Kies je broker: vermijd deze 5 meest gemaakte fouten

Beginnen met beleggen

Wanneer je al die Spaarvarkens hier bezig ziet, is de kans groot dat je ook wel wilt beginnen met beleggen. Wat niet iedereen weet, is dat je dit zelf makkelijk kan doen via een Belgische broker of bank. Alvorens een beleggingsrekening te openen, weet je best welke vaak gemaakte fouten je kan vermijden bij het vergelijken van brokers. Daarom geven we je graag 5 tips hierover zodat je kan beginnen met beleggen.

1. De broker met de laagste transactiekost is niet altijd de goedkoopste broker

De fout die het meest wordt gemaakt, is om bij de keuze van een broker jezelf blind te staren op de transactiekosten. Belangrijker is om in kaart te brengen hoe vaak je handelt en welke andere kosten hier nog bovenop komen. Zo zijn de afgelopen jaren de transactiekosten zwaar verlaagd, al vonden brokers andere manieren uit om via de achterdeur je toch geld aan te rekenen. Zo moet je bepaalde brokers een service fee betalen die groter kan uitvallen dan je transactiekosten. Ook zal men vaak meer aanrekenen om te mogen handelen op buitenlandse beurzen dan wanneer je handelt op de Brusselse beurs.

Daarom een grote tip wanneer je begint met online beleggen. Discount brokers zeggen vaak dat ze de goedkoopste zijn of dat je er zelfs gratis kan beleggen. Daardoor zou je kunnen denken dat je de geschikte broker hebt gevonden. De waarheid is echter dat gratis niet bestaat en dat men op andere, onzichtbare manieren geld aan je zal verdienen. Denk hierbij aan het aanrekenen van indirecte transactiekosten. Ook krijgen brokers vaak commissies indien je als belegger in een fonds stapt van een partij waar een broker mee samenwerkt. Deze kost zie je niet, maar je draait er wel voor op en dat heeft een niet te verwaarlozen invloed op je rendement. Bekijk daarom zeker het verdienmodel van je broker. Is deze niet transparant, weet dan dat men op een andere (veel duurdere) manier geld aan je zal verdienen. Laat je niet vangen!

2. Beginnen met beleggen: negeer de verborgen kosten niet

Wanneer wil weten waar je het best kunt beginnen met online beleggen, kan je een heel tariefoverzicht opvragen waarin alle mogelijke kosten staan. De meeste beleggers kijken enkel naar de transactiekosten in Belgische aandelen en vergeten de andere pagina’s met kosten te raadplegen. Een aanrader is om ook naar de andere kosten te kijken zoals het bewaarloon dat een online broker je kan aanrekenen om effecten te bezitten. Ook zal je voor aandelen op buitenlandse beurzen vaak hogere tarieven moeten betalen dan wanneer je enkel handelt in Belgische aandelen. Een andere truc is om bij het omzetten van euro’s in een andere munt een grote commissie te vragen die je niet ziet. Vergelijk daarom altijd de wisselkoers die een broker je aanrekent met de officiële wisselkoers. Deze commissie zou niet hoger dan 1 procent mogen zijn.

Een andere manier om geld te innen is wanneer bepaalde brokers inactiviteitskosten (inactivity fees) aanrekenen wanneer je geen transacties doet. Wanneer je bijvoorbeeld op langere termijn wil beleggen en daarbij niet zo veel transacties denkt te gaan maken, is dat iets om rekening mee te houden. Tot slot durven sommige brokers kosten aan te rekenen bij het uitkeren van een dividend of bij de overname van een bedrijf waarin je aandelen hebt. Ook zijn er vaak kosten bij de uitoefening van opties of wanneer je van bank of broker verandert. Deze kosten zijn voor iedere aanbieder anders en weet je best op voorhand.

