Hoe angst ervoor zorgt dat je geld verliest

In het jaar 2000 hadden de Belgen gezamenlijk 94 miljard euro op hun spaarrekeningen staan. Een goede 20 jaar later is dat bedrag uitgegroeid tot een mythische proportie van zowat 300 miljard euro. Dat fenomeen doet vele economen in hun haar krabben. De gemiddelde rentevoet op de Belgische spaarrekeningen ligt namelijk al jaren heel wat lager dan de inflatie. Concreet wil dit dus zeggen dat de waarde van je spaargeld minder snel stijgt dan de kostprijs van goederen en diensten die je als consument aankoopt. Je spaargeld wordt dus steeds minder waard, waardoor je bijgevolg aan koopkracht verliest.

Een kort voorbeeld om dit te illustreren: De laagste en hoogste rente op een gereglementeerde spaarrekening is op dit moment respectievelijk 0,11% tot 1,00% per jaar. De geharmoniseerde inflatie van België (HICP) bedraagt voor het jaar 2021 voorlopig 1,58%. Stel nu dat je 12 maanden geleden een bedrag op je spaarrekening stortte van € 5.000,00. Dan is dat spaargeld op een jaar tijd – met een rente van 0,11% – aangegroeid tot een bedrag van € 5005,50. Door d­e inflatie is de waarde van dit bedrag echter reeds gedaald tot € 4.926,41. Op deze manier verlies je dus aan koopkracht. Dit klinkt misschien niet zo indrukwekkend, maar als we dezelfde rekensom maken voor alle Belgische spaarrekeningen, verliest al dat spaargeld op amper een jaar zo’n 4,7 miljard euro aan waarde!

Met dit in ons achterhoofd kunnen we onszelf de volgende vraag stellen: waarom blijven wij, als Belgen, dan toch nog steeds massaal kiezen om ons geld op een spaarboekje te parkeren? Waarom gaan we niet beleggen?

Beleggingsvrees

Wanneer mensen beleggingsangst of -vrees ervaren komt dat meestal voort uit een gebrek aan financiële kennis – of het hebben van foute kennis. Als je aan mensen vraagt waarom ze niet beleggen, zal je ze vaak horen zeggen dat ze er oftewel niets van kennen of niet willen ‘gokken’ met hun zuurverdiend geld. “Beleggen? Dat durf ik niet.”, is een zin die iedereen ongetwijfeld al eens heeft gehoord.

Vaak hebben dezelfde mensen ook een risicoaversie, waarbij ze een beeld in hun hoofd hebben dat je door te beleggen van het ene op het andere moment súper rijk kan worden, oftewel alles kwijt kan spelen. En vooral dat laatste schrikt hen af. Het gevormde beeld dat deze mensen over het hele beurs- en beleggingsgebeuren hebben, ligt bijna parallel met de alom gekende film ‘The Wolf of Wall Street’.

Is dit beeld iets om je voor te schamen? Natuurlijk niet! Financiële kennis is iets wat in veel opleidingen en huishoudens nogal schaars is. Men zet gewoon al het geld op een spaarrekening omdat de ouders en grootouders dat ook deden, en daar blijft dat geld dan staan. Men kijkt er niet meer naar om.

Uiteraard, als je ooit van plan bent om van de klassieke spaarrekening af te stappen en je jezelf gaat onderdompelen in andere opties om je spaargeld te laten renderen, betekent dit wel dat je eerst en vooral dit hele ‘Wolf Of Wall Street-beeld’ van je af moet schudden.

Overwin je angsten

Zoals eerder gezegd, komt beleggingsangst of -vrees voort uit een gebrek aan financiële kennis en/of het hebben van een verkeerd beeld hieromtrent. De voornaamste stap om dus van je beleggingsangst af te raken, is logischerwijs om jezelf te informeren. Dat is vandaag gelukkig gemakkelijker dan je zou denken.

Met een simpele zoekopdracht op het internet kan je al veel te weten komen. Zoek je liever wat persoonlijkere hulp? Dan kan je contactpersoon bij de bank je zeker verder helpen. Bovendien kan je je ook inschrijven voor cursussen, workshops en (online) lessen. Ben je nog studerende? Dan is het handig eens een kijkje te nemen in het studieaanbod van je hogeschool of universiteit. Waarschijnlijk bestaat er wel een studievak waarvoor je je kan inschrijven. Onderschat ook de kracht van je eigen netwerk niet! Misschien heb je wel iemand in je omgeving die belegt of er erg veel van kent. Vraag het gewoon! En ben je iemand die echt héél graag leest? Er zijn ook talloze boeken geschreven over het onderwerp.

