Hoe ik voor 300 euro reis naar Azië heen en terug

Maldiven

Voor de reisfans die graag goedkoop naar Azië gaan, is deze bijdrage misschien wel interessant. Het hoeft immers niet altijd over beleggen te gaan, maar ook over financiën in de brede zin van het woord.

Mijn wereldreis: last minute naar de Maldiven

Mijn wereldreis is sinds vorige lente stilgevallen op 23 landen in de afgelopen 27 maanden. Bulgarije is leuk en voor mij mijn favoriete hub waar ik tot rust kom en makkelijk kan doorreizen. Maar ik moet zeggen, vorig jaar ben ik echt verliefd geworden op Azië. Meer bepaald Thailand heeft mijn hart doen smelten. Chiang Mai, Bangkok…Het zijn plaatsen die me altijd hebben gefascineerd. Maar ook het Midden-Oosten waar ik graag passeer telkens wanneer ik naar Azië ga.

Zelf probeer ik er altijd voor te zorgen dat als ik vertrek, ik er voor meerdere maanden blijf. Dit jaar is dit helaas niet mogelijk. In enkele maanden zal ik in België ‘gevangen’ zitten (tussen aanhalingstekens met een reden) omdat ik er aanwezig moet zijn voor lezingen om mijn boek voor te stellen. Azië leek dan ook lang niet mogelijk, zeker omdat ik weiger om 800 à 1000 euro te betalen voor een pleziertrip naar Azië van amper 2 weken. De meerderheid van de mensen doet dit misschien wel, maar als je flexibel bent zoals ik en weet hoe je moet reizen, weet je dat je die kost kunt verlagen met 50% à 70%. En die kennis delen is ook meteen mijn doel van dit artikel. Ik begin mijn reis vanuit Bulgarije waar ik woon, maar de kennis die ik deel is voor alle plaatsen bruikbaar.

Wat ik daarom gedaan heb?

Een andere wereldreiziger ingeschakeld die al 30 jaar de wereld aan het rondtrekken is en veel meer ervaring heeft dan mij. Mijn doel. Voor 300 euro op en neer vliegen vanuit Europa naar Azië. En het is me gelukt!

Vanaf 12 oktober zal ik Europa verlaten. Mijn eerste bestemming is om na 1 jaar terug te keren naar de Verenigde Arabische Emiraten. Dit keer niet om naar Dubai te gaan, maar wel naar Abu Dhabi. Vorig jaar ben ik er al eens geweest voor een dag, nu boek ik er een dag of 3 om er wat te verkennen. En daarvoor heb je goedkope tickets nodig. De meeste mensen boeken gewoon via de carriers zelf of als ze al wat ervaring hebben, gebruiken ze sites zoals Skyscanners of Kayak (een aanrader trouwens).

Zelf boek ik altijd via Kayak, al is er een probleem mee. Als je een budgetfreak bent zoals ik, weet je dat er een andere manier is om je reizen goedkoop te houden. Namelijk het netwerk van lowcost carriers in kaart brengen en springen van het ene naar het andere land met enkele dagen ertussen. Zo boek ik nooit 1 reis, maar probeer ik via goedkope tickets altijd dichter bij mijn eindbestemming te komen. Een van de redenen waarom ik vorig jaar via Dubai naar Bangkok ben gevlogen terwijl ik daar Dubai verkende voor 3 weken. Al is 1 dag (indien je geen interesse hebt in je hub) of 3 als je wat wilt verkennen ook voldoende. Wat je dan doet, is via Excel alles oplijsten om dan de juiste keuze te maken. Hier is een voorbeeld voor deze vlucht vanuit mijn bestemming:

Maar dus, we willen naar Azië. Wat je dan doet in plaats van skyscanner openen? Open de site van Wizz Air en Ryanair en kijk welke bestemmingen men heeft via hun interactieve kaart. Op die manier krijg je een idee van hun netwerk en hoe je het goedkoopst kunt geraken op je bestemming. De Verenigde Arabische Emiraten ligt een kleine 3500 kilomer van waar ik woon. De kostprijs om daar te geraken vanuit Sofia? 50 euro of 1 euro voor iedere 70km wat een goede deal is.

Al is er natuurlijk wel een catch. Goedkoop reizen is best makkelijk, maar je moet wel vaak de mazen van het net kennen. Zo boek ik vaak met low cost carriers zoals in dit geval Wizz Air. Dat wil zeggen dat je niet de luxe moet verwachten zoals wanneer je reist met Etihad of Qatar Airways. Zoals altijd reis ik met een rugzak en dat is alles. Bagage is toch enkel een last waarbij je onnodig betaald voor dingen die je vaak daar ook kunt kopen voor een fractie van de prijs. Ik neem vaak het meest essentiële mee en de rest koop ik wel daar zoals kleren. Als er al iets zit in mijn handbagage, dan is het elektronica en wat basiskleren. Uiteraard ingepakt op een manier dat ze de minste plaats innemen (het kan handig zijn om hiervoor tutorial video’s te volgen op YouTube, dan merk je ineens dat in zo’n rugzak 2 keer zoveel kan als je maar goed kan stapelen).

