“Ik geloof dat FIRE haalbaar is voor Jan Modaal”

“Ik geloof dat FIRE haalbaar is voor Jan Modaal”

Door de spraakmakende documentaire FIRE die recent is uitgekomen op VRT Max is het principe van FIRE onder de aandacht gekomen. FIRE is een acroniem dat staat voor Financial Independence Retire Early. De reportage toont ook ons hoogsteigen Spaarvarken Stefan Willems die uitlegt hoe de invulling van FIRE er voor hem uitziet. FIRE is voor hem allesbehalve een snelrijkcultuur.

Stefan: “In de FIRE beweging begint het vaak met het onder controle houden van je uitgaven, maar uiteraard is dit gelimiteerd. Je kan niet oneindig gaan besparen. Hierna is het dus nuttig om mogelijkheden te gaan zoeken om extra inkomsten te vergaren en dat zo efficiënt mogelijk aan te pakken. Zo heb ik zelf weken van 70u gewerkt, waarbij ik bewust koos voor nachtshiften en zondagwerk omdat je daar verschillende premies krijgt en soms zelfs dubbel betaald wordt. Daarnaast is schrijven ook een interessante bijverdienste omwille van het fiscaal gunstige regime rond auteursrechten. Het is dus een kwestie van hard, maar ook slimmer werken”. 

Wat is FIRE nu echt en hoe kan je zelf ‘FIRE’ nastreven op een realistische manier? Schrijf je in op de gratis wekelijkse nieuwsbrief van Spaarvarkens.be. Je krijgt dan iedere zondag een mail met veel informatie over sparen en beleggen. En je kan meteen deze video gratis bekijken! Ben je al lid van de Spaarvarkens Beleggingsclub? Dan kan je het video-interview ook hier bekijken.

Stefan beantwoordt er deze vragen:

  • Wat betekent FIRE voor jou?
  • In hoeverre is het haalbaar om als Jan Modaal FIRE na te streven?
  • Hoeveel geld heb je nodig om vroeger met pensioen te kunnen gaan?
  • Waar komt de overtuiging vandaan dat FIRE haalbaar is voor iedereen?
  • Hoe kan je starten met beleggen als je geen financiële achtergrond hebt?
  • Welke impact heeft vroeger stoppen met werken op jouw wettelijk pensioen?
  • Welke drie lessen wil je graag dat mensen meenemen uit dit interview?

Veel kijkplezier! Streef naar financiële zelfredzaamheid. Maar laat je niet bedriegen!

Published in Beleggen, Nieuws, Personal finance