Het letterwoord FIRE maakt al even zijn opmars in Vlaanderen. FIRE staat voor Financial Indepence en Retire Early (lees hier meer). Aanhangers van FIRE hebben als doel om op korte tijd zoveel mogelijk geld te sparen door hun uitgaven te verlagen en inkomsten te verhogen. Het overschot zet men actief in op de financiële markten om zo snel mogelijk financiële vrijheid te bereiken. Dan kan je namelijk genieten van passieve inkomsten en het verwezenlijken van je dromen. Een ‘vroeg pensioen’ op je 40ste is bij FIRE-aanhangers daarom zeker niet uitzonderlijk.  Deze zomer spraken we af met Patrick Verlee, oprichter van Dividend Cake, FIRE-kenner en al 15 jaar actief op de financiële markten.

Hoe is uw FIRE-reis begonnen?

Patrick Verlee: Bij mij is alles begonnen na de periode van mijn echtscheiding. Ik wou niet meedoen met het huisje-tuintje ideaal dat in Vlaanderen populair is en blijven werken tot mijn 67ste. Op een gegeven moment ben ik naar manieren gaan zoeken om financiële vrijheid te bereiken, waarbij al snel de focus op dividendbeleggen kwam te liggen.

In 2016 ben ik dan beginnen bloggen over de portefeuille van mijn kinderen, waarbij ik een portefeuille voor mijn moeder opstelde en voor mezelf. Die beheer ik en ik geef de lezers van mijn blog om de zoveel tijd inzage in de samenstelling en prestaties van alle portefeuilles.

Ook beleg ik voor mijn petekindje in Nepal ongeveer 30 euro per maand. Dit omdat ik vind dat je als mens een sociale impact moet hebben op de wereld. In mijn testament staat dat als ik overlijd, dat mijn geld grotendeels naar haar gaat. Op die manier wil ik iets terugdoen voor de wereld.

Wat is het uiteindelijke doel dat u nastreeft?

Patrick Verlee: Ik heb mooie resultaten kunnen behalen het afgelopen jaar en ben volop bezig om mijn passieve inkomsten verder uit te bouwen. Over de dividendportefeuille schrijf ik niet meer zo actief als vroeger, maar deze levert me momenteel toch een kleine 750 dollar op per maand. Als ik geen kinderen zou hebben en geen partner zou ik daarvan kunnen leven in een goedkoop land.

Mijn doel is echter om de portefeuille verder uit te bouwen zodat die me een maandelijkse uitkering van 1500 à 2000 dollar kan verschaffen. Op die manier zou ik een Belgisch pensioen kunnen evenaren.

Daarnaast hou ik me momenteel actief bezig met de financiële opvoeding van mijn kinderen en hun financiële geletterdheid. Zo heb ik ze de afgelopen jaren al meerdere lessen gegeven over onderwerpen zoals samengestelde interest, budgetteren en het overlopen van simulaties wanneer je alleen gaat wonen of samen gaat wonen. Zo heb ik ze al verschillende basisconcepten bijgebracht waar ze levenslang profijt van zullen hebben.

Financiële geletterdheid Spaarvarkens.be Patrick Verlee

Geen overbodige luxe, want in de hele wereld bedraagt de financiële geletterdheid nog steeds maar 33 procent volgens onderzoek van de KU Leuven. En dan moet je denken dat dit onderzoek basisvaardigheden onderzoekt die eigenlijk niet  zoveel voorstellen. In realiteit is de echte kennis over dit onderwerp nog veel lager.

Welke stappen kan je als FIRE-aanhanger best het eerst zetten om succesvol te zijn?

Patrick Verlee: Diversifieer je inkomstenbronnen. Dat is een zeer belangrijke tip. Het probleem met een inkomen uit arbeid is dat de regeringen in West-Europa vaak belastingkampioenen zijn. “If your salary is your only source of income, you are only one step away from poverty” is een leuze waar ik volledig achter sta.

Voor mij leveren meerdere inkomstenbronnen me gemoedsrust op. Het geeft me ook een doel om binnen enkele jaren te emigreren uit België. Ik wil naar het buitenland. Om dit doel te bereiken, zoek je best naar een interne motivatie waarbij je je afvraagt waarom je je doel wilt halen. Is dit financiële vrijheid, gemoedsrust, grote reizen kunnen doen of nog wat anders?

Eens je deze stap gezet hebt, kun je beginnen met de volgende stappen, zoals budgetteren, sparen, de opbrengsten beleggen en zo je vermogen opbouwen. Zoals Warren Buffett zegt: “Betaal in het begin van de maand eerst jezelf uit en daarna pas de rest”. Het is niet moeilijker dan dat.

Het volledige artikel met de dividendbeleggingstips van Patrick Verlee kan u gratis lezen op onze community via bovenstaande link (klik op ‘webinars en cursussen’ en dan op ‘artikels Stefan Willems’).

Momenteel zijn we onze website aan het omzetten naar de Spaarvarkens Community, waar u onze artikels gratis kunt lezen, via het forum kunt discussiëren met andere Spaarvarkens en exclusieve content kunt vinden zoals de Spaarvarkens Beleggingsclub en de tips/artikels van Pascal Paepen, Jan Reyns en Stefan Willems.

41 rating(s), gemiddelde: 4.2.