3. Bekijk de handelsmogelijkheden van een broker

Voordat je een online broker kiest, moet je uitmaken wat je precies verlangt van deze broker. Wil je enkel zo goedkoop mogelijk handelen? Of vind je duurzaam beleggen belangrijk? Misschien waardeer je wel de extra mogelijkheden die een broker beschikbaar stelt om je te helpen met wereldwijd te beleggen? Indien je dit laatste wilt, is het belangrijk om het platform van de broker goed onder de loep te nemen. Afhankelijk van welke partij je kiest, kan je extra informatie vinden zoals het orderboek, analyses en diverse beleggingstools. Zo analyseren sommige handelsplatformen de aandelen die je wilt kopen met behulp van technische of fundamentele analyse.

Ook zijn er vaak beleggingsacademies of cursussen voorzien. Voor wie wil starten met beleggen, kan dit wel handig zijn. Kies je voor een platform dat je hulp biedt? Of verkies je liever een platform zonder al te veel toeters en bellen omdat je gebruiksgemak belangrijk vindt? Zo behoren Mexem en Lynx in veel omstandigheden tot de voordeligste online brokers in België, al hangt er aan hun platform (Trader WorkStation) best wel een pittige leercurve vast. Ook moet je rekeningen van deze partijen niet vergeten aan te geven bij de overheid omdat ze gezien worden als buitenlandse brokers. Het platform van brokers zoals Bolero of Binckbank is dan weer veel eenvoudiger te gebruiken en daardoor beter geschikt voor beginnende beleggers waarbij je ze niet hoeft te melden als buitenlandse rekening.

4. Keuze van beleggingsproducten

Iedere online broker heeft zijn sterktes en zwaktes. Zo verschillen de tarieven per aanbieder voor elke productcategorie. Zo is de ene partij prijsbreker in aandelen terwijl de ander zijn fondsenaanbod tot de meest uitgebreide van de markt behoort. Ook zal je in producten zoals turbo’s misschien niet kunnen beleggen bij partij A, maar wel bij partij B. En wat indien je wilt beginnen met beleggen in Chinese aandelen? Voordat je gaat beginnen met online beleggen, maak je best een lijst aan met welke producten je wil gebruiken. Alleen zo kun je uiteindelijk de beste keus maken.

5. Let op de kleine lettertjes

Het is belangrijk om vooraf de kleine lettertjes te lezen. Wanneer je van broker of bank wilt veranderen, let je best ook op de kosten voor het overplaatsen van je effecten. Deze kunnen per aanbieder namelijk enorm verschillen: van amper enkele euro’s tot wel 150 euro per beleggingsproduct. Heb je 10 verschillende aandelen of beleggingsproducten in portefeuille? Het transfereren van je effecten kost in sommige gevallen dan tot wel 1.500 euro. Een alternatief is dan om de aandelen eerst te verkopen en diezelfde aandelen opnieuw aan te kopen bij je nieuwe bank of broker. Maar verstandiger is om vooraf te weten welke kosten de banken en brokers aanrekenen.

Ook lenen bepaalde brokers je aandelen uit aan andere partijen. Hierdoor verdient men extra geld aan je, maar loop jij wel een extra risico. Ook worden buitenlandse brokers niet gecontroleerd door de FSMA waardoor ze de Belgische regelgeving niet hoeven te volgen. Bij conflicten trek je in dat geval vaak aan het kortste eind.

Kortom: ga dus niet over een nacht ijs en maak een betere keuze door de criteria die jij belangrijk vindt vooraf te bepalen.

Conclusie:

  • Er zijn meer kosten dan enkel transactiekosten. Laat je niet vangen!
  • Lees de verborgen kosten hierboven nog eens na.
  • Bekijk de handelsmogelijkheden van je broker en vergelijk deze met je wensen.
  • Lees ook de kleine lettertjes.
  • Heb je vragen over de keuze van je broker? Stuur mij dan gerust een e-mail.

Auteur: Stefan Willems, onafhankelijk beursanalist

Reacties

  1. Beste,

    Ik zou graag op de hoogte gebracht worden als jullie nog eens met een lessenserie starten?

    Kan ik mij op een email lijst laten zetten hiervoor?