv die andere zaken. Dat heb ik mogen ondervinden bij het openen van een nieuwe bolerorekening. overschakelen (dat was van Keytrade) kan je deels doen door puts te schrijven op de nieuwe rekening en calls op de oude. Bij Bolero beginnen ze dan willekeurig individuele aandelen en cash te blokkeren voor een veelvoud van het risico. Bij Degiro stelt dat probleem zich niet. Die nemen gewoon de ganse portefeuille, inclusief de puts als onderpand, zonder enige verdere poeha. Het resultaat is dat ik veel gemist heb van de hausse van Rheinmetall bijvoorbeeld. Anderzijds wordt je bij Bolero snel geholpen, in tegenstelling tot Keytrade. Er zijn veel meer mogelijkheden bij Bolero dan Keytrade. Keytrade geen tweede markt, geen (of niet genoeg) obligaties. Bij de giro dan weer geen Cannadezen, minimum ticker voor constellation Software zijn 100 stuks. Qua gebruiksgemak steekt de giro ver boven Keytrade en zeker Argenta uit. Fortis is te duur.
Enfin als ik de reacties hieronder lees: Een RR van de brokers bestaat niet. Bij Bolero komen ze er dicht bij.
Dan is er nog de cash, als ik hieronder lees dat sommigen 2% geven. Bij Bolero en de giro is dat 0.
Ben momenteel bij Keytrade . Nu ik meer tijd heb om me wat beter te verdiepen in beleggen kwam ik ook op de site van spaarvarkens terecht. Saxo en Lynx worden bveel gebruikt als broker . Heeft iemand ervaring met trade republic ?
Zijn zeker een mogelijkheid, al heb ik voorkeur voor Saxo.