Waarom reizen via Abu Dhabi?

Abu Dhabi is een van de vele hubs om goedkoop in Azië te geraken. Als je je vliegtickets goed kunt timen, zijn de prijzen zeer laag. 3 dagen later zal ik voor 100 euro vliegen naar de Maldiven om dan eind oktober terug te vliegen naar Abu Dhabi voor 125 euro en de dag nadien naar Sofia voor 41 euro. Alles via Wizz Air. De catch is dan dat je een hotel moet zoeken wat vaak als single het duurste uitkomt voor korte verblijven. Zelf probeer ik dit vaak te beperken door te reizen in groep, dus in dit geval deel ik met een andere digitale nomade mijn hotel waardoor ik de prijs door 2 kan delen. De hotels in Abu Dhabi hoeven trouwens ook niet te duur te zijn. Zo heb ik dit keer dit hotel geboekt voor 35 euro per persoon.

Een leuk weetje: als je via Ethiad reist, kun je vaak gebruik maken van hun service voor gratis hotels in Abu Dhabi. Men probeert immers toeristen te trekken waarbij Ethiad voor korte verblijven gratis hotelkamers geeft of voor langere verblijven kortingen tot 40%. Dit kan zeker interessant zijn en ook een reden om met hun te vliegen. Hun tickets in de gaten houden kan daarom ook interessant zijn als je eens naar Dubai wilt.

In ieder geval, terug naar de Maldiven. In tegenstelling tot wat velen denken, is de Maldiven een goedkope plaats op het vlak van hotels. Zo kan je makkelijk voor €24 per nacht per persoon een kamer vinden met ontbijt, al ben ik er zeker van dat ik het daar goedkoper zal vinden. Te vaak boeken we de dure resorts waarbij we geen aandacht hebben voor de lokale alternatieven. Alsof alle locals in een duur resort zouden slapen! Als avonturier boek ik vaak de eerste dag of twee waarna ik zelf aan de locals vraag wat er beschikbaar is en de lokale slaapplaatsen boek tegen forse kortingen. €34 per nacht per persoon met uitzicht op het strand is ook mogelijk en makkelijk gevonden via Booking.com als je het makkelijk wilt houden.

Wat tips om goedkoop te reizen:

  1. Zorg dat je licht reist. Ik beperk mijn bagage vaak tot handbagage. Zorg ook dat je bij low cost carriers de juiste maten hebt voor je bagage zodat je niet voor onaangename verrassingen staat. Bij mij controleert me nooit, maar mijn moeder heeft men onlangs gepakt op de luchthaven van Sofia. Verwacht je in dat geval aan een forse extra kost. Ik heb voor al mijn reizen nog nooit betaald voor bagage trouwens.
  2. Zorg dat je tijd hebt. Hoe meer tijd, hoe goedkoper de reis. Zo blijf ik vaak maanden in Azië omdat je dan voor de lange termijn iets kunt huren. De grootste kost zijn immers vaak hotels. Als je dan op de lange termijn kunt huren, kan je vaak tegen een fractie van de prijs huren. Voor de rest zijn in Azië vaak hotels te vinden onder de 20 euro. Je moet gewoon zoeken en je niet laten vangen door de luxe resorts. Er zijn vaak andere alternatieven in een omgeving waar het gemiddelde loon een fractie is als in West-Europa. Ook zorgt tijd ervoor dat je flexibel bent in het kiezen van je vliegtickets.
  3. Vlieg buiten de vakantieperiodes. Oktober is goedkoop omdat vraag en aanbod speelt. Ik wil nooit vliegen in juli of augustus, want dan doet iedereen het.
  4. All-ins zijn het vaak niet waard op vlak van prijs-kwaliteit tenzij je de hoeveelheid drinkt van een alcoholieker. Al zijn er uitzonderingen. Turkije is zo’n land waar ik dit jaar als koppel boekte voor 25 euro per persoon. Dat was met kamer, drank en eten à volonté.

Het spel dat ik al mijn hele leven speel, is om dezelfde ervaringen (en beter) te hebben voor een fractie van het geld. Reizen is een van die dingen die super goedkoop zijn als je weet wat je doet. Wil je meer weten? Dan raad ik je mijn boek aan dat binnenkort uitkomt. Als je op de hoogte gehouden wilt worden, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Spaarvarkens. Dan zal je binnenkort meer informatie krijgen over wanneer het uitkomt en van de bijhorende acties.

Reacties

  1. en stop jouw kleding in een vacuum getrokken plastic zak, dan kan je 60 procent ruimte vrij maken in je rugzak (of valies)… Ik neem ook altijd zelfbelegde boterhammen en ‘gewassen’ en ‘gekoelde’ groenten en fruit (appel, wortel…) mee. Die laatste vervangen dure drank die je in een luchthaven moet kopen omdat dat verboden is in jouw bagage. More tips?