Hoe beleggen in private equity?

Private equity

Private equity betreft aandelen van niet-beursgenoteerde bedrijven. Alhoewel het hier ook om aandelen gaat, wordt private equity toch vaak beschouwd als een aparte beleggingscategorie. Dit gezien het hogere risico, beperkte transparantie, en lage liquiditeit. Ondanks de nadelen kan de opname van private equity in een beleggingsportefeuille niettemin voordelen bieden op het vlak van diversificatie en rendement.

Rechtstreeks in private bedrijven beleggen is voor een particulier quasi onmogelijk en zou overigens ook heel riskant zijn. Vandaar dat je er onrechtstreeks in belegt. Dit zijn de mogelijkheden:

1) Klassieke fondsen

Er bestaan klassieke beleggingsfondsen in private equity, maar die zijn meestal slechts toegankelijk voor een exclusief publiek gezien de erg hoge instapdrempels. Gezien de aard van de beleggingen bieden deze fondsen echter niet de liquiditeit om vrij uit te stappen. Deze fondsen hebben daarom in de regel een vrij lange looptijd, meestal tussen 7 en 12 jaar, en vaak verlengbaar. Tijdens de looptijd is in principe geen uitstap mogelijk.

2) Aandelen van beursgenoteerde holdings die in private equity beleggen

Hier is je liquiditeit, vraag en aanbod op de beurs. Voorbeelden van dergelijke holdings zijn Sofina en Brederode op de Belgische beurs, IDI op de Franse, Prosus op de Nederlandse en Mutares op de Duitse. De aanpak van deze holdings in private equity kan nogal verschillen. Brederode bv belegt zijn portefeuille private equity onrechtstreeks via langlopende fondsen en partnerships. Sofina daarentegen investeert zowel rechtstreeks als onrechtstreeks. Dit is 1 van je meerdere aandachtspunten als je beleggen in dergelijke holdings overweegt.

3) UK investment trusts op de beurs van London

Via de screener van www.theaic.co.uk vinden we 18 investment trusts in de sector “private equity”. Het zijn “closed-end” fondsen, dus je liquiditeit is ook vraag en aanbod op de beurs. Er zijn grote fondsen in deze sector, met tevens goede credentials, zoals: 3i Plc, HarbourVest Global Private Equity HVPE, en HgCapital Trust. In de sector van private equity is de kwaliteit van het beheer een veel belangrijker factor dan bij gewone aandelenfondsen en de resultaten van de fondsen kunnen dan ook fel uit elkaar lopen. De kosten zijn meestal ook hoger dan bij gewone aandelenfondsen, vanwege hogere beheerskosten en “performance fees”. Maak bij het bekijken van investment trusts dus ook goed je huiswerk.

4) ETF’s

ETF’s? Hoe kan dat nou bij dit soort beleggingen? Welnu, er bestaan ETF’s gelinkt aan indexen van “Listed Private Equity”. Dat zijn indexen van beursgenoteerde beleggingsfondsen en holdings die actief zijn in het domein van private equity. We stippen hier 2 mogelijkheden aan die toegankelijk zijn voor de Belgische belegger

a) iShares Listed Private Equity ETF (IE00B1TXHL60), Euro, Distributie, Euronext Amsterdam

De onderliggende index betreft de “S&P Listed Private Equity Index”. Deze bestaat uit een selectie van ongeveer 80 beursgenoteerde effecten die actief zijn in het domein. Meer dan de helft betreft Amerikaanse bedrijven met ook een gewicht in waarde van quasi de helft. Het VK neemt ook een belangrijke positie in, onder meer door de opname van de 3 bovenvermelde investment trusts. Op de site van iShares vind je veel informatie over deze ETF. 

De ETF noteert in euro, maar het muntrisico (waarvan een groot deel USD) is niet afgedekt.

Goede credentials bij Morningstar. Het jaarlijks kostenpercentage beloopt 1,1% wat vrij hoog is voor een ETF, en komt natuurlijk bovenop de kosten van de onderliggende fondsen.

Er bestaat ook een kapitalisatieversie van deze ETF, met code IE000D8FCSD8, maar die noteert in USD, ook op Euronext Amsterdam. Je broker zou een beurstaks van 0,12% moeten toepassen.

b) Flexshares Listed Private Equity(IE0008ZGI5C1), Euro, Kapitalisatie, Euronext Amsterdam

De onderliggende index betreft de “Foxberry Listed Private Equity SDG Screened USD Net Total Return Index”. De index van 88 posities integreert een unieke “Private Equity Purity Score” waarbij effecten worden gerangschikt op een schaal van 0 tot 5. De schaal is een graadmeter van de mate van blootstelling aan het thema private equity. Het gewicht van de VS is vergelijkbaar met de iShares ETF. Een opmerkelijk verschil is het vrij grote gewicht van Nederland door de opname van Prosus (ca. 9,7% gewicht). En warempel, er rijden 3 Belgen mee in dit indexpeloton: GBL (1,36%), GIMV (0,11%), en Ackermans en Van Haaren (0,76%).

De ETF noteert in euro, maar het muntrisico (waarvan een groot deel USD) is niet afgedekt.

Goede credentials bij Morningstar. Het jaarlijks kostenpercentage beloopt 0,5%. Je broker zou een beurstaks van 0,12% moeten toepassen.

Reacties

  1. Dankjewel Geert. Van veel zaken die je aanstipt had ik totaal geen benul. Dat private equity holdings onrechtstreeks via fondsen of rechtstreeks kunnen beleggen, daar heb ik nooit bij stilgestaan.
    ETF a is voor mij sowieso te duur. ETF b klinkt interessanter. Ik heb even de top posities bekeken en dat oogt ronduit indrukwekkend. De minst presterende zit rond de 10% op jaarbasis. De top performer 88,38%. Daartussen zitten nog 5 holdings boven de 45%. En dat allemaal aan maar 0,40% TER. Die tip had je wat mij betreft een jaar eerder mogen geven :-)

    https://markets.ft.com/data/etfs/tearsheet/summary?s=FLPE:AEX:EUR