Is er onweer op komst voor de Chinese economie?

chinaskyline

China’s groei is in het eerste kwartaal beter dan verwacht. Maar de aanhoudende lockdowns in Shenzhen en Shanghai zouden de pret wel eens kunnen bederven.

Het bbp van China is in het eerste kwartaal sneller gegroeid dan verwacht, ondanks de lockdowns die er in maart kwamen om het aantal Covid19 besmettingen in het land terug te dringen. Ā Dit blijkt uit gegevens die het Nationaal Bureau voor de Statistiek van China vorige week publiceerde.

Concreet is het bbp in het eerste kwartaal met 4,8% gestegen. China overtreft daarmee de verwachtingen van 4,4% op jaarbasis. Ok, Chinese statistieken zijn misschien niet altijd even betrouwbaar, maar toch.

De bedrijfsinvesteringen in vaste activa stegen op haar beurt in het eerste kwartaal met 9,3% jaar-op-jaar. Daarmee overtreffen ze de groeiverwachting van 8,5%. De industriƫle productie steeg in maart met 5% en overtreft daarmee de verwachte groei van 4,5%.

En dan de tegenvallers, met in de eerste plaats de werkgelegenheid. Het werkloosheidspercentage steeg in 31 grote Chinese steden van 5,4% in februari tot 6% in maart. Dat is het hoogste werkloosheidscijfer in lange tijd.

De detailhandelsverkopen, een belangrijke graadmeter voor de consumptie, daalden in maart met meer dan 3,5% j-o-j. Het is de eerste krimp sinds augustus 2020, waardoor een stijging van 6,7%, in de eerste twee maanden van het eerste kwartaal ongedaan werd gemaakt. Analisten, geĆÆnterviewd door Reuters, hadden gerekend op een daling van slechts 1,6%.

De rol van onroerend goed

“Om onze economische groeidoelstelling van 5,5% dit jaar te halen, mag de consumptie niet worden afgeremd door Covid19, moeten de investeringen in onroerend goed weer aantrekken en zich zo snel mogelijk stabiliseren, moeten de beleidsmaatregelen om bedrijven financiĆ«le steun te bieden sterk genoeg zijn en mogen import en export geen hinder ondervinden”, zegt Bruce Pang, hoofd van macro- en strategieonderzoek bij China Renaissance.

Aangezien de detailhandel en de handelsactiviteiten in het algemeen slechts in beperkte mate aan de groei kunnen bijdragen, verwacht de markt meer van het vastgoed om de economische groei te ondersteunen.

Toenemende druk

ChinaIn de eerste twee maanden van het jaar kon de Chinese economie nog een sterke start neerzetten. In de derde maand vertraagde de groei echter nadat er Ć©Ć©n week lang strenge maatregelen genomen werden in China’s technologische centrum Shenzhen, in de Zuid-Chinese provincie Guangdong. Ook in Shangai, het financiĆ«le, handels- en productiehart van China, werden draconische maatregelen genomen om de toename van het aantal Covid19-gevallen te beperken.

Xing Zhaopeng, Senior China Strategist bij Australia and New Zealand Banking Group, voorspelt in de Global Times dat het effect op de jaarlijkse groei van het bbp 0,4 procentpunt lager zal zijn indien Shanghai een maand lang onder streng toezicht staat. De meeste dienstenactiviteiten zullen hierbij impact ondervinden, met name in sectoren zoals transport en toerisme.

“De verstoring van de economische activiteit in twee Chinese grootsteden heeft in maart een gat geslagen in de economische groei. Het tijdelijk sluiten van fabrieken en de logistieke belemmeringen hebben de toeleveringsketens verstoord, terwijl de consumptie beperkt werd door de lagere inkomensverwachtingen en het thuisblijfbeleid”, stelt Cao Heping, econoom aan de Peking University, in de Global Times.

Analisten stellen dat als de situatie snel verbetert, China een herstel van de groei kan verwachten. Geschat wordt dat het bbp in het tweede kwartaal vlak zal blijven of zelfs iets hoger zal zijn dan in het eerste kwartaal.

HetĀ  herstel door de afbouw van de maatregelen zou echter wel eens in het gedrang kunnen komen nu er voor het eerst in zes dagen weer nieuwe covidbesmettingen zijn opgedoken in Sjanghai.

Beleggingsopportuniteit

ā€œHoewel de Chinese economie op korte termijn onder druk zal komen te staan door maatregelen om het aantal besmettingen terug te dringen, blijven wij vertrouwen houden in de veerkracht en vitaliteit van de Chinese economie op lange termijnā€, besluit vermogensbeheerder Fidelity International.

Wij van Spaarvarkens.be kijken al uit naar de volgende test.

Reacties