Er zijn onnoemelijk veel mogelijkheden om bij te leren over het beleggingsgebeuren en je horizon te verbreden. Doe dat. Investeer in jezelf en je zal al gauw ontdekken dat er geen one-size-fits-all solution bestaat wat beleggen betreft, maar een breed scala aan opties voor iedere soort belegger.

Is het nu wel een goede tijd om te beginnen met beleggen?

De artikels over economische onrust en beurscrashes door het coronavirus vliegen ons bijna dagelijks om de oren, waardoor het negatieve gevoel dat mensen reeds hadden omtrent het hele beleggingsgebeuren nog maar eens versterkt wordt. We krijgen een beeld mee dat ons doet denken aan de grote beurscrash van Wall Street in 1929, die wereldwijd catastrofale gevolgen had.

Er bestaat echter wel degelijk een gelijkenis tussen de beurscrash van toen en wat er zich aan het begin van de coronacrisis in februari en maart 2020 afspeelde: mensen dumpen hun aandelen tegen sterk gereduceerde prijzen. De reden die achter deze beslissing schuilgaat is zelden rationeel. Onder invloed van de media gaan mensen op bepaalde tijdstippen in pure paniek al hun aandelen verkopen. Ze zijn ervan overtuigd dat het schip gaat zinken.

Deze momenten van massahysterie zijn eigenlijk enorm interessant voor beleggers die hun hoofd koel kunnen houden, want wanneer aandelen op massale schaal gedumpt worden, kan je als belegger op zoek gaan naar koopjes. Natuurlijk moet je wel eerst bij jezelf nagaan of er toevallig wél een rationele reden verscholen ligt achter de extreme daling van aandeelkoersen. En uiteraard, als je jezelf goed geïnformeerd hebt (waarvan het belang eerder aangehaald werd), ga je eerst de risico’s en de kansen afwegen. Het is namelijk wel de bedoeling dat er terug een opleving volgt op de langere termijn. Vind je het zelf te risicovol naar jouw smaak: doe het dan niet.

Deze strategie heeft een grote aanhang, zoals aangetoond door een recente studie van de FSMA, gebaseerd op een steekproef van meer dan 3 miljoen transacties uitgevoerd door bijna 323.000 unieke natuurlijke personen. De belangrijkste conclusie van dit onderzoek is: Belgische beleggers verhandelden tot vijfmaal meer aandelen tijdens de coronacrisis dan ervoor.

Je kan dus beginnen met beleggen wanneer alle cijfers in het groen staan. Maar je mag je zeker ook niet laten afschrikken in een onzekere periode. Het is nooit een ideaal moment om te beleggen. Het is bijna nooit een slecht moment om te beleggen. Wie verstandig belegt verdient daar op lange termijn goed aan en heeft uiteindelijk geen of weinig last van inflatie.

Ik wens je alvast veel succes!

Auteur: Robin Roefs, laatstejaarsstudent Bedrijfsmanagement/Marketing @ Thomas More

Eerder schreef Robin al: Moet AB InBev de merknaam Corona opgeven? – Spaarvarkens.be

Wil je je ook degelijk informeren over beleggen? Investeer in jezelf! Volg een online beleggingscursus bij Spaarvarkens.be! Op 2 september starten we met een nieuwe cursus:

Ben je al een ervaren belegger, maar wens je een goede gids, een degelijk klankbord en een jaar lang webinars en concrete beleggingsinformatie? Sluit je dan aan bij de Spaarvarkens Beleggingsclub!

Published in Beleggen, Nieuws, Sparen

Reacties

    1. Inderdaad. Of men kan eens kijken naar de evolutie van de waarde van het pensioenspaarfonds. Heel wat Belgen doen aan pensioensparen via een dynamisch pensioenspaarfonds. Maar ze doen dat enkel voor het fiscale cadeau en beseffen vaak niet eens dat ze aan het beleggen zijn.